Arhiva

Cazul Atreides: Andronescu Gerard-Alexandru a fost trimis în judecată

image_pdfimage_print


Într-o adresă remisă publicaţiei noastre, comisar şef de poliţie Vasile Mărgineanu ne informează că, la nivelul Serviciului de Investigarea Fraudelor, din cadrul I.P.J. Călăraşi, s-au efectuat cercetări referitoare la cazul “Atreides”, prezentat cititorilor noştri în cursul lunii septembrie 2011.

Astfel, vă informam că din grupul de firme Atreides făceau parte: Atreides SRL, Atreides Company, Atreides Trading, Atreides Export şi Atreides Import SRL Călăraşi. Toate firmele au ca obiect de activitate principală codul CAEN 5211 – comerţul cu amănuntul, în magazine specializate, cu vânzarea predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun. Firma “Atreides” SRL, înfiinţată în 2004, a ajuns, în final, să fie deţinută de Petre Traian, un boschetar din Bucureşti. “Atreides Company” a fost lichidată, prin închiderea procedurii falimentului. “Atreides Trading” a ajuns să fie deţinută şi administrată de o peştoaică, Geanina Luminiţa Dumitrache, tot din Bucureşti, la fel ca şi o altă firmă din “grupul” “Atreides”, mai precis “Atreides Export”, numai că aici s-a asociat şi peştele Luminiţei, numitul Cartojanu Blaga Marian. “Atreides Import” a ajuns tot pe mâna unui boschetar, Grigore Viorel, cu ultimul domiciliu cunoscut pe strada Chibzuinţei, nr. 13, Bucureşti. Scopul înstrăinării firmelor, prin cesionarea părţilor sociale, a fost acela fostul administrator al acestora să se sustragă de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, acestea ridicându-se, conform reprezentanţilor ANAF, la circa 2 miliarde de lei vechi. În parte, administratorul acestor firme era Andronescu Gerard-Alexandru, domiciliat în Călăraşi, strada Rozelor, nr. 17. La acest moment, acestuia, din calitatea de administrator al firmei “Atreides Import”, Serviciul de Investigarea Fraudelor i-a întocmit referat cu propunere de trimitere în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de reţinerea şi nevărsarea cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 6 din Legea nr. 241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Firma “Atreides Import” este înfiinţată în anul 2007, iar părţile sociale sunt deţinute de boschetarul Grigore Viorel. Tot acesta figurează şi ca administrator, în vreme ce sediul firmei se află acasă la Andronescu Gerard-Alexandru, în Călăraşi, pe strada Rozelor.

Precizările Biroului de Investigarea Fraudelor

“În acelaşi dosar sunt cercetate şi alte aspecte privind activitatea SC Atreides SRL Călăraşi, SC Atreides Export SRL Călăraşi şi SC Atreides Import SRL Călăraşi” se precizează în documentul remis redacţiei noastre de către şeful Inspectoratului judeţean de Poliţie Călăraşi. Se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 9 din Legea nr. 241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. În fapt, administratorii din grupul de firme “Atreides” riscă închisoarea de la 1 an la 3 ani sau amendă pentru reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă şi de la 2 la 8 ani închisoare şi interzicerea unor drepturi pentru omisiunea, în total sau în parte, a evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate. Biroul de Investigarea Fraudelor, într-un alt dosar penal, îl cercetează şi pe boschetarul Grigore Viorel, fost vânzător de bilete de Bingo şi de ţigări neficalizate, prin Bucureşti, la Piaţa Crângaşi. Acesta, din calitatea de administrator la firma Atreides Import SRL Călăraşi, cu sediul social la Andronescu Gerard-Alexandru acasă, mai precis în Călăraşi, strada Rozelor, nr. 17, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de împiedicarea, sub orice formă, a organelor competente de a intra, în condiţiile prevăzute de lege, în sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul verificărilor financiare, fiscale sau vamale, faptă pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

În loc de concluzie

Grupul de firme Atreides a fost constituit, cu diverşi asociaţi, de actualul director de cancelarie al Instituţiei Prefectului, Dragoş Coman. Din datele noastre, acestuia nu i s-a reţinut în sarcină comiterea vreunei infracţiuni, atâta timp cât Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Călăraşi a înţeles că administratorul acestora, Andronescu Gerard-Alexandru, fostul asociat al lui Dragoş Coman, se face vinovat de încălcarea legii. Dragoş Coman s-a retras din acest grup de firme, cesionând acţiunile deţinute către fostul asociat, Gerard-Alexandru Andronescu. “La momentul cesionării acţiunilor, firmele nu aveau datorii către bugetul de stat”, ne spune Dragoş Coman, fapt confirmat şi de către reprezentanţii ANAF. Acesta nu ştie ce s-a mai întâmplat cu firmele la care deţinea acţiuni, după momentul cesionării părţilor sociale deţinute de el.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp chat