Arhiva

Dezvăluiri: Afacerile oneroase din spatele împroprietăririlor cu dedicație

Print Friendly, PDF & Email

Sub titlul “Prefectul Grivco de Călărași”, Centrul de Investigații Media publică un amplu material avându-l drept subiect pe Jenel Șerban. Se amintește faptul că acesta a demisionat din postura de prefect, la data de 15 octombrie 2008, pentru a candida pentru un post de deputat, pe Colegiul uninominal 2. Acesta a fost prefect din partea Partidului Umanist Român, condus de Dan Voiculescu. Pentru postul de deputat, a candidat pe listele Partidului Național Liberal.

Agrirom, via Constantin Tudor

“În calitate de prefect, ca șef al Comisiei județene de fond funciar, el a semnat titlurile de proprietate pentru terenurile retrocedate Academiei Române în județul Călărași. O parte dintre acestea au ajuns, în baza unui protocol încheiat în 2006 între Academia Româna și Grivco SA, în arendă la holdingul familiei Voiculescu”. Este vorba de suprafețe întinse pe raza localității Perișoru, terenuri exploatate, până la acea dată, de Prodasem Jegălia. Alte suprafețe imense, retorcedate către Academia Română, au ajuns să fie exploatate de firma Agrirom, pe raza comunei Grădiștea. La această firmă, structura inițială a acționariatului a fost reprezentată de: Cornel Purcărea, domiciliat în București, bulevardul Națiunile Unite, nr. 5, bl. 110, sc.1,et. 1, ap.1, sector 5, care are și calitatea de administrator, Wehbe Mohamad-Bilal,cetățean român, domiciliat în orașul Lehliu-Gară, str. Mihail Sadoveanu, nr.21, jud. Călărași și Tudor Constantin, cetățean român, domiciliat în Călărași, str. Rahova, nr.2. Ulterior, capitalul majoritar al firmei Agrirom SRl este preluat de firma Finance Pro Invest, persoană juridică română, cu sediul în București, bd. Națiunile Unite, nr.5, bl. 110, sc. 1, et.1, ap. 1, sector 5, înregistrată la Registrul Comerțului sub nr. J 40/15960/2005 și având CUI 17968770, reprezentată legal de administratorul Wehbe Mohamad-Bila. Sediul firmei Finance Pro Invesc este unul și același cu domiciliul declarat de administratorul firmei Agrirom SRL Grădiștea, numitul Cornel Purcărea. Firma Agrirom ajunge să exploateze suprafața de 2.000 de hectare, pe raza comunei Grădiștea, județul Călărași, preluată de la fosta I.A.S., din localitate, teren cu care a fost pusă în posesie exact Academia Română, în cursul anului 2005. Tot aici, dețin terenuri și terții: Institutul de Medicină și Farmacie Veterinară și Agenția Domeniilor Statului. Până la sfârșitul anului 2004, însă, președintele Comisiei județene de fond funciar fusese exact Constantin Tidor, în calitate de prefect. Cu totul întâmplător, la data punerii în posesie a Academiei Române, președintele comisiei județene de fond funciar este exact colegul de partid al fostului prefect Constantin Tudor, adică Jenel Șerban. În fapt, Constantin Tudor candidează pe listele Partidului Social Democrat, la puțin timp înscriindu-se în Partidul Conservator, condus de Dan Voiculescu și reprezentat, la Călărași, în calitate de prefect, de Jenel Șerban. Cele 2.000 de hectare aparținând Academiei Române ajung să fie explotate, iată, exact de firma unde Tudor deținea 30 la sută din capitalul social.

Scandalul cu interlopi, de la Fundeni

Din 2009, Jenel Șerban ajunge ca angajat al lui Dan Voiculescu, în cadrul Grivco S.A. În data de 22 iunie 2009, Direcția Națională Anticorupție îl trimite în judecată pe acesta, pentru fapte de corupție în legătură cu atribuirea ilegală a unor terenuri, ceea ce a cauzat un prejudiciu de peste 800.000 de euro. Fostul prefect de Călărași Jenel Serban, fostul subprefect și secretar al aceleiași comisii, Doru Eduard Clăbescu, au fost deferiți justiției pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu, cu consecinte deosebit de grave. În același dosar, au mai fost trimiși în judecată: Gelu Apostol, primarul comunei Cernica, judetul Ilfov, pentru omisiunea sesizării organelor judiciare, Vasile Zaharia, fostul viceprimar al comunei Cernica, acuzat de fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, Ion Năbârgeac, fost director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Călărași, pentru luare de mită, în formă continuată, fals intelectual în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și Gheorghe Sadoveanu, un cunoscut membru al unui clan interlop, pentru dare de mită, în formă continuată, instigare la fals intelectual, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. Dintre oficialii călărășeni, singurul care este condamnat este Ion Năbârgeac, la 5 ani de închisoare cu executare. Nabârgeac a primit, de la Gheorghe Sadoveanu și Niculae Constantin, în calitate de mită, 47.000 de euro, în diferite tranșe, pentru ca în calitatea pe care o avea de director al OCPI Călărași să își încalce atribuțiile de serviciu, sprijinindu-i pe cei doi să devină, în mod ilegal, proprietarii unei suprafețe de teren de 20,1648 de hectare din extravilanul comunei Fundeni, județul Călărași, teren cu o valoare ridicată, fiind situat în apropierea Autostrazii A2. Concret, Ion Nabargeac a emis în fals patru titluri de proprietate pe numele Gheorghe Sadoveanu, Constanța Costache, Florentina Ștefania Iordache și pe numele unei persoane decedate, pe care le-a înaintat spre semnare prefectului județului, Jenel Șerban, și subprefectului Eduard Doru Clăbescu. Aceștia au semnat actele în vederea emiterii titlurilor de proprietate în formă finală, deși nu aveau acest drept legal, aceasta fiind exclusiv atribuția Comisiei Județene pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor.

Între Nana și terenul de la Institut

Retrocedările de terenuri, pe raza județului Călărași, au devenit adevărate afaceri, unele fiind abia acum descâlcite de Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În cazul retrocedărilor din comuna Nana, județul Călărași, devenită cunoscută prin faptul că președintele Traian Băsescu, prin fiica sa, Ioana, a achiziționat un teren de circa 300 de hectare, a rezultat faptul că în perioada 2005-2010, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, mai mulți membri nu au îndeplinit acte sau au îndeplinit acte în mod defectuos în legătură cu reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri revendicate de mai multe persoane, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de avantaje/foloase necuvenite, fapte care au cauzat prejudicierea domeniului privat al statului cu valoarea terenurilor retrocedate contrar dispoziţiilor legale. La data de 24.06.2014, s-a dispus extinderea urmăririi penale faţă de suspecţii Nicolae Tudorița, Decu Florian, Neagu Marius Gelu, Dobre Marian, Dobre Gheorghe, Stolea Georgică, și Manea Constantin, pentru alte acte materiale pe care aceştia le-au săvârşit în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu (în total un număr de aproximativ 135 acte materiale). O bună parte din perioada la care angajații Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fac referire, mai precis în perioada 2005 – 2008, ca prefect al județului Călărași a figurat același Jenel Șerban, ca reprezentant al Partidului Conservator. Tot în această perioadă, se desăvârșesc afacerile cu terenuri și pe raza localității Fundulea. În contextul scandalului de la Nana, Victor Ponta, în calitate de premier, a dispus Corpului de Control să verifice estituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri și trecerea unor suprafeţe de teren din domeniul public al statului și administrarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea în domeniul privat. “În urma controlului s-a stabilit preluarea netemeinică și nelegală a suprafeţei de 1982,54 ha, aflată în domeniul public al statului și în administrarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea. Ca urmare a analizării documentelor existente la Prefectura Călărași s-a stabilit că prețul de piață corect al celor aproximativ 2.000 de hectare de teren al Institutului Fundulea era de 59.4 milioane de euro”.

Avere crescută vertiginos

Centrul de Investigații Media arată că prefectul Grivco de Călărași, cum îl numește pe Jenel Șerban, este astăzi director al Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Călărași, pozitie in care gestioneaza proiectele europene din Programul Național pentru Dezvoltare Rurală. “Unul dintre beneficiarii acestor fonduri este chiar Agro Seed Muntenia, fostul Grivco Agro, cea care exploata, și o face și astăzi, 2000 de hectare de teren în județul Călărași, la Perișoru și care, potrivit directorului Agro Seed Muntenia, Ion Mihai, a accesat un milion de euro din bani europeni pentru investiții în instalația de irigat de la Perișoru.” Averea lui Jenel Șerban, în perioada 2001 – 2009 crește vertiginos. În această perioadă, acesta achiziționează 211 hctare de teren arabil pe raza localității Ștefan Vodă. În 1996 și 1997, achiziționează 2 apartamente, în Călărași. Tot în 2007, își cumpără autoturism nou. În perioada cât a fost prefect, depune, la diverse bănci, următoarele sume: 34.174 lei, la Bank Post; 35.040 lei, la Unicredit Țiriac Bank; 148.930 lei, la BCR Călărași. Cu rare excepții, Jenel Șerban nu a ocupat decât posturi bugetare. La acest moment, soția acestuia este angajată a Consiliului Județean Călărași, cu un venit anual de 16.500 lei. Jenel Șerban declară venituri anuale de nici 20.000 lei. La acest moment, Jenel Șerban este membru al Partidului Conservator.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp