Arhiva

România veselă: Fonduri europene pentru instrumente muzicale folosite la nunți

image_pdfimage_print

E consilier pe probleme pentru romi, dar vine la muncă numai când își aduce aminte. Este vorba de Gheorghe Percu, angajat al Primăriei Dor Mărunt. Acesta și-a făcut un obicei de a inventa scuze pentru a nu veni la serviciu. De cele mai multe ori, motivează că are probleme de sănătate, însă acesta este văzut prestând la nunți, ca lăutar.

“Dâlga Rudari” în magazia lui Percu

Primăria Dor Mărunt a fost beneficiara unor fonduri, în sumă totală de 150.000 de euro, luate prin accesarea Programului de Intervenții Prioritare pentru Comunitățile de Romi, bani cu ajutorul cărora au fost asfaltate două străzi în satul Dâlga, s-a înființat un after-school, tot în același sat, dar au fost achiziționate și instrumente muzicale care ar fi urmat să fie folosite de copiii romi, după orele de curs. Acest lucru, însă, nu s-a întâmplat, instrumentele muzicale respective fiind depozitate chiar la Gheorghe Percu acasă. Acesta le folosea la nunți. Grupul de inițiativă din comunitatea de romi “Dâlga Rudari”, beneficiarul fondurilor respective, își are sediul pe strada Trandafirilor, nr. 43, din satul Dâlga, adică acasă la Gheorghe Percu, mai precis într-o magazie. Ca președinte figurează Stan Costel, vicepreședinte e Ganete Gheorghe, iar secretar e nimeni alta decât nevasta consilierului pentru romi de la Primăria Dor Mărunt, Percu Maria. Despre aceasta, Percu Gheorghe spune că știe să scrie și să citească.

Cumetrie la Brănești

Pe Percu Gheorghe l-am găsit la serviciu, fapt cu totul deosebit dacă ținem cont de cum arată rubrica din condica de prezență, din dreptul sămnăturii lui. Am încercat să-l antamăm pentru o nuntă, însă omul, cu regret, ne informează că nu mai dispune de instrumente muzicale, câtă vreme acestea, din ordinul primarului Ion Iacomi, au fost duse la căminul cultural. În plus, spune că nu mai are chef să cânte. “Avem instalație de sonorizare, câștigată pe un proiect, dar nu mai e în posesia mea”. Percu, însă, binevoitor, ne spune că ne poate face rost de muzicanți, câtă vreme noi avem o cumetrie, în Brănești. Scule de cântat, însă, nu mai are cum să pună la dispoziție. “Asta nu se poate, nu ne dă voie proiectul”. Ne înțelegem ca lăutarii să vină cu stația lor. Percu, însă, știe cu ce fel de instrumente muzicale s-au cadorisit cei din Dâlga: “Ei, nu sunt așa bune, sunt pentru începători”. Recunoaște că e supărat că a rămas fără scule și că acum, acestea, sunt folosite de elevii de la Dâlga. “Stația e performantă, poate face față la orice”. La fel și toba, poate face față unei nunți, mai puțin acordeonul, care e pentru începători.

Repaus pentru nuntă

În fața camerei de filmat, Gheorghe Percu devine, brusc, timid. Îi prezentăm o adeverință medicală, adusă de acesta la locul de muncă, în speță la Primăria Dor Mărunt, adeverință eliberată de medicul Mircea Anghelescu. Din aceasta rezultă că expertul pentru romi este suferind de lombosciatică și că are nevoie de repaus timp de 3 zile, exact pentru perioada în care nu a venit, luna trecută, la serviciu. Astfel de adeverințe, însă, se eliberează de medicul de familie pentru elevi, ca să fie scutiți de cursuri, la școală. Percu, senin, spune că e o învoire. Nu știe de ce a prezentat o adeverință medicală, prin care ar fi urmat, în viziunea lui, să fie scutit de prezența la serviciu și nu a venit cu un concediu medical, așa cum prevede legea. În timpul cât a lipsit, desigur, acesta a fost la câteva nunți. “Cum să fie o adeverință pentru elevi?!”, reacționează acesta. Nu-i vine să creadă că medicul, dacă vroia să-i facă un bine, îi dădea un formular de concediu medical și nu o simplă hârtie, fără nici o valoare legală. “Am avut probleme cu coloana”. În fapt, acesta are mai mereu astfel de probleme. Pus în fața camerei de filmat, Percu recunoaște și că instrumentele muzicale stăteau la el acasă, deși acestea trebuiau să fie folosite de cei 25 de elevi, în cadrul programului social-educativ. Spune și că soția – Percu Maria – face parte din grupul de inițiativă “Dâlga Rudari”, dar că nu cântă la nici un instrument.

A schimbat clarinetul

Percu Gheorghe e categoric: nu a fost la nunți, cu instrumentele muzicale ale copiilor. Viceprimarul Nicolae Grigore spune, însă, că Percu Gheorghe minte. Ba da, la fiecare nuntă care e prin zonă, numai cu aceste instrumente a prestat. “Ele sunt pentru copii, pentru romi. Dar el le folosește pentru dânsul”. Aflăm și că Percu a înlocuit unul din instrumentele muzicale, avea și el unul asemănător, dar nu la fel de bun, așa că a făcut, cu iuțeală de mână și nebăgare de seamă, a crezut el, schimbul. E vorba de un clarinet. “El se folosește de această funcție, îi zice el pentru integrarea romilor, dar la program nu stă, tot timpul nu-l găsim.” Despre adeverința prezentată drept scutire medicală, pentru a fi învoit că a lipsit de la serviciu, viceprimarul e categoric: “Nici elevii de școală nu mai folosesc așa ceva”. Percu a venit cu adeverința la câteva zile bune după ce a lipsit de la muncă. “A mers la doctor și a vrut să se scoată cu adeverință medicală”. Viceprimarul Grigore știe, însă, că Percu n-a avut probleme cu coloana, ci a fost la nunți, unde a luat și el un ban grămadă. “În ziua de 23, domnul Percu a fost la nuntă. Împreună cu aceste instrumente, a mers și a prestat servicii. Nu Știu dacă a încasat ceva, dar a mers cu aceste instrumente, care erau ale copiilor”. Adeverința eliberată de medicul de familie și prin care Percu demonstrează că și-a prelungit copilăria, e văzută de viceprimarul Grigore ca un tertip pentru a-și justifica lipsa de la serviciu.

Linie în condică

În general, Percu vine la serviciu cam de 2-3 ori pe săptămână. În rest, în condica de prezență, în dreptul numelui său, e trecută o linie. Mai mult, acasă la Dâlga, ONG-ul stă într-o baracă, dar primește și chirie. Tot în baraca aia mai au sediul alte asemenea organizații, circa 4-5. La medicul de familie, lucrurile, însă, sunt clare. I-a eliberat adeverința pentru că asta a cerut Percu Gheorghe. A primit adeverință pentru că nu s-a putut să-i elibereze formular de concediu medical. “Știu că a lipsit și adeverință d-aia a cerut, ca să-l scutească de la muncă.” Dr. Mircea Anghelescu recunoaște că n-a putut să-i dea altă hârtie prin care să-l învoiască de la muncă: “Asta a cerut, asta i-am dat”. Și medicul spune că aia e o adeverință pentru elevi. “Acuma ce-a făcut el cu ea, ce scrie legea să facă cu ea, sunt deciziile angajatorului și ale legii, nu ale mele”. Dr. Anghelescu recunoaște că nu i-a dat concediu medical, pentru că nu a fost cazul.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp chat