Arhiva

Când fusei să trec la Olt: Acasă la Cococi, unde baba n-are floci

Print Friendly, PDF & Email

România e cu adevărat mereu surpinzătoare, iar ceea ce se întâmplă în județul Olt e cu adevărat uluitor. Din Slatina și până jos, la Corabia, trecând prin Drăgănești, oricine își poate spune ceea ce nici serviciile secrete din România nu au habar. În fapt, poți afla, simplu, despre ce anume îl leagă pe „parvenitul” Dan Șova de negocierea atât de prelungită pe care o are cu reprezentanții firmei Bechtel, cea care ar fi trebuit să construiască Autostrada Transilvania. Simplu: pentru că negociază exact cu mama lui vitregă, aceasta fiind avocata firmei respective. Dan Șova este senator ales pe colegiul uninominal 3, în Olt, impus de la centru. Asta e varianta ziaristei locale Lorena Dincă, de la publicația „Concret de Olt”. Poveste lui Dan Șova ne este confirmată și la Corabia, de Mircea Vântu. Iar la Slatina, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Cristinel Ciorloganu, un om masiv și dintr-o bucată, vorbește fără perdea despre cuplul celebru în zona de sud a județului, mai precis de Șova și de omul lui de încredere, agramatul Toma-Longin Cococi, despre care are habar că au aterizat la Călărași: „Le urez multă m..e!”

Stănescu, zis Zlatina

În Slatina, nimeni nu știe unde are biroul senatorial Dan Șova. Acesta, în mod ideal, ar fi trebuit să se afle fie în orașul Drăgănești-Olt, fie la Corabia. Pe zona asta, Șova este senator la al doilea mandat, dar asta numai pentru că a fost acceptat de clanul Stănescu. Căci asta este familia care conduce județul. Paul Stănescu, zis Zlatina, este președinte de consiliu județean și liderul Organizației județene a Partidului Social Democrat. Alexandru, fratele acestuia, l-a gonit pe Toma-Longin Cococi din Corabia, iar tatăl acestora, Constantin Stănescu, este primarul comunei Vișina, încă din 2004. Aici a fost făcut Dan Șova, nimeni nu știe din ce motive, cetățean de onoare. Partidul Social Democrat își are sediul, în reședința de județ, chiar la strada mare, pe Alexandru Ioan Cuza. După ora 16:00, asta e, ușile de la sediu sunt zăvorâte. Ni se spune că locația are 3 camere, în fapt biroul președintelui, o sală de ședințe, dar și cabinetul deputatului Moț. Iar acest Emil Constantin Moț este nimeni altul decât fiul unei judecătoare de la Curtea de Apel Craiova, cu care șeful de clan din Olt, Paul Stănescu, are o legătură extrem de strânsă. Și de intimă.

Cactusul din drum

Județul Olt e roșu de sus până jos. Sediul Partidului Național Liberal este lipit de cel al social-democraților. Din exterior, nu pare să aibă mai mult de 75 de metri pătrați. Și aici, desigur, nu este absolut nimeni. Nici nu ar fi avut de ce să se afle căci vineri, 19 iulie, a fost ziua în care a fost dizolvat Biroul Județean. Iar la viitoarea ședință a Consiliului Județean Olt, Ioan Ciugulea, liderul liberal, dar și vicepreședinte în această instituție, urmează să-și ia zborul. Liberalii sunt mâna-moartă a pesedistului Paul Stănescu, așa că ăsta face ce vrea. De pedeliști nici măcar nu s-a auzit, singurul partid care chiar a contat la alegerile parlamentare din județul Olt, din noiembrie 2012, fiind Partidul Poporului Dan Diaconescu. Aici, PPDD a obținut scoruri și de 25 la sută, măcar că șeful OTV-ului e născut pe DN 54, mai sus de Deveselu, fix la Caracal. În rest, lucrurile nu sunt extrem de spectaculoase: ceea ce se întâmplă la Olt, există și la Călărași. Adică licitații cu dedicație, banul public prăduit cu ură, spitalul județean a ajuns un fel de punguliță la care are acces pe cine lasă capul clanului din Olt, presa e roșie, iar cea care nu e, e sufocată, Alro Slatina e un mastodont industrial obosit, singura investiție notabilă din zonă e a celor de la firma Pirelli. În rest, tot anul a bătut grindina, iar deputata Luminița Adam ne spune că a înaintat deja un proiect de lege prin care zona să fie declarată calamitată. Și are dreptate. Producția de grâu e la jumătate față de aia din Călărași, iar porumbul, în Olt, pe tot drumul, de la Colonești la Slatina și apoi din Brebeni până în Dăneasa, zici că-i cactus. Și să nu uităm: primarul din Slatina, Minel Prina, desigur, din partea Partidului Social Democrat, e condamnat definitiv, pentru fapte de corupție, la 4 ani de închisoare cu suspendare.

Pod spre nicăieri

Nu dăm de Șova la Drăgănești-Olt. Nu-l găsim nici la Sprâncenata. Nici la Corabia. Două babe chele, venite de la biserică, doar e Sfântul Ilie, stau înghesuite într-o cotigă trasă de un măgăruș. Știu ele unde-l găsim pe domnul senator: la București. Pe colegiul 3, pentru senat, în mod indubitabil Dan Șova a ajuns ca om impus de Victor Ponta. În campanie, a strălucit în promisiuni. De ani de zile, le tot promite celor din Olt faptul că DN 65, care leagă Piteștiul de Craiova, va fi Autostrada Sudului. Lorena Dincă ne spune că, între timp, acesta, de când a devenit ministrul Marilor Proiecte, s-a răzgândit: nu va mai face o autostradă care să treacă prin județul Olt, ci un drum expres. Desigur, și un pod peste Dunăre, la Corabia. Povestea asta, habar n-avem de ce, ni se pare extrem de cunoscută… Au și locuitorii din Olt tâmpiții lor! Oricum, podul promis de Șova, dar și de Toma-Longin Cococi, care să treacă pe la Corabia și spre nicăieri, în Bulgaria, e al 4-lea. În colegiul lui, Dan Șova, măcar că nu e de-al locului, a obținut peste 65 la sută la ultimele alegeri parlamentare. S-a impus cu o listă de promisiuni extrem de lapidară, apărând în poze cu fratele șefului de clan Paul Stănescu, în speță cu Alexandru Stănescu. De campania propriu-zisă s-a ocupat exact Toma-Longin Cococi, acesta supervizând editarea unor pliante absolut agramate. În viziunea lui Cococi, în Olt, în 2012, s-a demarat proiectul „România puternică – Oltul put liniuță ernic”.

Avere „din muncă”

Iar Oltul, într-adevăr, e un județ extrem de puternic. De la Caracal în jos, chiar dacă te duci puțin și în Teleorman, în fieful baronului Liviu Dragnea, mijlocul uzual de transport al localnicilor este cotiga. Și pentru că s-a dat de pomană, fiind zi de sărbătoare, nu s-a împărțit decât o felie de pepene. Iar cine a avut, a dat și doi știuleți de porumb fiert. La Corabia, însă, viața nu e cu nimic spectaculoasă. Până în urmă cu puțin timp, șeful PSD-ului local era chiar Toma-Longin Cococi. A fost consilier județean, vicepreședinte al Partidului Social Democrat la nivel județean, dar a trecut și ca șef al gardienilor publici. Din datele localnicilor, Cococi a făcut avere ca director adjunct la Apele Naționale Române. Declarația de avere a acestuia este impresionantă. Tipul are luciu de apă, teren forestier, teren agricol, dar și 4 terenuri intravilane, în Vlădești, Corabia și Vârtopu. Se adugă un apartament, o vilă, o casă de vacanță și un spațiu comercial de 350 mp. Acum, spun localnicii, și-a mai trecut în cont și un apartament în București. De unde a făcut Toma-Longin Cococi avere? Consilierul local din Corabia, Cristian Butnariu, ne bagă placa arhicunoscută: „A muncit”. Și e drept, a luat la rând multe funcții de conducere din instituțiile publice, iar ultima oară, preț de câteva zile, a fost chiar secretar de stat, la Ministerul Mediului. Acum, e angajat la firma de avocatură a lui Dan Șova, acesta delegându-l, din calitatea de președinte al Organizației județene a PSD Călărași, să impună „dinamismul” cu care s-a remarcat în activitatea din județul Olt.

Dezastru și relaxare

Iar Toma-Longin Cococi e cunoscut în Corabia ca un cal-breaz. E descris drept un neica-nimeni care s-a folosit de calitatea de șef al PSD Corabia, pentru a devasta orașul. Activitățile sale sunt descrise ca fiind unele de tip mafiot, „cu bătăi și injurii la lumina zilei”. În aceste acțiuni,a fost încurajat de Dan Șova, iar Cococi s-a folosit de țiganii din oraș pentru a-și anihila adversarii. Balamucul din PSD Olt s-a declanșat încă din 2008, când filiala județeană era condusă de profesorul Ion Toma. Tot aici activa și Valeriu Steriu. A fost momentul în care clanul Stănescu a pus mâna pe județ, iar mâna acestora a fost Cococi. S-au folosit inclusiv topoare. Apoi Cococi a prosperat, la momentul actual Corabia ajungând un oraș unde locuitorii, după cum ne spune deputata Luminița Adam, supraviețuiesc din activitățile din arie și din alocațiile copiilor. Cococi e cunoscut drept Gino. Vila și-a făcut-o cu ajutorul unui amic de hălăduială politică, patronul de la „Corpres” SA, Mihnea Uță. Prin firma asta, băgați la cap, se deszăpezește județul Olt. E descris drept un șpăgar, care pretindea bani de la localnici în schimbul promisiunilor de a le găsi un loc de muncă. Se dau ca exemple cazurile Laurențiu Papa, Diana Popescu, fata unei cunoscute doctorițe din oraș, Carmen Cazmală, cu aceasta din urmă petrecând ore de relaxare la căminul P19, în Regie. La acest moment, Cococi este alungat, pur și simplu, din Corabia, asta după ce actualul primar din localitate, Iulică Oane, a preluat și șefia organizației PSD. Dar nu înainte de a falimenta 3 firme de salubritate din Corabia, din calitatea de șef peste ele. Iar ultima este Aquaterm Sercom.

9 Decemb liniuță rie

Dar să vedeți cu cel fel de promisiuni a câștigat Dan Șova alegerile din Olt. Omul a fost extrem de lapidar în exprimare, iar pliantele electorale le-a făcut nimeni altul decât „strategul” Cococi. 1) Dezvoltarea satului românesc prin: a) sprijin pentru fermieri; b) refacerea sistemului de irigații din zonă; c) mărirea subvențiilor în agricultură; 2) Crearea de noi locuri de muncă – peste 2.000 de locuri de muncă în zonă; 3) Servicii medicale pentru toți – compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionarii cu venituri sub 1.000 lei; 4) Siguranța cetățeanului – menținerea pentru fiecare localitate în parte a posturilor de poliție rurală; 5) Mărirea anuală a pensiilor; 6) Infrastructură modernă – a) apă și canalizare în toate localitățile; b) asfaltarea tuturor drumurilor județene și comunale. Desigur, cei din Olt erau îndemnați să voteze lista USL, la alegerile din „9 Decemb liniuță rie”, căci asta e amprenta personală a lui Toma-Longin Cococi. Nimeni nu știe unde poate fi găsit, în zonă, senatorul Șova. La cabinetul parlamentar al deputatului Alexandru Stănescu, acesta vrea să ne facă o demostrație de urgență, spunându-ne că îl poate suna, de față cu noi, pe domnul ministru al Marilor Proiecte, iar acesta va răspunde imediat. Însă Alexandru Stănescu, dându-și seama că demonstrația sa implică și un anumit grad de risc, se răzgândește: „Poate o avea treabă…” În rest, în Corabia nu există sediu PSD. L-a închis Cococi când nu a fost acceptat să candideze pe locul vacantat de fostul deputat Doru Frunzulică. N-a avut loc de șeful de clan Paul Stănescu, care și-a impus fratele, pe colegiul din Corabia, ca deputat. Așa că Toma-Longin Cococi „și-a luat jucăriile și-a plecat acasă”, ca să-l cităm pe Mircea Vântu, un localnic care a candidat împotriva lui Dan Șova.

Pentru el și familia lui

Orașul e mort. Are o zonă pietonală, iar primăria este păzită de o femeiușcă. Se sperie când aude că-l căutăm pe primar. Și se miră că îl căutăm sâmbăta: „E în timpul liber”. Cum ar veni, omul nu mai avea nici o treabă. Mai jos, trei bătrâni se ciorovăiesc pe o canapea. Sunt curioși ce calitate politică avem și rămân uimiți că nu suntem PSD-iști și nimic altceva. Ne întreabă cum e posibil așa ceva, așa că și noi răspundem cât se poate de explicit: „La fel cum n-are baba floci!” Iar Cococi e băiat cuminte, ne fac bătrânii să înlelegem, dar pentru el și familia lui. Butnariu ne spune că n-a mai vrut Cococi să fie președinte la PSD la Corabia. „A fost alegerea lui.” Dăm și peste primarul Iulică Oane, într-un târziu, la deputatul Alexandru Stănescu. Toată lumea râde când aude că, la Călărași, se va construi o hidrocentrală. Iar primarul, deloc vorbăreț, ne spune că-i transmite domnului Cococi doar atât: „Multă sănătate și să întoarcă fața spre orașul Corabia, în sensul că să ajute așa cum a promis”. Iar o astfel de declarație nu mai necesită nici un fel de comentariu!

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp