Arhiva

PDL creşte pe scara Richter: Georgel Muşat cutremură oraşul şi ne recomandă să nu folosim lifturile

image_pdfimage_print

Georgel Muşat, primvicepreşedintele Organizaţiei judeţene a Partidului Democrat Liberal, dar şi director al Inspectoratului Judeţean în Construcţii Călăraşi, a lansat, în Călăraşi, într-un tiraj impresionant de 20.000 de exemplare, un pliant cuprinzând câteva sfaturi care ar trebui să fie urmate, de populaţie, în cazul unui cutremur catastrofal.

Printre altele, în acesta se spune că trebuie să fim dotaţi cu o trusă medicală, să avem un radio cu baterii, apă, să nu ne suim în lift şi, după cataclism, să spargem cu grijă geamurile.

Şeful ISU, col. Daniel Popa, nu ştie dacă va fi sau nu cutremur, că nu-i mama Omida

Colonelul Daniel Popa, şeful Inspectoratului Pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Călăraşi, ne spune că un astfel de plian este bine să fie distribuit populaţiei. “Depinde ce se spune în el”. În caz de cutremur, ne-a spus acesta, liftul şi scările sunt primele componente ale unei construcţii care cedează şi, privit din acest unghi, e bine că în pliantul respectiv se spune că nu e bine să ne suim în lift, în caz de cutremur. “Liftul cade primul. Însă, dacă ne raportăm la Călăraşi, nu ştiu despre ce lifturi ar fi vorba”. D. Popa ne-a declarat că a luat la cunoştinţă de existenţa pliantului respectiv la fel ca toţi ceilalţi călărăşeni, fiindu-i pus în uşă. Nu ştie, însă, de ce a fost necesară introducerea fotografiei lui Georgel Muşat, în pliantul respectiv, câtă vreme acesta are un caracter informativ şi preventiv şi nici nu cunoaşte dacă, în viitorul apropiat, la Călăraşi, se va produce un cutremur astfel încât să fie necesară informarea populaţiei cu privire la regulile care trebuie urmate în caz de cutremur. “Nu am o astfel de informaţie. Dacă aş cunoaşte, aş fi în locul mamei Omida”.

Apa plată rezistă mai mult şi poate fi consumată cu lămâie

Georgel Muşat ne spune că trusa medicală folosită în caz de cutremur poate fi cea de la autoturismul propriu şi care ar putea fi dotată cu feşe şi medicamente. “Dacă eu sunt hipertensiv, pun în trusă medicamente de hipertensiune. Dacă omul are glicemia ridicată, atunci pune medicamente contra glicemiei”, ne-a explicat acesta. În schimb, rezervele de apă, în cazul unui cutremur catastrofal, nu trebuie făcute cu apă de la pompă, ci cu apă plată. “Asta rezistă mai mult”. Georgel Muşat nu ne-a mai spus dacă, în caz de cutremur, apa plată pe care trebuie s-o avem drept rezervă poate fi sau nu consumată cu lămâie. “Deja mă luaţi la mişto, puteţi scrie ce doriţi”. Tot autorul pliantului ne confirmă că, într-adevăr, sub nici o formă, în caz de cutremur, nu trebuie să luăm liftul. Picu Şişman, viceprimarul municipiului, însă, ne precizează că, din cunoştinţele lui, în Călăraşi mai sunt funcţionale doar câteva lifturi. “Poate pe la 10 nivele să mai meargă 3 lifturi că, în rest, tot oraşul e P + 4”. Şi de la Serviciul Public Centrale Termice şi Administrare Fond Locativ ni se dă aceeaşi explicaţie, cu precizarea că lifturile, la acest moment, sunt proprietate a asociaţiilor. “Nu e treaba noastră să ştim în ce stare sunt lifturile, dacă sunt funcţionale sau nu sau să le autorizăm într-un fel sau altul”, ne precizează Aniţa Lefter, jurista instituţiei.

G. Muşat nu ştie dacă e bine sau nu să ne luăm după informaţiile transmise de OTV

În pliant, autorul spune că, după încetarea cutremurului, nu e bine să sărim pe fereastră. Chestionat şi-n acest sens, Georgel Muşat ne explică faptul că, din moment ce cutremurul s-a terminat, nu mai vede logica unui astfel de demers. “După ce s-a terminat cutremurul, e bine să ieşi pe căile de acces funcţionale”. Aşa trebuie făcut, ne-a mai explicat acesta, chiar dacă stai la parter sau la casă, însă în nici un caz nu trebuie să sari pe fereastră dacă stai la etajul 3 sau 4, nici în timpul cutremurului şi nici după. Tot în caz de cutremur, ne precizează acelaşi interlocutor, e bine să ascultăm numai posturile de radio şi tv oficiale. “Am în vedere posturile care se informează la Institutul de Mecanică a Pământului sau cele care oferă date de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă”. G. Muşat nu ştie, însă, dacă e bine sau nu să vizionăm, în timpul sau după cutremur, postul de televiziune OTV. “Nu mă bag eu dacă e bine sau nu”.

Prefectul Emil Muşat ne recomandă, în caz de cutremur, aparatul de radio cu baterii alcaline

Emil Muşat, prefectul judeţului, nu are cunoştinţă ca, în perioada imediat următoare, să aibă loc, la Călăraşi, vreun cutremur catastrofal, însă apreciază un astfel de demers ca populaţia să fie informată cu privire la regulile care trebuie urmate în cazul producerii unui astfel de eveniment. Chestionat în legătură cu faptul dacă e bine ca populaţia din Călăraşi să fie informată atât cu regulile care trebuie urmate în caz de cutremur, dar şi-n legătură cu regulile în care, la Călăraşi, are loc vreo deflagraţie nucleară, prefectul judeţului apreciază că e bine ca populaţia să aibă acces la orice tip de informaţie. “Sunt convins că fiecare informaţie îşi are rostul ei. Eu, iniţial, am apreciat o asemenea acţiune, pentru că e important de ştiut ce trebuie să faci în caz de cutremur”. Tot prefectul judeţului ne-a mai spus că e bine că populaţia e sfătuită ca, în cazul unei asemenea catastrofe, să aibă acces la un radio portabil, cu precizarea ca acesta să fie dotat cu baterii alcaline şi nu chinezeşti. “Eu vă recomand bateriile alcaline, astea ţin mai mult”.

Posibil atac nuclear sau o contaminare în masă cu blenoragie

Lt. Mihai Ionescu, purtătorul de cuvânt al ISU Călăraşi, ne specifică faptul că instituţia pe care o reprezintă nu are absolut nici un fel de amestec în distribuirea unor asemenea pliante. Nici acesta nu ştie dacă pliantul a fost distribuit avându-se în vedere o posibilă catastrofă de acest tip, însă afirmă că apreciază faptul că s-au distribuit astfel de materiale informative legate de posibila producere a unui cutremur. În schimb, nu a ştiut să ne spună dacă ar fi bine ca şi doctorul Badea Sever, specializat în boli dermato-venerice, să editeze şi să distribuie un pliant legat de posibila infectare a populaţiei cu sifilis sau gonoree, câtă vreme populaţia trebuie ferită şi de astfel de evenimente. “Dacă eu, prin pliantul respectiv, în care dau sfaturi în caz de cutremur, salvez o viaţă, atunci mi-am îndeplinit obiectivul. Ar fi foarte indicat ca şi doctoruol Badea Sever, pe linia sa de activitate, să distribuie un pliant către populaţie prin care s-o înveţe cum să se ferească de astfel de boli”, ne spune Georgel Muşat. Legat de acest aspect, lt. Mihai Ionescu ne-a informat că el nu ne poate face precizări dacă e bine sau nu ca populaţia din Călăraşi să fie informată în legătură cu un posibil atac nuclear sau o posibilă contaminare în masă cu blenoragie. Totuşi, apreciază că pliantul respectiv nu poate induce populaţiei ideea unui cutremur iminent. “Cutremurele nu pot fi prognozate şi cele care se produc în România au o anumită ciclicitate. Cel care a distribuit pliantul, s-a gândit, probabil, la evenimentul catastrofal din Japonia, însă acesta nu are nici o legătură cu un posibil cutremur, la Călăraşi”.

Geamul trebuie spart cu grijă şi nu cu pumnul, ca fraierul

În încheiere, pliantul distribuit de Georgel Muşat ne învaţă că, după ce s-a produs un cutremur, trebuie să spargem “cu grijă ferestrele”. Tot acesta e cel care ne-a explicat de ce trebuie să avem grijă, când spargem geamurile, după cutremur: “Cu grijă ca să nu te accidentezi. Adică fără să dai, ca fraierul, cu pumnul”.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp chat