Stiri noi

Credinţă cu program de funcţionare

Print Friendly, PDF & Email

Dacă în zilele Sfintelor Sărbători Pascale, afluxul populaţiei către biserici a crescut considerabil, când, de altfel, şi preoţii şi-au arătat disponibilitatea de a deschide uşile lăcaşelor de cult ortodoxe, după toate aparenţele fiindcă aşa cerea rânduiala, în schimb, într-o zi obişnuită, lucrurile stau cu totul altfel. Joi, 8 aprilie, de ziua când se pomenesc sfinţii apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Ermis, am considerat de cuviinţă sa facem un raid prin lacaşele de cult ortodoxe din municipiu, în speranţa că vom gasi înţelegere şi alinare în mâinile şi-n cuvintele preoţilor parohi.

Dumnezeu te iartă de la 8:00 la 9:00

La ora 8,30, catedrala Sfânta Anastasia era deschisă, dar doar pentru curăţenie, câtă vreme o femeie care se vedea că este de-a casei, l-a rugat pe gardianul care deserveşte parcul din zonă, s-o ajute să care o masă la subsol. Lângă uşă, pe un afiş, în schimb se poate citi “programul de funcţionare”, adică perioada când se săvârşesc slujbele. Vedem noi că există şi un program, miercurea, de la 8:00 la 9:00, când poţi fi iertat de păcate. Parohia Sfânta Anastasia este deservită de preoţii Cristian Radu, Neculai-Laurenţiu Niculescu, Aurelian-Ionuţ Gugu şi Doru-Alin Barz. Pe afiş, sunt şi numerele aferente telefoanelor mobile, semn că şi preoţii din ziua de azi sunt conectaţi la tehnica de înalt nivel. Vrem să aflăm cât costă serviciul prestat de preoţii de aici, în cazul unei înmormântări, iar ginerele decedatului Banu Ion, de 80 de ani, ne lămureşte că nu este vorba de un tarif fix: “Între 3 şi 5 milioane, în funcţie de ce vede preotul că ai pe tine sau în casă”. Nu întrebăm şi de chitanţă, căci suntem lămuriţi că şi tainele cununiei, botezului sau înmormântările sunt prestate abia după ce preoţii din această parohie te caută pe un catastif, din care să rezulte că eşti la zi cu taxele, adică cu minim 400.000 de lei vechi, pentru oamenii mai sărmani, şi până la fără număr, ca la manelişti, pentru cei cu dare de mână.

Parohie cu acoperire în toate reţelele

Nici în parohia Sf. Parascheva nu este preot, deşi e undeva în jurul orei 9:00 dimineaţa. Doar o femeie, tot de-a casei, ne priveşte mirată, când vede că ne uităm atenţi tot pe “programul de funcţionare”: miercurea, la ora 17:00, Sfântul Maslu; vineri, tot de la ora 17:00, Acatist; sâmbătă, de la ora 8:00, Pomenirea Morţilor, iar duminica, tot de la 8:00, Sfânta Liturghie. Şi preotul Tudorache Paul are numerele de telefon afişate, în Orange şi Vodafone, căci e foarte posibil ca, în curând, să ajungem să ne spovedim prin SMS-uri. În schimb, cântăreţul de la Sf. Parascheva, Păun Ionuţ, are cartelă în Cosmote, aşa că parohia de-aici are acoperire în toate reţelele.

Roata norocului de la biserica Volna

La ora 16:10, biserica cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, cunoscută călărăşenilor drept biserica Volna, este închisă. Se lucrează, însă, la staţia de alimentare cu GPL din curtea acesteia, semn că şi preoţii, atunci când vor, îl au mai apropiat pe Sfântul Ban decât pe Sfântul Duh. Staţia de alimentare aparţine firmei Trans Avantaj SRL Călăraşi, iar patronul acesteia, până să primească aprobarea Consiliului Local pentru a construi respectiva staţie, a trecut întâi şi pe la judecătorie, ca să ceară daune-interese fiindcă i-a tot fost amânat proiectul. Nu ştim cum a reuşit parohia din această zonă să cedeze terenul din curtea bisericii pentru o astfel de investiţie, dar e cert că preoţii de-aici au obţinut aprobarea forurilor superioare pentru a mai ceda o parte din terenul bisericii unui alt întreprinzător privat, Marian Ceacărăscu. Acesta îşi ridică o clădire de P+1, cel mai probabil ciu intenţia de a o folosi ca sediu pentru o firma de catering, deşi se vorbeşte că imobilul va găzdui, mai degrabă, săli pentru jocuri de noroc.
Închis la vii şi la morţi

Catedrala Sfântul Nicolae este închisă la ora 16:25, însă are ferestre din lemn stratificat de culoare maro. Nici urmă de preoţi. Puişor Arcadie-Alin şi Ioniţa Marian şi-au lăsat numerele de telefon pe un bileţel, înfipt în uşă. În vremea asta, femeile de la Baden Conf ies de la serviciu, dar lăcaşul unde se aprind lumânări, pentru vii sau pentru morţi, este închis cu lacătul.
La Sf. Alexe, în caz de urgenţă, sunaţi la 112!

La nici o aruncătură de băţ, la biserica Sf. Alexe, întâlnim aceeaşi situaţie. Uşa, mare, impozantă, este închisă. Ne întâmpină doar un câine, din curte, care latră a pagubă. Tot în curte, în dreptul gardului, se află şi o fântână, dar nefuncţională. Mai încolo, un solar descoperit, totul arată a ruină, a neîngrijire. Găsim şi aici, însă, un bileţel, dar acesta nu mai cuprinde numele preoţilor şi numerele de telefon aferente. Pe un afiş, suntem informaţi că, dacă avem “situaţii de urgenţă”, să sunăm la 112! Mai departe, suntem informaţi că de la acest număr, putem apela “netaxabil – funcţionează fără cartelă”, pompierii, salvarea, poliţia şi jandarmeria. Nu putem aprinde, niciunde, o lumânare. La nici un metru de biserică, uşa unei căcăstoare e larg-deschisă. E curat înăuntru, semn că, azi, nimeni nu a fost cuprins de cufureală

Eşec pe linie

După circa 200 de metri, uşa bisericii creştine penticostale e larg deschisă. Din păcate, în ultima noastră încercare de a pătrunde, într-o zi obişnuită, după-amiaza, într-o biserică ordotoxă, este sortită eşecului. Şi la Cimitirul Central, recent înălţată la gradul de parohie, biserica Sfânta Treime este şi ea închisă. Gardianul din zonă nu ştie cum îl putem contacta pe preot. Ne spune că, prin zonă, se află o femeie care ne poate îndruma. În schimb, putem aprinde o lumânare într-un lăcaş special amenajat.

Angajaţi la stat

Moartea nu are program de funcţionare, aşa că nu ştim cum puteţi lua legătura cu vreun preot, dacă acesta are telefonul închis sau nu se află în aria de acoperire. Nu ştim ce poate face un bun creştin dacă vrea să se împărtăşească undeva în jurul orei 2:00 dimineaţa, pentru că atunci simte el că i-a sunat ceasul, nu ştim ce poate face un om cu frică de Dumnezeu dacă vrea să se roage la vreo icoană, dintr-o biserică, după ora 20:00. E drept, nimeni nu rămâne neîngropat, dar şi lumea trebuie să priceapă că şi preoţii nu sunt altceva decât nişte angajaţi la stat, care primesc lefuri lunare, dar care îşi mai completează veniturile din donaţiile mirenilor, din banul public, din taxele lor aberante sau din vânzarea, la preţuri de prohibiţie, a lumânărilor. Spovedaniile, după cum vedeţi, se efectuează conform unui program, la fel şi iertarea păcatelor. E joi şi tot în această zi are loc şi pomenirea noului mucenic Ioan Corăbierul, care a suferit mucenicia în insula Cos la anul 1669 şi care prin foc s-a săvârşit.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp