Arhiva

Camera de Conturi: Prejudicii de 2.393.000 lei, la nivelul județului

Print Friendly, PDF & Email

2.393 mii lei este valoarea prejudiciilor constatate de Camera de Conturi Călărași, potrivit raportului privind finanțele publice locale pe anul 2012, la nivelul județului Călărași.

Belciugatele: Au dispărut chitanțierele

La Primăria Belciugatele, numerarul încasat de la contribuabili, reprezentând impozite şi taxe locale, nu a fost înregistrat în evidenţa contabilă şi nu a fost depus în totalitate în conturile de venituri deschise la Trezoreria Lehliu Gară. Numerarul încasat şi nedepus în conturi nu se regăseşte nici în casieria entităţii. Lipsa faptică a unui număr de 21 carnete cu CHITANŢE Model 2006 ITL-1- , cu seria CLWLZ şi număr din intervalul (0598001-0609000), tipărite în carnete cu câte 200 file, formate din 100 de seturi a câte 2 file şi a unui număr de 2 carnete CHITANŢE Model ITL-1- fără serie şi număr, tipărite în carnete cu câte 100 file, formate din 50 de seturi a câte 2 file. Carnetele cu chitanţe nu se regăsesc nici în casierie şi nici în arhiva entităţii, valoarea estimativă a abaterii fiind de 260 mii lei. În acest caz, au fost sesizate organele de cercetare penală.

Sărulești: Gaură de 1 milion

La Primăria Sărulești, au fost decontate lucrări de investiții care nu au fost efectuate în realitate. La obiectivul de investiții “Alimentare cu apă” în satul Sărulești, nu au fost executate: îmbrăcăminte beton de ciment la drum de 18 cm grosime – 350 mp; capac și ramă stas pentru cămine de beton carosabile – 18 buc.; cămin vane: 16 buc. Valoarea decontată a lucrărilor neexecutate este de 38.000 lei. La obiectivul de investiții “Extindere alimentare cu apă” în satul Sărulești Gară nu au fost executate: puț forat la 170 m adâncime – 2 buc.; cabină puț forat; împrejmuire puț forat. Valoarea decontată a lucrărilor neexecutate este de 506 mii lei. La obiectivul “Construcție stadion comunal”, constructorul nu a prezentat nici o justificare pentru suma de 91.000 lei încasată în anul 2011. Din datele noastre, executantul lucrării de alimentare cu apă pentru cele două localități – Sărulești și Sărulești Gară, este firma SC Vlad Magic SRL. La aceasta, director era nimeni altul decât liberalul Nicolae Rogoz. Firma a cerut falimentul la data de 7.11.2013. Primăria Sărulești nu apare în tabelul preliminar al creanțelor, deși Camera de Conturi a stabilit luarea de măsuri disciplinare, administrative sau penale, după caz, împotriva persoanelor care se fac răspunzătoare de de crearea prejudiciilor. Mai mult, la Primăria Sărulești, valoarea prejudiciilor, pentru anul 2012, este de 1.072.000 lei, reprezentând, printre altele, atât plăți nelegale efectuate pentru lucrări neexecutate, dar și consum de carburanți (20.000 lei), drepturi salariale acordate nejustificat (282.000 lei) etc. La Sărulești, pe parcursul anului 2012, an electoral, primar a fost Nicolae Ghedzira, acesta fiind înlocuit de Petre Alexandru Călin.

DGASPC: Plăți către morți

464.000 lei este valoarea prejudiciului stabilit de Camera de Conturi Călărași în urma controlului derulat la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, unitate aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași. 398.000 lei au fost acordați, ca prestații sociale, pentru persoane beneficiare care, la data efectuării plăților, erau decedate. Suma de 67.000 lei, reprezentând indemnizație de însoțitor, a fost acordată unui număr de 6 persoane cu handicap grav, în condițiile în care persoanele respective mai beneficiau de această formă de ajutor social și din bugetul asigurărilor sociale de stat. În urma acestui raport al Camerei de Conturi, Mihai Roibu, fost director DGASPC Călărași, și-a pierdut postul. Pe rolul Tribunalului Călărași s-a aflat dosarul nr. 2860/116/2013, înregistrat la data de 24.12.2013, având ca obiect suspendare executare act administrativ. Părțile au fost Roibu Mihai, în calitate de reclamant, și Consiliul Județean Călărași, în calitate de pârât. Cererea a fost respinsă, însă decizia instanței călărășene a fost atacată cu recurs. Însă și la Consiliul Județean Călărași, Camera de Conturi a constatat că s-au făcut plăți nelegale, către societățile Confort SA și SC Drumuri și Poduri Călărași, valoarea prejudiciilor fiind de 46.000 lei, respectiv 35.000 lei.

Budești și Dichiseni: Gunoi și piatră lipsă

La Primăria Budești, valoarea prejudiciului, pentru anul 2012, se întinde la suma de 281.000 lei. Pentru lucrări de salubrizare, s-a plătit suma de 106.000 lei. Cheltuielile respective s-au efectuat fără existența cadrului legal, întrucât activitatea de salubrizare, reglementată prin lege specială (Legea serviciului de salubirzare a localităților nr. 101/2006) nu era organizată la nivelul instituției, nefiind îndeplinite condițiile legale: nu există serviciu public de salubrizare, operatorii (SC Aga Exim SRL și SC Alin Exim SRL) nu au fost selectați în conformitate cu normele specifice, licență de operare nu avea decât o singură firmă (SC Aga Exim SRL), finanțarea activității de salubrizare nu este reglementată, nefiind constituită sursa de finanțare (taxa specială) și neexistând contracte directe cu beneficiarii serviciilor prestate, consumatori publici sau privați, persoane fizice și / sau juridice. Un alt caz este reprezentat de Primăria Dichiseni, unde valoarea prejudiciilor, pentru anul 2012, este de 92.000 lei. Spre exemplu, pietruirea drumurilor s-a efectuat fără respectarea procedurilor de atruibuire a contractelor de achiziție publică, în sensul că lucrarea a fost divizată pentru ca valoarea lucrărilor să nu depășească suma de 15.000 euro. S-a inventariat lucrarea și s-a constatat că pe o suprafață de 146 m nu există piatră, deși plățile aferente au fost efectuate. Pentru lucrările neexecutate s-a stabilit un prejudiciu de 20.621 lei.

Călărași: Infractori semnatari de situații de lucrări fictive

Municipiul Călărași este cunoscut, în rapoartele Camerei de Conturi privind finanțele publice locale prin faptul că, la nivelul anului 2011, s-a constatat un prejudiciu de 1.186.000 lei. Astfel, în perioada 2009 – 2011, Primăria Călărași a efectuat cheltuieli neeconomicoase și neeficiente din bugetul Consiliului Local Călărași, ca urmare a efectuării de plăți fără bază legală către SC Urban SA Râmnicu Vâlcea. În fapt, s-a constatat că au fost efectuate lucrări de stropire a străzilor în zilele în care a plouat cu găleata. Camera de Conturi a cerut luarea de măsuri pentru recuperarea prejudiciului, fapt care s-a efectuat pe parsursul anului 2013, în urma unei medieri. În plus, Camera de Conturi a cerut și luarea de măsuri disciplinare, administrative sau penale, după caz, împotriva persoanelor care fie au semnat fișe de lucrări efectuate în mod fictiv, fie au acceptat astfel de documente la plată. În fapt, aici am avut de-a face cu comiterea infracțiunilor de fals și uz de fals în mod repetat, însă actualul primar Daniel Ștefan Drăgulin, nu știm din ce considerente, a preferat să-i acopere pe infractori. Deși publicația noastră a cerut, în două rânduri, ca actuala conducere a Primăriei Călărași să prezinte public numele persoanelor care s-au făcut vinovate de acest caz flagrant de prejudiciere a bugetului public, răspunsurile au fost echivoce.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp