Arhiva

Scandalul șpăgii de 140.000 de euro: Gâdea a luat 2 ani

Print Friendly, PDF & Email

2 ani de închisoare cu suspendare a primit Vasile Gâdea, judecat pentru infracțiuni de corupție, de instanța de fond a Curții de Apel București.

Șpagă pentru bani europeni

Vasile Gâdea, fost director al Comisariatului de Mediu Călărași, a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, la data de 13 septembrie 2013, ulterior primind mandat de arestare pentru 29 de zile. Acesta, împreună cu comisarul Stelică Tănase, angajat al IPJ Călărași, la Serviciul de Investigara Fraudelor, au fost trimiși în judecată pentru trafic de influență în formă continuată și luare de mită. În fapt, cei doi s-au oferit să intermedieze o înțelegere ilicită între omul de afaceri Ștefan Poienaru, patronul grupului de firme Agrofam Fetești, și directorul-adjunct de la APIA Călărași, Bogdan Dumitrașcu. În perioada august-septembrie 2013, inculpatul Tănase Stelică a pretins, prin intermediul lui Mihai Ghezea, directorul ziarului Atac, sumele de 100.000 euro, respectiv 40.000 de euro pentru a interveni pe lângă directorul executiv adjunct al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Călăraşi , pretinzând că are influenţă asupra acestuia şi că îl poate determina să facă anumite demersuri care ar favoriza grupul de firme Agrofam.

Subvenție de 5 milioane euro

Concret, în schimbul sumei de 100.000 euro, intervenția viza anularea, de către APIA, a unui prejudiciu rezultat din încasarea nelegală, de către grupul de firme al administratorului, a sumei de aproximativ 5.000.000 euro sub formă de subvenţie pentru perioada 2007-2011. În schimbul sumei de 40.000 de euro, intervenția viza eliberarea a trei adeverinţe pentru grupul de firme al administratorului, din care să rezulte că acestea nu au debite, astfel încât firmele să obţină un credit bancar de aproximativ 920.000 de euro, reprezentând 90% din cuantumul de 110 euro/ha (plata unică pe suprafaţa agricolă finanţată de Uniunea Europeană – SAPS), deşi două dintre firme nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate. Toate aceste demersuri au fost efectuate cu sprijinul inculpatului Gîdea Vasile. Sumele de bani pretinse urmau a fi împărţite între Tănase Stelică, Gîdea Vasile, persoana intermediară și directorul executiv adjunct al APIA Călărași.

Stelică Tănase mai așteaptă

Prin sentința penală nr. 581, din 1 noiembrie 2013, Vasile Gâdea este condamnat la pedeapsa de 2 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de complicitate la trrafic de influență, în formă continuată. La aceeași pedeapsă a fost condamnat și pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită, în formă continuată. Pedepsele au fost contopite, Vasile Gâdea urmând să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de 2 ani închisoare. Instanța a suspendat condiționat executarea pedepsei cu închisoarea, pe o perioadă de încercare de 4 ani. În schimb, dosarul în care este judecat Stelică Tănase a fost disjuns, primul termen fiind programat să se desfășoare la data de 22 noiembrie. Stelică Tănase este judecat de Curtea de Apel București, ca instanță de fond. În cazul sentinței lui Vasile Gâdea, aceasta poate fi atacată cu recurs.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp