Arhiva

Oficial: Șefii evazioniștilor săltați de D.N.A. au lucrat terenul președintelui Traian Băsescu, de la Nana

Print Friendly, PDF & Email

Gheorghe Dume, unul dintre reprezentanții firmei Nutricom Oltenița, recunoaște că prin această firmă este încheiat un contract de prestări servicii-agricole, pentru suprafața de circa 300 de hectare, deținute pe raza localității Nana, județul Călărași, de președintele României, Traian Băsescu, prin fiica sa, Ioana.

Divizia agricolă

Afirmația a fost făcută în cursul serii de joi, 17 iulie, pentru postul de televiziune România Tv. Nutricom Oltenița a preluat, la începutul anului 2012, divizia locală responsabilă de producția agricolă și de afaceri cu animale deținută de firma Aldis AP. Este vorba de o suprafața de 2.000 de hectare, pe raza municipiului Călărași, cea mai mare parte luatîn arendă. Tranzacția a costat 30.200 lei. La sfârșitul anului 2010, Aldis AP, prin sectorul agricol, înregistra datorii de 4 milioane de euro, la o cifră de afaceri de numai 2 milioane euro. Iată, însă, declarația lui Dume: “Pământul este vecin cu pământul pe care-l lucrez eu. Și, ca om de afaceri, mă interesează să lucrez cât mai mult. Am fost solicitat să dau o mână de ajutor pentru lucrările de anul ăsta și am făcut o afacere”. Prin divizia agricolă din cadrul Nutricom Oltenița, s-au executat lucrări de întreținere și de recoltare, pentru terenul deținut, la Nana, de Traian Băsescu, prin fiica sa mai mare.

Off-shore în Cipru

Dar iată care este ultima structură a consiliului de administrație din cadrul firmei Nutricom Oltenița: președinte – ec. Daher Hanna, domiciliat în loc. Klayaa – Liban; membru – ing. Dume Gheorghe, domiciliat în mun. Oltenița, jud. Călărași; membru Daher Rita, domiciliată în loc. Klayaa – Liban, membru – Daher Rabih Hanna, domiciliat în loc. Klayaa – Liban, membru Thome Charbel, domiciliat în loc. Beirut – Liban, membru Daher Ghantous Gerges, domiciliat în loc. Klayaa – Liban; membru Aureliana Geta, domiciliată în București. Acțiunile majoritare din cadrul firmei Nutricom Oltenița sunt deținute de un off-shore din Cipru, Agrigento Holding Limited Limassol. Nutricom Oltenița a deținut acționariatul majoritar la firma Avicola Călărași. La sfârșitul lunii octombrie 2013, responsabilul firmei Avicola Călărași, Orlando Emil Daher, a fost reținut, inițial, de procurorii DNA, magistrații respingând propunerea de arestare preventivă a acestuia.

Gaură la buget

Printr-un amplu mecanism evazionist, se arată în cadrul comunicatului Departamentului Național Anticorupție, în cadrul căruia au fost utilizate societăți comerciale de tip fantomă (adică societăți comerciale care nu funcționează la sediul declarat, au asociați și administratori cetățeni străini, care nu pot fi găsiți la reședințele declarate) s-au derulat operațiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale. Astfel, în intervalul 2010-2013, s-au derulat operațiuni comerciale triunghiulare scriptice (în realitate mărfurile fiind valorificate fără forme legale pe piața internă, cu eludarea legislației privind obligațiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit, valoarea prejudiciului stabilit de procurori fiind de 50 de milioane de euro. În perioada 2010- 2013, s-au derulat activități infracționale de constituire, respectiv aderare și sprijinire a unei rețelei infracționale ce viza producția și desfacerea produselor din carne. Ulterior, firma Avicola Călărași a fost protagonista altui scandal național, când au fost retrase de la comercializare peste 13.500 kg de carne de pasăre – 7.350 kg din Bucureşti şi 6.200 kg din Braşov -, cu ocazia verificărilor lanţului de supermarket-uri Selgros. La acel moment, au existat suspiciuni că loturile de carne de pui livrate de Avicola Călărași erau infectate cu salmonella. Avicola Călărași se afla în plină procedură de faliment.

Libanezi specializați în evaziune

O modalitate evazionistă asemănătoare a fost folosită, conform lucrătorilor DIICOT, de către reprezentanții grupului de firme Maria. Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind învinuiţii El Khalil Jihad, 48 de ani şi Youssef Laoun, 38 de ani, ambii având dublă cetăţenie, libaneză şi britanică. Sub coordonarea acestora, membrii grupării au utilizat mai multe societăţi comerciale şi au obţinut beneficii financiare substanţiale, prin crearea de circuite comerciale si financiare fictive, având drept scop eludarea plăţii impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat. În perioada 2010 – 2011, învinuiţii au realizat exporturi masive de cereale, prin disimularea provenienţei reale a mărfurilor. Astfel, deşi cerealele proveneau din Turcia/Liban, membrii grupării declarau în fals că acestea sunt produse în România şi le exportau către ţări extra-comunitare în scopul de a obţine de la statul român deduceri nelegale de T.V.A. Învinuiţii realizau operaţiuni de export a unor cantităţi mult mai mari de cereale decât cele menţionate în documentele vamale de export, în această modalitate realizându-se ascunderea sursei impozabile şi externalizarea sumelor de bani reprezentând venituri ale societăţilor exportatoare. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este estimat la suma de 30.000.000 Euro.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp