Arhiva

Soluții alternative pentru cadrele militare cu probleme de sănătate

Print Friendly, PDF & Email

La 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei a fost condamnat, de Judecătoria Călărași, Traian Ovidiu Cristinel Ciulacu, fost șef al Centrului Medical Județean Călărași din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, acesta având gradul de comisar șef de poliție.

Ciulacu a primit doi ani cu suspendare

În sarcina acestuia s-au reținut, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, infracțiunile de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. Traian Ovidiu Cristinel Ciulacu, din această calitate de șef al Centrului Medical Județean Călărași din cadrul Ministerului Administrației și Internelor și de medic de familie, a întocmit în fals 25 de rețete cu regim special, pe numele unor persoane, ofițeri și agenți de poliție, care erau înscrise pe lista sa de pacienți. În condițiile în care persoanele respective nu au solicitat îngrijiri medicale, nu au fost consultate și nici nu au beneficiat de medicamentele gratuite prescrise, doctorul Ciulacu a valorificat respectivele rețete la o singură farmacie de pe raza municipiului Călărași. La acel moment, paguba produsă Casei de Asigurări de Sănătate și Centrului Medical Județean Călărași, constituite parte civilă, a fost de 5.597 lei. Decizia instanței a fost dată pe parcursul anului trecut, într-o singură înfățișare, aceasta nefiind atacată cu recurs.

Cabinet medical deservit de 3 asistenți

La acest moment, nu există nici un medic la Centrul Medical Județean Călărași din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, acest cabinet fiind situat în incinta fostului internat al Colegiului Agricol Sandu Aldea. Direcția Medicală din cadrul Ministerului Administrației și Internelor a scos la concurs postul vacant de medic-ofițer de poliție încă din cursul lunii octombrie 2012. Data limită pentru înscrierea la concurs a fost de 2 noiembrie 2012, în condițiile în care candidații ar fi trebuit să fie absolvenți de facultate de medicină generală, cu o vechime în specialitate de minim 4 ani. Acum, cabinetul medical este deservit de 3 asistenți. Starea de degradare în care se află cabinetul este evidentă. Mobilierul este uzat, iar cele câteva fotolii din cabinetul asistenților abia se mai țin pe picioare. La Jandarmeria Călărași, șeful acesteia, Daniel Popa, spune că situația este una deranjantă. “La ora asta, centrul medical funcționează cu cadrele medii, adică cu asistenții”. Cadrele jandarmeriei au ca variantă să se transfere la un medic de familie. Col. Popa a exemplificat cu unul dintre subordonații săi care, fiind planificat să-și facă niște analize, pentru a putea continua tratamentul pentru o afecțiune hepatică, trebuia să meargă cu trimitere de la Centrul Medical Județean, singura variantă fiind aceea de a se înscrie la un medic de familie pentru a-și continua tratamentul.

Varianta apelării la serviciile unui medic de familie, contracost

La Cabinetul Medical Județean, medicul câștiga în jur de 1.700 de lei. Alexandru Adrian, cadru al Jandarmeriei, depistat cu o boală hepatică, se află sub tratament cu interferon. “Mă afectează foarte mult lipsa unui medic pentru că eu, lunar, trebuie să fac un set de analize pe baza unei trimiteri emise de medicul de la cabinet.”. Acesta a fost nevoit să apeleze la un medic de familie, pentru a obține actele necesare continuării tratamentului. La Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Barbu Știrbei”, plt. maj. Ovidiu Tătăranu, purtătorul de cuvânt al instituției, ne declară că lipsa medicului de la Cabinetul Medical Județean din cadrul Ministerului Administrației și Internelor reprezintă o mare problemă. “Ne afectează în mod major. Au existat întotdeauna soluții alternative. Colegii mei, caderele militare rezolvă problema prin apelarea la serviciile unui medic constănțean, care se deplasează la Călărași de două ori pe săptămână”. Opinia plt. maj. O. Tătăranu este că ar fi firesc să existe un medic la Cabinetul Medical Județean. “Noi ne-am dori ca acolo să avem un medic unde să primim asistență medicală, să ne fie prescrise rețetele medicale”.

Situație aproape generală la nivel național

Dumitru Coarnă, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, ne-a declarat că știe că nu există nici un medic militar, la Călărași. “Au fost trei medici care s-au pensionat și un altul care a plecat. Am trimis materiale către minister, am tot pompat pe sensul ăsta și am înțeles că se lucrează la un proiect în sensul să se facă un contract cu Spitalul Călărași, câtă vreme nu sunt medici. Asta se intenționează”. Dumitru Coarnă consideră că salarizarea unui medic, în structurile MAI, este deficitară, raportat la nivelul mare de muncă. Din datele noastre, astfel de situații se întâlnesc în mai multe județe ale țării.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp