Arhiva

Să râdem cu Consiliul Local Călăraşi: Hristache Geambazu vrea un teren fiindcă o să investească, în hidrobiciclete, peste 1 milion de euro

La ultima şedinţă a Consiliului Local Călăraşi, desfăşurată la sfârşitul lunii octombrie, s-a încercat, printr-o hotărâre, trecerea în domeniul privat a unor suprafeţe de terenuri şi a unor imobile. La baza acestei hotărâri, a stat un raport întocmit de Serviciul Urbanism, Amenajarea Teritoriului, din cadrul Primăriei Călăraşi, raport semnat de directorul tehnic Claudia Năstăsescu

şi care prevedea, printre altele, trecerea în domeniul privat a terenului situat în municipiul Călăraşi, din zona Parcului Central, în suprafaţă de 2.036 mp, în fond fiind vorba de limba de pământ din cadrul lacului Jirlău, de lângă Spitalul Călăraşi.

Columna NG revine în actualitate

Pe acest teren, conform unei adrese remise Primăriei Călăraşi, un investitor privat, în speţă firma Columna NG SA, cu următoarele date de identificare – CUI: RO 14500227, număr de înregistrare la Registrul Comerţului: J51/67/2002, în urma unui contract de concesiune pentru o perioadă de 25 de ani, dorea să amenajeze „un loc de agrement care constă în plimbări cu ambarcaţiuni uşoare, bărcuţe şi hidrobiciclete”. Investitorul în cauză a precizat că dorea respectivul teren şi pentru amenajarea unei cofetării. Adresa are numărul de intrare 37.278, din 29.09.2010 şi este semnată de Geambazu Hristache, în calitate de administrator. Acesta afirmă, tot în acest document, că „prin amenajarea acestui loc de agremenet vom face o investiţie de 1.100.000 de euro”. Din datele noastre, Hristache Geambazu nu mai deţine nici un aport la capitalul social al firmei Columna NG SA, acţiunile acesteia fiind deţinute de Geambazi-Aragea Constanţa, născută în satul Cataloi, comuna Frecăţei, dar şi de Geambazi Petris, născut în 14 august 1984, ambii cu domiciliul în Călăraşi, strada Independenţei, nr. 87.

Ion Sfetcu: Helioport pentru Spitalul Călăraşi

Hotărârea nu a primit votul favorabil al consilierilor în forma redactată de executiv, aprobându-se amendamentul că toate terenurile şi imobilele supuse dezbaterilor să fie atestate ca aparţinând domeniului public al municipiului Călăraşi, propunere făcută de consilierul Răzvan Meşeşanu şi însuşită de colegii acestuia. Răzvan Meşeşanu ne-a declarat că n-a ştiut că este vorba de o firmă a lui Hristache Geambazu, cunoscut sub apelativul de Itu, care ar fi vrut să concesioneze respectivul teren. „Chiar dacă ştiam, aveam aceeaşi poziţie, chit că era vorba de firma Coca Cola sau Aldis, pe mine m-a deranjat maniera în care s-a vrut să se facă acest lucru”. În schimb, consilierul Valentin Deculescu ne-a spus că nu crede că firma Columna NG Sa ar fi urmat să investească suma pe care a scris-o în adresa de intenţie adresată Primăriei Călăraşi. „N-ai cum să investeşti o astfel de sumă în câteva hidrobiciclete şi-o cofetărie. Poate doar dacă îţi creşte şi-un hotel lângă acestea”, a fost opinia acestuia. De aceeaşi părere este şi consilierul local Ion Sfetcu: „Nu putea să investească atât, sunt mult prea mulţi bani pentru trei hidrobiciclete şi-o cofetărie”. De altfel, acesta a venit cu propunerea ca pe respectiva limbă de pământ să se amenajeze un helioport care să deservească Spitalul Călăraşi.

Florea Olaru: Astea sunt poveşti de adormit copiii că venea Itu să investească acolo

Consiliul Local Călăraşi a mai avut o experienţă, deloc productivă, cu firma Columna NG Sa care, în urmă cu câţiva ani, sub pretextul că va investi în construirea unei baze sportive, a concesionat o suprafaţă de teren, în Parcul Dumbrava, pe care, ulterior, şi-a construit un hotel. La această dată, maniera în care firma Columna NG SA a ajuns să construiască respectivul imobil face obiectul unui dosar penal, aflat în cercetare, conform datelor puse la dispoziţie de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Călăraşi. Florea Olaru, şi el membru al Consiliului Local, ne-a comunicat că nici el nu a fost de acord cu ideea trecerii de parcuri sau de lacuri , în domeniul privat. „E ilegal aşa ceva, să trecem parcuri şi lacuri în domeniul privat”. Acesta a venit cu ideea ca lacul Jirlău să fie amenajat în aşa fel încât să poată adăposti ambarcaţiunile de capacitate mică şi care, acum, sunt ancorate pe braţul Borcea, de la Călăraşi şi până la plaja Automobiliştilor. „Astea sunt poveşti de adormit copiii că venea Itu să investească acolo o astfel de sumă”. Tot acesta ne-a mai spus că, pe viitor, dacă se va avea în vedere concesionarea de terenuri pentru astfel de investiţii, va cere ofertantului să facă şi dovada că deţine mijloacele financiare necesare. Legat de experienţa avută de membrii Consiliului Local, de pe mandatul 2004 – 2008, cu firma Columna NG, Florea Olaru ne-a declarat că nu este vina consilierilor că aceştia au aprobat concesionarea unui teren pentru construirea unei baze sportive şi că a ieşit altceva. „Nu e treaba noastră, asta e problema executivului”.

Georgel Muşat: E nelegal să concesionăm spaţiul verde

Oferta făcută de firma Columna NG Sa n-a fost luată în considerare, crede consilierul Georgel Muşat, pe considerentul că terenul respectiv e zonă verde. „Nu mă interesează nici o ofertă, câtă vreme e nelegal să concesionăm un spaţiu verde”. Georgel Muşat nu crede în oferta făcută de firma administrată de Hristache Geambazu: „De 1 milion de euro, oare avea loc în acel lac de hidrobicicletele pe care le poate cumpăra cu aceşti bani?” Cât despre cofetărie, Muşat crede că e posibil ca aceasta să fie construită cu o astfel de sumă, cu condiţia să fie până la Feteşti. „Dacă mai lipea de ea un hotel cu vreo 4-5-6 etaje, poate că suma era realistă. Cred că din oferta depusă de această firmă mai lipseşte investiţia cu hotelul”. Şi consilierul Virgil Dumbravă crede că suma care ar fi urmat să fie investită este exagerată. „Eu personal cred că suma este nerealistă”, a spus acesta. Şi un alt consilier local, Ion Ştefan, a avut aceeaşi părere, în sensul că s-a încercat inducerea în eroare a consilierilor prin prezentarea unei asemenea sume. „Nu e treaba mea, dar atâta timp cât nu e condamnat, Itu e un investitor onest. În principiu, cine încalcă legea şi dacă o încalcă, cum e cazul cu hotelul construit în Parcul Dumbrava, răspune. E treaba lor”. Şi Carmen Filimon, care a fost consilier local pe mandatul 2004 – 2008, ne spune că, la momentul concesionării terenului din Parcul Dumbrava pentru firma Columna NG Sa, consilierii au aprobat altceva. „Nu e vina noastră că am aprobat ceva şi a ieşit altceva”. Din acest unghi, de data aceasta Carmen Filimon ne spune că nu a fost vorba de vreo răzbunare a consilierilor pe Hristache Geambazu ci, pur şi simplu, acesta nu a fost crezut.

Hristache Geambazu a vrut să-i înşele pe consilieri

Chestionat de noi în privinţa investiţiei de 1.100.000 de euro, pe care, printr-o adresă oficială, firma Columna NG Sa, administrată de Hristache Geambazu, se angaja s-o investească în hidrobiciclete şi-o cofetărie, senatorul UNPR Vasile Nedelcu crede că acesta a vrut să-i înşele pe consilieri. „Nu e posibil să cheltui atâţia bani pentru o astfel de investiţie”. Acesta a opinat că Hristache Geambazu e un mincinos.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker