Arhiva

Minune la Tăriceni: Maica-stareţă a născut gemeni!

Print Friendly, PDF & Email


Minune dumnezeiască la Mănăstirea Tăriceni, din comuna Frăsinet, judeţul Călăraşi. Aşezământul monahal este condus de Elena Gâtlan, cum se numeşte în buletin, însă este strigată de enoriaşi dept măicuţa-stareţă Sebastiana. Aceasta a născut, zilele trecute, la spitalul Sfântul Pantelimon, din Bucureşti, două fete gemene.

Aprobare de la Episcopie


Mănăstirea Tăriceni se află între satele Sultana şi Luptători, într-o locaţie greu-accesibilă, pe un dâmb străjuit de lacul Mostiştea. Nu este împrejmuită, drept pentru care beneficiază de serviciile unui paznic spătos, care ne ia în primire de cum urcăm dealul. “Nu aveţi voie să filmaţi decât cu aprobarea Sfintei Episcopii”. Nu ne crede pe cuvânt când îi spunem că avem aprobarea în buzunarul drept. Îl informăm că am venit să ne închinăm la un asemenea aşezământ sfânt, unde maica-stareţă a rămas însărcinată şi, ulterior, a adus pe lume doi copii sănătoşi-tun. Paznicul este însoţit de o măicuţă, care gesticulează frenetic. Spune ceva inteligibil, însă reuşim să înţelegem, din semnele disperate ale femeii, că n-avem voie pe teritoriul mănăstirii. Cu această ocazie, aflăm că paznicul este angajat cu carte de muncă. Nu ne poate interzice să mergem să ne rugăm. Cum paznicul a devenit tot mai insistent, i-am sugerat să cheme poliţiştii. Călugăriţa retardată bâiguie şi ea ceva legat de faptul că nu avem aprobare. Nu vrea să-i ureze nimic maicii-stareţe, care a devenit, iar, mamă.

Alt copil al măicuţei a ajuns la orfelinat


Din datele noastre, măicuţa-stareţă Sebastiana nu se află la prima ispravă de acest gen. A mai adus pe lume un copil, tot din flori, şi tot în cadrul unui aşezământ monahal, situat pe raza localităţii Amara, judeţul Ialomiţa. Despre copil nu se ştie absolut nimic, însă ni se sugerează că ar fi dat la orfelinat. Părintele slujitor al bisericii din cadrul mănăstirii nu vrea să se prezinte. Este mult mai volubil. “Eu, vă spun sincer, nu ştiu de problema asta pe care mi-aţi spus-o. Când a plecat la spital, a spus că este plecată c-o doare mijlocul, şi spatele, şi toate astea. Şi eu d-aşa ceva nu ştiu. Vă spun sincer”. Se declară foarte surprins şi nu ştie ce canon trebuie să suporte măicuţa-stareţă Sebastiana pentru a i se ierta păcatul că a rămas gravidă. “Nu ştiu, vorbiţi cu Preasfinţitul. Eu nu vă pot spune nimic”. Nu i s-a părut nimic suspect legat de faptul că maica-stareţă devenea, din zi în zi, tot mai rotunjoară. “N-am putut vedea aşa ceva. Ca să merg să văd, să suspectez, nici nu m-am gândit”. Concluzia e unanimă: e o minune dumnezeiască! O altă călugăriţă, din cele două câte slujesc la mănăstirea Tăriceni, nu ştie nici ea cum a putut avea loc un asemenea miracol. Nu ştie dacă maica stareţă a fost atinsă de Duhul Sfânt. Face pe naiva şi nu ne răspunde dacă numai prin post şi rugăciune poate rămâne o femeie însărcinată. Nu cunoaşte nici cine este tatăl, prilej cu care intră din nou în vorbă preotul-slujitor: “Puteţi să mergeţi să-l întrebaţi pe Preasfinţitul”. Apoi ne lămureşte că nici Preasfinţitul nu ştie cine e tatăl şi cu atât mai puţin că ar putea fi tocmai acesta. “Nu, nu el este tatăl! Ca să-l întrebaţi de problema asta!”

Intră în scenă părintele Antonie, de la Amara

Preotul-slujitor spune că-l cunoaşte pe părintele Antonie, de la Amara. Din datele noastre, acesta ar fi tatăl celor două gemene, dar şi al băiatului, născut tot de măicuţa-stareţă Sebastiana, şi dat spre creştere şi educare la orfelinat. Înţelegem că nici preotul-slujitor nu vrea să ne facă mai multe confidenţe. Nu vrea să ne spună nici ce penitenţă trebuie să facă măicuţa Sebastiana, ca să fie iertată de Dumnezeu, după o asemenea minune. “Trebuie să meargă la un episcop să se spovedească şi episcopul o să decidă”. Elena Gâtlan, botezată măicuţa Sebastiana, a mai fost pedepsită şi-n trecut, după naşterea primului copil, fiind exilată departe de preotul care-o păstorea, să vieţuiască, de la Amara, la mănăstirea Tăriceni. “Să-l întrebaţi pe Preasfinţitul, vă rog frumos!” Cealaltă măicuţă, tânără, ridică din umeri când îi spunem că s-a rugat împreună cu maica-stareţă Sebastiana, iar aceasta a rămas însărcinată, pe când ea nu a rămas. “Nu-mi explic”. În acest moment intervine şi măicuţa parţial retardată. Reuşim să înţelegem că nu avem aprobare să adresăm astfel de întrebări. Intră în discuţie şi o bătrânică, lăsată în grija măicuţelor. Ni se plânge că retardata o bate în mod frecvent. “Vă rog să interveniţi că, într-o zi, o să-mi taie şi capul”. Vrea să-şi sune nepoţii, să vină s-o ia. “Să vină nepoţii, să vină să mă ieie, că o să-mi taie capul”. Ştie numărul de telefon mobil fără nici un fel de ajutor. Preotul-slujitor ne spune că bătrâna este suferindă de demenţă şi s-o lăsăm în pace. Are 83 de ani şi este ţinută din milă, fiindcă nepoţii nu vor s-o primească. O chestionăm din nou pe călugăriţa tânără şi care face pe naiva. Nu ştie să ne spună de ce ea nu are burtă şi maica-stareţă a avut. Ne zâmbeşte galeş când îi propunem s-o luăm la oraş, să păcătuiască şi să facem din ea o doamnă.

Schiţa de la rugăciune şi două şchioape amărâte

Preotul-slujitor nu ştie dacă maica-stareţă a rămas gravidă fiindcă s-a aplecat prea tare, la rugăciune. Rămâne să ne facă o schiţă! Râde când se sugerează că şeful de post ar putea fi tatăl. Sau chiar primarul, despre care se spune nu numai că preacurveşte, dar ia şi mită, motiv pentru care a fost săltat de Direcţia Naţională Anticorupţie.

La ieşire, sprijinită într-un băţ, o altă bătrână, care a avut casa alături de mănăstire, e toată murdară de catran pe la ochi şi ne zâmbeşte ştirb. “Na, am fost după câinele ăla, c-am zis că-mi ia găina”. Despre întâmplarea de la mănăstire ştie şi ea câte ceva. “Mi-a zis părintele să tac din gură”. Ştie şi că părintele-slujitor n-a avut nici un amestec în minunea de la mănăstirea Tăriceni: “Nu, că-i bătrân”. Nu ştie cu cine a rămas gravidă maica Sebastiana, dar e ferm convinsă că cu un bărbat şi nu cu Sfântul Duh. Ea ştie şi de primul copil al măicuţei. “L-a dat, l-a dat”, ne şopteşte. Despre mănăstire afirmă că e vai de ea, c-a rămas să fie slujită de două şchioape amărâte. “Lasă, mamă, lasă, că eu mă duc numai duminica”. Tot duminica vin şi enoriaşii să se închie, mai ales când o văd pe stareţă gravidă.”A greşit şi ea. Ce, dumneavoastră nu greşiţi?” Le urează celor două fete gemene nou-născute, multă sănătate. Maica-stareţă, în viziunea ei, ca s-o ierte Dumnezeu, trebuie să pună în continuare mâna pe ciocan. “Când eram io tânără şi se mărita una care nu era fată, ce mai râdea lumea!… Dar acuma!”

S-a rugat prea mult, cu degetul mijlociu îndoit


În satul Luptători, cu canalizare proaspătă pe stânga şi pe dreapta, şeful de post e siderat. Râde când aude că maica-stareţă e lehuză. Îi urează să fie sănătoasă. “Să-i trăiască copiii, ce să-i urez”. Nu ştie cine e tatăl copiilor, dar dă impresia c-ar avea o vagă bănuială. “Puneţi întrebări care n-au legătură cu activitatea mea. Nu ştiu cine e tatăl copiilor. Sunt poliţist şi nu pot să vă răspund”. O cunoaşte pe maica Sebastiana. Nu ştie cum a rămas însărcinată. Râde când sugerăm că e posibil s-avem de-a face cu o nouă minune: cea de la Tăriceni! “Nu pot să răspund eu la aşa ceva”. Spre mijlocul satul, trei moşnegi ne spun c-au ieşit să stea la soare. Este o după-amiază plăcută de sfârşit de noiembrie. N-au fost ei pe la mănăstire. Le urează sănătate celor două gemene abia născute. Unul dintre ei opinează că măicuţa-stareţă a rămas însărcinată fiindcă s-a rugat prea mult. După care ne face, discret, un semn cu degetul mijlociu îndoit, mişcându-l înainte şi-napoi. Un alt bătrân e mai direct: “S-a fu..t şi a rămas însărcinată”. Nu ştie cu cine, dar spune că asta nu e nici un fel de problemă, pentru că are cu cine. “E-te, zice că-i loc sfânt! Are ea cu cine, nu-i duce tu grija!” Din spusele acestora, înţelegem că maica-stareţă nu a fost văzută de Dumnezeu când s-a băgat în chilie şi şi-a tras cearceaful pe ochi şi gata! Se vehiculează de către cei trei interlocutori că n-ar fi păcătuit numai aşa, ci şi cu gura, dar şi cu mâna.

De la post şi porcăriile din capul lor


O bătrânică, venind agale, se miră că-i dăm sărut-mâna şi că-i spunem doamnă. Îi urează maicii-stareţe să-i trăiască gemenele. Nu-şi explică de ce a rămas aceasta gravidă. “Eu ştiu?… De la post o fi, de la altceva o fi…” Şi bătrâna se roagă, dar n-a păţit ce-a păţit maica-stareţă. “O fi vreo minune dumnezeiască, eu ştiu?!” După care ne spune c-a fost “cu dânsul”, dar nu cu şeful de post sau primarul, ci cu popa de la Sultana. Într-o căruţă, vin doi zdrahoni, veseli nevoie-mare. Le spunem şi lor păţania. “Tot ce se poate-ntâmpla. În România, e posibil orice”. Spun că nu le vine să creadă şi că la mijloc nu e vorba de vreo minune şi nici de vreo intervenţie a Sfântului Duh. “Ce vorbiţi?! A atins-o un bărbat!” Ne povestesc că la ei în sat nu s-a mai întâmplat aşa ceva, explicaţia fiind că, până acum ceva vreme, n-au avut mănăstire. “Iată că acuma s-a înfiinţat mănăstirea şi avem şi cazuri d-astea”. O altă bătrână nu se miră de necazul stareţei. “Păi dacă i-a plăcut…” Ştie şi ce anume: “Porcăriile din capul lor!” Bătrâna nu mai ştie ce trebuie să faci pentru a rămâne gravidă. “Nu ştiu, maică, că eu nu am făcut. Ce ştiu, io, maică?” Totuşi, crede că i-a pus cineva mâna pe la pupăză. “Care i-a pus mâna, e ai lui!”, decretează băbuţa. Pe strada Bisericii, care se numeşte aşa fiindcă pe ea este situată biserica, normal, nu e nici ţipenie. Şi lăcaşul sfânt e închis. Aşa că, pentru a atrage atenţia, tragem clopotele. Ies imediat bătrânele, la drumul mare. “Cine-a mai murit, mamă?” Le spunem întâmplarea de la mănăstire, iar explicaţia e dată de una: “Ei, ce minune?! S-a iubit!” Nu ştie cu cine, dar crede că s-a rugat prea apăsat şi d-aia a rămas însărcinată. Nu ştie dacă l-a prins pe viitorul tătic în perioada postului. “De unde să ştiu când l-a prins ea?!” O altă bătrână ştie ceva de întâmplarea de la mănăstire, însă nu e convinsă pe deplin cum s-a petrecut: “Păi a avut bărbat?” Îşi dă seama că nu e voie ca măicuţele să se mărite. “Las-o, să-i trăiască!” Şi ele cred că tot popa din satul Sultana ar avea un amestec în această năzdrăvănie. Se duc să dea vestea şi celorlalte ţaţe, care n-au auzit clopotul tras, că-s mai tari de urechi. Doamne-ajută!

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp