Arhiva

Mihai Viteazu: Câte păcate, nenorocirea şi praful după ei!

Print Friendly, PDF & Email


Satul Mihai Viteazu, din judeţul Călăraşi, trece, în aceste zile, printr-o adevărată psihoză colectivă. În cursul după-amiezii de marţi, 20 iunie, o tânără de numai 19 ani, din această localitate, a fost internată la Spitalul judeţean Călăraşi.

Tânăra, Georgiana Constanţa oprea, aflată în ultima lună de sarcină, s-a prezentat în două rânduri la spital, acuzând o stare generală rea. A fost internată, apoi i s-a făcut bilet de ieşire din spital, după care fata a revenit în cursul zilei fatidice, după care, la câteva ore, a murit.

N-au salvat-o doctorii


Satul e cernit de la un capăt la altul, adică pe linia principală a drumului Călăraşi – Lehliu, iar tuşa Sanda, la 73 de ani, s-a aşezat la o canapea, după ce a fost prin sat, să cumpere cele necesare pentru oamenii pe care-i are la câmp. “Lumea vorbeşte că n-au salvat-o doctorii”, se apucă femeia să se descarce. Ne spune că e mare păcat, câtă vreme are copiii mari, la casele lor, iar Georgiana abia dacă are vârsta nepoţilor ei. “Am şi plâns cum am auzit. E o jale, o nenorocire”. Apoi ne spune, în două cuvinte, povestea familiei Oprea, care e familie bună, cu tată cumsecade care şi-a luat nevastă de la Ulmu. “Vorbeşte lumea că doctorii au cerut 40 de milioane. De unde, maică, 40 de milioane, la ţară? Aleargă praful de ei! Tot aşa, să ceară bani!…” Ceea ce-o nedumereşte pe tuşa Sanda e faptul că Georgiana, de la Călăraşi, s-a întors fără burtă. “Aia nu e burtă de femeie în 9 luni. Ăştia i-au luat copilul!” Gheorghe Coman, care-şi face de lucru prin poarta bisericii, e mai informat: “Vorbeşte lumea că a fost bolnavă de plămâni”.

Ce s-a întâmplat cu copilul?!


Tanti Orica, adusă la 85 de ani, stă, tot la strada mare, alături de Bârcă cel bătrân. E şi ea foc şi pară: “S-a încercat, nu s-a încercat, iată că nici doctorii n-au fost în stare s-o scape. Păcate, maică, astea sunt păcate”. Ne spune că dacă murea ea, nu era nici un fel de părere de rău. Nea Bârcă, şi el bănuitor, nu ştie, ca toată suflarea satului, ce s-a întâmplat cu copilul nenăscut: “Dacă a murit, de ce nu-i dai copilul să-l pună la căpătâi?” Cei doi ne spun de Mitică Păun, iubitul fetei, că e şi el cumsecade şi că a terminat “veterinara asta”. E din familie înstărită, are pământ la Pogoanele, iar viitorul socru i-a umplut curtea fetei cu coroane. “Nu ştiu dacă doctorii au cerut bani, dar aşa e în mintea mea, nu dai, nu stai în faţă!”, oftează Bârcă, iar tanti Orica îl completează: “Puteau să zică! Vindeau un hectar de pământ şi scăpa fata”. Tanti Orica o ştie de mică pe Georgiana, că a crescut sub ochii ei. Trecea dimineaţa, de mână cu sora cea mică, Aura Elena, spre şcoală, dar asta mai demult. Acum, Georgiana Constanţa Oprea era studentă, la Agronomie, iar când avea timp vindea la magazinul din sat.

Dacă dai banul, se rezolvă


Mihai Stoian şi tanti Gina ştiu de ce a murit Georgiana, alături de copilul nenăscut, care era fetiţă: “Din neglijenţa doctorilor! Or avea ei şcoli, diplome, de toate, dar e neglijenţa lor!” Concluzia vine ca un tăvălug: “Dacă dai banul, se rezolvă”. Mihai Stoian e şi el păţit şi ştie cum acţionează medicii. E de părere că omul, oricât ar fi de amărât, tot vine şi el cu un “stimulent”, aşa numeşte nea Mihai mita, “stimulent”, că şi omul bolnav are tot interesul să se facă bine şi vrea ca şi doctorul să fie mai atent cu el. “Dar unde e copilul? Unde e copilul?!”, se lamentează tanti Gina, care ştie că Georgiana a fost dată acasă, după ce i s-a făcut necropsia, fără copil. “Nu se găseşte copilul. Dacă tu i-ai făcut autopsia, atunci spune unde e copilul!” Lângă ei, tanti Sofia, la 82 de ani spune că e beteagă. “Au vrut copiii să mă ducă la spital şi-am refuzat. Uite ce se întâmplă! Câte păcate! Le-am zis că mai bine mor pe perna mea”.

S-o aibă cu ea pe lumea cealaltă


E jale mare în familia fetei. Tatăl, Constantin Oprea, abia poate să vorbească. Chipul i se înseninează cu o părere când ne vede. “uite, au venit oamenii, de la Călăraşi, să se intereseze de fata mea”. Georgiana e aşezată în camera de la intrare, care e toată văruită în alb. Aşa e şi Georgiana, e îmbrăcată mireasă şi are, în picioare, botine. O icoană cu Fecioara şi Pruncul o veghează pe piept. Sora acesteia nu este acasă, dă examenul de capacitate, dar nu ştim cât poate să fie aceasta de concentrată pentru un asemenea test, asta după ce peste familia ei s-a aşternut atâta mâhnire. Carmen Oprea, mama fetei, nu se opreşte din plâns: “Mi-au omorât fata!”, repetă continuu. Tatăl se îneacă şi el de plâns. “Mi-au omorât-o, nenorociţii”. Dar toţi cei de la priveghi sunt cuprinşi de revoltă de faptul că Georgiana, care a plecat de-acasă ca o femeie gravidă în ultima lună de sarcină, arată acuma altfel: Nu mai are burtă! “Nu ştim unde e fetiţa! Unde e fetiţa?”, se lamentează toţi, arătînd spre abdomenul supt al Georgianei. În coşciug, lângă ea, bunică-sa îi aşează trusa de machiaj: “Îi plăcea să-şi facă unghiile. S-o aibă cu ea pe lumea cealaltă!”

Aşa e datina: copilul se pune lângă ea

Peste drum, tanti Fira şi moş Gheorghe abia îşi ţin lacrimile. “Aşa ştie tot satul, că n-au salvat-o că n-au venit cu banii”. Cei doi nu au habar de unde ar fi putut veni familia Oprea cu bani pentru medici câtă vreme singurul venit este reprezentat de pensia de 4 milioane a bunicii. “Ce-au făcut medicii, Dumnezeu ştie”. Femeile care au primenit-o, după ce i s-a făcut autopsia, spun că i-au pus Georgianei, în jurul tăieturilor făcute de doctori, foarte multă vată, iar pe dedesupt i-au pus un pampers. “Şi cu atâta amar de îmbrăcăminte, tot are burta suptă. Viu, neviu, trebuia să-i dea copilul. Aşa e datina: copilul se pune lîngă ea!” Georgiana, însă, stă imobilă, cu coroniţă albă pe cap, iar dincolo de uşa iatacului, satul parcă se scutură. Deja se spune că Georgianei i se va face o nouă autopsie, să se verifice dacă fătul, care ar fi trebuit să se nască, e sau nu la locul lui, în pântecul supt al Georgianei care urmează să se prezinte mireasă la Judecata de Apoi.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp