Arhiva

Judecătoria Sectorului 2: Primarul comunei Grădiștea, Alecsandru Boboc, riscă 15 ani de pușcărie

Print Friendly, PDF & Email

În cursul zilei de vineri, 4 mai a.c., la Judecătoria Sectorului 2 București a avut loc o nouă înfățișare în procesul intentat de Departamentul Național Antocorupție primarului comunei Grădiștea, Alecsandru Boboc, și fostului consilier local din partea Partidului Conservator, Dumitru Anton.

Ce doi sunt acuzați, în dosarul 6696/300/2012, de încălcarea art. 18, indice 1, din Legea nr. 78/2000, referitoare la prevenirea, descoperirea și sancționarea corupției. Alecsandru Boboc și Dumitru Anton riscă între 3 și 15 ani de pușcărie. Departamentul Național Anticorupție a reținut în sarcina celor doi faptul că, în calitate de reprezentanți ai unei asociații, Bocaov 2007, au prezentat Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură date inexacte, susținând că asociația respectivă are drept de folosință pentru islazul comunei Grădiștea. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură s-a constituit parte prejudiciată cu suma totală de 429.087 lei, din care suma de 244.461 îi este imputată lui Alecsandru Boboc, iar diferența de 184.626 lei lui Dumitru Anton. În prezent, pe bunurile celor doi inculpați s-a constituit sechestru asigurator.

Bani în contul personal al lui Dumitru Anton

De-a lungul timpului, mai mulţi consilieri locali din comuna Grădiştea, dar şi numeroşi cetăţeni şi crescători de animale, au semnalat faptul că primarul a cheltuit banii de pe islaz, fără să prezinte nimănui vreo explicaţie. Asociaţia “Bocaov” a fost înscrisă în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor existent la Judecătoria Călăraşi, la data de 26 septembrie 2007, cu 5 membri fondatori, în speţă Alecsandru Boboc, primarul comunei Grădiştea, Anton Dumitru, identificat drept crescător de animale, Buciu Mariana, tehnician zootehnist, Tonea Gheorghe şi Dincă Vasile, şi aceştia identificaţi tot crescători de animale. Drept patrimoniu, asociaţia avea un fond de 400 de lei. Ca împuternicit pentru activităţile de deschidere de cont, comandă ştampilă, operaţiuni bancare este preşedintele Boboc, având drept de semnătură numai împreună cu vicepreşedintele responsabil cu probleme economice, în speţă Buciu Mariana. Această asociaţie, printr-un proces-verbal de recepţie, semnat, din partea Primăriei Grădiştea, de Alecsandru Boboc şi de secretarul Chirea Botea, preia în administrare întreaga suprafaţă a islazului comunal, pentru Asociaţia “Bocaov”. “Nu există nici un fel de hotărâre de consiliu local privind trecerea islazului comunal în administrarea acestei asociaţii”, a fost punctul de vedere emis de viceprimarul Constantin Corbu, punct de vedere însuşit de Departamentul Naţional Anticorupţie. În 2008, pentru anul agricol 2007, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, pentru suprafaţa de 602 ha reprezentând islaz comunal, Anton Dumitru, complicele primarului Alecsandru Boboc, primeşte în contul personal şi nu al asociaţiei “Bocaov”, suma de 108.334 lei, mai exact 30.000 de euro. Către “Bocaov”, prin APIA, reprezentând bani din Fondul European de Garantare Agricolă şi din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală, s-au mai virat: 130.000 lei, pentru 2008, 80.000 lei, pentru 2009 şi 120.000 lei, pentru 2010.La înființare, conform documentelor, asociația Bocaov 2007 avea un consiliu director format exact din membrii-fondatori, dar şi un cenzor, Cojocaru Alexandru Săndel, din satul Rasa, acesta figurând ca martor în procesul deschis de Departamentul Național Anticorupție inculpaților Alecsandru Boboc și Dumitru Anton.

Înțelegeri cu Bucureșteanu, pentru retragerea denunțului

Ca martori în cadrul procesului au fost audiați Gheorghiță Bucureșteanu, Constantin Corbu, Felicia Badea, Alexandru Cojocaru, Marin Ștefan, Gheorghe Șerban și Ilie Tâlpeanu. În depoziția dată în fața judecătorului de ședință, Gheorghiță Bucureșteanu a arătat că el este cel care a depus plângerea prealabilă la adresa celor doi inculpați – Alecsandru Boboc și Dumitru Anton, precizând că-și menține declarația dată în fața procurorului de caz din cadrul Departamentului Național Anticorupție. Gheorghiță Bucureșteanu a fost întrebat dacă, din calitatea lui de crescător de animale pe raza comunei Grădiștea, cunoaște în ce condiții este folosit islazul comunal. Acesta a menționat că între el, care e crescător de animale, și Primăria Grădiștea, ar trebui să existe un contract de arendare sau de închiriere. Consiliul local este cel care stabilește forma prin care islazul este folosit de crescătorii de animale, iar primarul trebuie să pună în aplicare hotărârea consiliului local. Bucureșteanu a precizat că nici în prezent nu există vreo formă legală prin care crescătorii de animale să poată folosi islazul comunal. “Nu am contract, dar știu că trebuie să am un astfel de document”. Avocații apărării i-au cerut martorului să precizeze dacă plângerea prealabilă pe care Gheorghiță Bucureșteanu a adresat-o Departamentului Național Anticorupție este concepută de el, acesta precizând că el a dictat și altcineva i-a dat forma finală. “Denunțul de la DNA a fost conceput de mine. Dacă vrea domnul avocat, îi spun totul de la cap la cap”. Bucureșteanu a mai relatat faptul că, din calitatea lui recunoscută de crescător de animale, a dorit să facă parte din asociația Bocaov 2007 dar că, la vremea respectivă, trebuia să achite o taxă de înscriere și că a fost refuzat de primar, motivându-i că nu are chitanțier prin care să-i încaseze respectiva taxă. “A zis că nu sunt acte, că n-are chitanțier pentru a-mi plăti taxa”. Acesta a solicitat o delegație prin care să cumpere actele fiscale necesare, dar spune că a fost refuzat de primarul Boboc. Bucureșteanu a relatat și faptul că, din cei cinci membri fondatori ai asociației Bocaov 2007, doar Gheorghe Tonea are 10 vaci, “în vreme ce ceilalți n-au o coadă de oaie”. A mai precizat că, la o dată pe care nu o mai reține exact, dar știe că era într-o zi de duminică, a fost chemat de inculpatul Alecsandru Boboc, la ora 9 seara, la acesta la birou. De față cu Gheorghe Șerban, primarul Boboc i-ar fi cerut să-și retragă plângerea de la DNA, propunându-i la schimb faptul ca un amic de-al său să fie numit viceprimar al comunei Grădiștea.

Primarul Boboc centrează, tot el dă cu capul

Pentru martorul Constantin Corbu, avocații apărării au încercat să inducă completului de judecată idea că acesta se află într-o competiție electorală cu Alecsandru Boboc, în acest fel explicându-se o eventuală atitudine părtinitoare a acestuia. Corbu a precizat că se află într-o competiție electorală doar de două zile, dar și că a sesizat faptul că banii de la APIA au fost folosiți de cei doi inculpați, Alecsandru Boboc și Dumitru Anton, încă înainte de a se angaja într-o luptă politică. Corbu a declarat că abia în anul 2010 a aflat de existența asociației Bocaov 2007 prin care primarul, din calitatea lui de președinte și de crescător de animale, a primit sume consistente din Fondul de Garantare Agricolă și din Fondul European de Dezvoltare Rurală. Din calitatea lui de consilier local, a aflat de constituirea asociației Bocaov 2007 abia în anul 2010. Procurorul de caz a solicitat martorului să precizeze completului de judecată faptul dacă asociația condusă de inculpatul Alecsandru Boboc deținea vreun titlu care să ateste dreptul de folosire a islazului. “Nu am văzut nici un contract care să fi fost încheiat de Bocaov pentru foosirea pășunii. Am văzut un proces-verbal de punere în posesie. Am văzut procesul-verbal împreună cu alți trei consilieri. Acesta era semnat la rubrica proprietar de primarul Boboc, iar cel care dădea acest teren era comisia de fond funciar. Era semnat de către primar și de către secretarul comunei și secretarul cadastral de la acea vreme”. În fapt, islazul comunei Grădiștea, pentru a ajunge să fie administrat de către asociația Bocaov 2007, trebuia să ceară acceptul consiliului local, iar hotărârea să fie validată. “În procesul verbal de punere în posesie, pășunea se dădea primarului și nu consiliului local, așa cum prevede legea”. Corbu a mai precizat că, până în anul 2010, consiliul local de pe raza comunei Grădiștea nu a emis nici o hotărâre prin care să fie atribuită vreo suprafață din islazul comunal. “Chiar și în lipsa unei hotărâri a consiliului local, crescătorii de animale aveau dreptul să folosească pășunea. Este un bun al tuturor locuitorilor comunei. Dacă însă crescătorul de animale vrea să acceseze bani europeni, trebuia să facă o cerere către consiliul local și acesta să dea o hotărâre de concesionare, arendare sau închiriere”.

30 de litri de substanță, pentru deparazitarea oilor

Felicia Badea a precizat, în mărturia depusă în fața instanței, că are cunoștință că banii luați de asociația condusă de primarul Alecsandru Boboc nu au fost folosiți “în mod corespunzător, întrucât nu am văzut nici o lucrare pe islaz”. De existența asociației Bocaov 2007 a aflat în anul 2010, din calitatea acesteia de consilier local. Felicia Badea a precizat că tot ce a văzut ca lucrare executată pe islazul comunal reprezintă o groapă cimentuită. “Am fost după aceea pe islaz și am văzut că nu s-a făcut decât o groapă cimentuită cu destinația de groapă de oi, pentru îmbăiere”. Marin Ștefan a mărturisit în fața instanței că nu a văzut că s-ar fi executat lucrări din banii europeni, primiți prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, de către asociația Bocaov 2007, condusă de inculpatul Alecsandru Boboc. Acesta a declarat doar că ar fi auzit că s-ar fi efectuat lucrări de tăiere de vegetație. “Asta discuta lumea prin sat, pe la porți”. Marin Ștefan nu știe de către cine anume ar fi fost efectuate respectivele lucrări, iar de asociația condusă de primar a auzit în cursul anului 2009, când a preluat mandatul de consilier local. Alexandru Săndel Cojocaru, care figurează în actele constitutive ale asociației Bocaov 2007 drept cenzor, a declarat că știe de asociație Bocaov încă din anul 2007, când a participat la o adunare cetățenească. Știe că au fost efectuate lucrări de întreținere a islazului, lucrări constând în tăieri de vegetație. În mod mincinos, Alexandru Săndel Cojocaru a susținut în fața instanței că nu a deținut nici o calitate în cadrul asociației Bocaov 2007, deși acesta figurează, în actul constitutiv, drept cenzor. “Nu am avut nici o calitate în asociație. La vremea respectivă, cineva m-a propus ca cenzor, dar nu am primit nici o hârtie oficială în acest sens”. Ilie Tâlpeanu a declarat că știe de înființarea asociației Bocaov 2007. Acesta a precizat instanței că, prin cabinetul veterinar pe care-l administrează, pe banii asociației Bocaov 2007 s-au efectuat deparazitări la ovine, pentru anii 2009 și 2010. “De aceste tratamente au beneficiat toți crescătorii de animale care au dorit. Este o măsură facultativă”. Nu a putut preciza care este valoarea efectivă a tratamentelor efectuate, prin cabinetul său veterinar, pentru deparazitarea oilor. “Am folosit 30 de litri pe an. L-a acest moment, litrul ete 1 milion. Din ce rețin, asociația a cumpărat cam 30 de litri, în fiecare an”. A precizat, totodată, că știe că pe islazul comunal s-a făcut o groapă de îmbăiere a oilor.

Facturi fiscale pentru transport în persoane, pe islaz

În fapt, groapa respectivă, de 3 metri lungime și 80 cm lățime, pentru care s-au folosit circa 10 saci cu ciment, a fost executată de firma Malex Com, administrată de Gabriel Soare, nimeni altul decât finul inculpatului Alecsandru Boboc. Se vehiculează că, pentru lucrarea respectivă, s-ar fi achitat suma de un sfert de miliard de lei. Abia după declanșarea urmăririi penale, ne spune Constantin Corbu, primarul Alecsandru Boboc a căutat să facă rost de documente fiscale prin care să justifice drept cheltuieli banii europeni primiți prin intermeiul APIA Călărași. Astfel, ni se precizează, au emis facturi fiscale pentru asociația Bocaov 2007, firma condusă de Bebe Arabagiu, o altă firmă condusă de Stoica Marian, lucrarea efecuată pentriu islazul comunal din comuna Grădiștea constând în “transport cu autocarul”. O altă factură a fost emisă de Malex Com. Următoarea înfățișare, în cadrul procesului intentat de Departamentul Național Anticorupție, inculpaților Alecsandru Boboc și Dumitru Anton va avea loc în data de 31 mai, continuând cu audierile de martori.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp