Stiri noi

Strict-secret: Operaţiunea "Cablul"

image_pdfimage_print

În unul din multiplele comunicate remise mediei locale, prin Biroul de presă, Inspectoratul judeţean de Poliţie Călăraşi afirmă faptul că, în noaptea de 18 iunie 2010, în jurul orei 0:30, “o patrulă mixtă”

a identificat un tânăr care, cu autoturismul personal, transporta un cablu. Se precizează că patrula respectivă era formată din poliţist şi jandarm, întreaga “operaţiune” desfăşurându-se pe strada Muşeţelului, din municipiul Călăraşi. Conform datelor puse la dispoziţie, patrula respectivă “a depistat… pe V. Marius, de 27 de ani…, care transporta 11,5 metri de cablu de internet”. Vigilentă, patrula respectivă a mai “depistat” că respectivul mai avea asupra lui şi un switch, “fără a putea prezenta acte care să ateste provenienţa acestora”.

Un caz deosebit cu poliţist propus spre avansare

Desigur, cazul ne-a suscitat interesul, câtă vreme bunurile respective aflate în posesia “depistatului” V. Marius au fost confiscate, “în vederea continuării cercetărilor”. În acest sens, publicaţia noastră a remis mai multe adrese către Inspectoratul judeţean de Poliţie Călăraşi, în vederea clarificării mai multor aspecte.

Printre altele, i-am solicitat acestei instituţii să ne remită răspunsuri punctuale la următoarele interogaţii: 1. Autoturismul cu care transporta cei 10 metri de cablu de net era prevăzut şi cu ştergătoare de parbriz? Scaunele aveau huse? Autoturismul avea roţi? Avea carburant în rezervor? Dacă da, vă rugam sa ne comunicaţi motivaţia prin care patrula mixtă nu a solicitat actele de provenienţă ale ştergătoarelor, roţilor, carburantului aferent sau ale huselor; 2. Numitul V. Marius era îmbrăcat? Daca da, vă rugăm să ne comunicaţi dacă avea acte care să ateste provenienţa hainelor; 3. Vă rugăm să ne comunicaţi dacă numitul V. Marius are voie să circule pe stradă; 4. Vă rugăm sa ne comunicaţi dacă există prevederi legale prin care numitul V. Marius are voie sau nu să circule noaptea; 5. Vă rugăm sa ne comunicaţi ce cheltuială face statul român, de la depistarea numitului V. Marius în vreme ce transporta 10 metri de cablu de net şi până la finalizarea efectivă a cercetărilor; 6. Vă rugăm să ne comunicaţi dacă poliţistul care l-a depistat pe V. Marius transportând 10 metri de cablu de net a fost propus pentru avansare.

Procedee tehnice şi investigaţii de tip Bond. James Bond!

Desigur, am adresat şi alte întrebări, însă Inspectoratul de Poliţie judeţean a refuzat să ne ofere explicaţiile necesare, considerându-le tendenţioase. Printr-o adresă, comisarul şef Vasile Mărgineanu ne şi atrage atenţia că nu doreşte să alimenteze “discuţii în termeni neprincipiali”, lucru perfect justificat câtă vreme, printre altele, noi am solicitat, în cadrul acestei operaţiuni de  depistare a numitului V. Marius în timp ce transporta 10 metri de cablu de net şi un switch, să ni se spună şi următoarele: 1. Prin ce procedeu tehnic a stabilit echipa mixtă că este vorba de 10 metri de cablu de net si nu de 10,11 metri; 2. Câte port-uri avea switch-ul respectiv; 3. Dacă switch-ul e funcţional; 4. Despre ce tip de cablu de net e vorba; 5. Dacă respectivul cablu de net era prevăzut cu mufe; dacă da, vă rugăm să ne comunicaţi tipul acestora; 6. Cum a reuşit poliţistul respectiv să constate că numitul V. Marius transporta un cablu şi ce tip de investigaţii a efectuat pentru a constata că numitul V. Marius transporta un cablu. Cunsocând apetenţa noului şef al Poliţiei judeţene pentru ironiile fine, ne-am permis, într-adevăr, să adresăm şi alte câteva întrebări care, şi din punctul nostru de vedere, sunt tendenţioase: 1. Prin ce procedeu tehnic s-a stabilit că este vorba de un cablu de net şi nu de o sârmă, o bară sau o ţeavă? 2. Cablul a fost agresat? 3. Ce-a declarat cablul?

Scenariu de Hollywood: Maşină staţionată, infracţiune flagrantă

Inspectoratul judeţean de Poliţie Călăraşi ne lămureşte că V. Marius, în noaptea fatidică, a fost “depistat” de “patrula mixtă”, în timp ce se afla lângă maşina proprie, care era oprită în faţa unui bloc. Vedeţi ce vigilent e poliţistul?! Imediat a realizat că, din moment ce maşina e staţionată, dar şi în faţa unui bloc, înseamnă că se petrec infracţiuni flagrante. Desigur, dacă autoturismul respectiv era parcat în faţa unei bănci sau în faţa unei case de schimb valutar, atunci nu era nici un fel de problemă! Dar ştiţi de ce poliţistul respectiv a procedat la “depistarea” numitului V. Marius? “Poliţistul este învestit cu exerciţiul autorităţii publice” şi are dreptul şi obligaţia “să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor”. E drept, Legea 218, din 2002, în speţă Legea privind organizarea si funcţionarea Poliţiei Române, spune şi faptul că poliţistul procedează la acest mod atunci când se încalcă dispoziţiile legale “ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală”. Ori V. Marius ce făcea, la acel moment? Stătea lângă maşina oprită, în faţa unui bloc. Avea motive patrula mixtă, formată “din poliţist şi jandarm”, să considere că acesta a încălcat dispoziţiile legale? În mod cert, nu. Şi atunci, în mod normal, întrebăm şi noi de ce a procedat patrula mixtă la legitimarea cetăţeanului respectiv? Nu cumva, prin aceste metode de lucru, unii poliţişti fac exces de zel sau, mai grav, se consideră miliţieni? S-a decretat starea de urgenţă, de necesitate, iar cetăţenii, în plină vară, nu mai au voie să circule, noaptea, pe străzi?

Stada Muşeţelului, tânăr, 27 de ani, poliţia îşi face datoria

Acest caz este similar cu al altui tânăr care, la ora 8 seara, fiindcă mergea pe stradă, o altă “patrulă mixtă” a procedat la legitimarea, dar şi la lovirea acestuia, chiar în sediul Poliţiei municipale, doar pentru motivul că tânărul respectiv, cunoscând prevederile legale, a solicitat poliţistului respectiv să-şi decline identitatea, locul de muncă şi să dovedească aceste lucruri printr-un document.  În cazul lui V. Marius, de 27 de ani, din Călăraşi, staţionat pe strada Muşeţelului, acesta a fost legitimat nu că aşa a avut chef poliţistul respectiv, ci pentru “prevenirea faptelor antisociale şi identificarea suspecţilor de furturi săvârşite pe raza municipiului”. Cu ce anume era suspect V. Marius, nu ne putem da seama! Privită din acest unchi, o astfel interpretare a legii poate duce la abuzuri, câtă vreme poliţistul care o aplică în acest mod îşi poate justifica acţiunile incoerente prin acest mod conform căruia el prevenea, în timpul ăsta, “faptele antisociale”.

Când legea îşi spune cuvântul, patrula mixtă e vigilentă

Nu ştim cum a stabilit “patrula mixtă” că este vorba de 10 metri de cabliu de net şi nu de 12 metri, însă e cert faptul că V. Marius a rămas fără acesta. “Bunurile au fost ridicate în vederea confiscării, urmând ca, în situaţia în care nu sunt prezentate documentele de provenienţă, să fie luată măsura sancţionării contravenţionale sau, dacă bunul provine din săvârşirea unei infracţiuni, să fie întocmit dosar penal”. Credem că v-aţi lămurit: din punctul de vedere al poliţiei, nu este voie, noaptea, să transporţi 10 metri de cablu de net, cu autoturismul personal, fiindcă te alegi fie cu amendă, fie cu dosar penal. Desigur, extrapolând acest fapt, un poliţist atât de vigilent te poate, întreba, noaptea, în cazul în care fumezi, de unde ai ţigările respective şi dacă ai documente fiscale care să ateste că le-ai achiziţionat legal. Nici apă minerală sau bere n-ai voie, noaptea, să transporţi, pentru uzul propriu, câtă vreme o astfel de “patrula mixtă” îţi poate confisca produsele pe considerentul că nu ai “factură fiscală, factură, aviz de însoţire a mărfii, documente vamale, factură externă” etc. În cazul în care, şi mai rău, ieşiţi de la serviciu pe la miezul nopţii, dar aveţi chef să daţi o raită pe la vreun supermarket, aveţi mari probleme căci, în acest mod de interpretare a legii, vă alegeţi fie cu amendă contravenţională, fie cu dosar penal.

Factura vremurilor bolnave

Inspectoratul judeţean de Poliţie Călăraşi nu ne-a lămurit cu privire la faptul dacă, de la instalarea comisarului şef Vasile Mărgineanu în funcţie, au mai fost depistate astfel de persoane transportând 10 metri de cablu de net, dar nici cu faptul ce cheltuială face statul român, de la depistarea unui astfel de caz precum al numitului V. Marius şi până la finalizarea efectivă a cercetărilor. În final, s-a constat, totuşi, că V. Marius avea documente de provenienţă pentru cei 10 metri de cablu, “persoana respectivă a prezentat factură, fiindu-i restituite bunurile”. Ceea ce n-am înţeles, noi, însă e cine răspunde de faptul că V. Marius a fost considerat fie pasibil de amendă contravenţională, fie pasibil de întocmire a unui dosar penal, doar pe considerentul că un poliţist a avut el o revelaţie, considerându-l suspect pe simplul motiv că avea, pe bancheta din spatele autoturismului, un cablu de net. Ce vremuri bolnave!

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp chat