Arhiva

Instituţia Prefectului apără ilegalităţile din teritoriu

Print Friendly, PDF & Email


În prima jumătate a acestui an, arătam că Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Călăraşi a cheltuit suma de circa 1 miliard de lei vechi, într-un mod absolut ilegal, cu încălcarea legilor penale. Această sumă provine din derularea programului “Serviciul Public de Ocupare în Sprijinul Dumneavoastră”, cofinanţat de FSE, prin POSDRU, deci cu bani provenind de la Uniunea Europeană.

Contracte pe bani europeni încheiate cu încălcarea legii penale


Anterior lunii mai 2010, am solicitat acestei instituţii să ne pună la dispoziţie documentele legale care stau la baza cheltuirii acestei sume, însă acestea au fost întocmite, conform datelor noastre, în perioada de 30 de zile cât avea ca termen AJOFM să ne remită un răspuns. Pentru acest proiect, toate achiziţiile de publicitate media sunt făcute prin întocmirea de contracte ulterioare anului 2009, când s-a derulat programul respectiv. Contractele sunt întocmite în fals, în cursul anului 2010, deşi ele poartă date de intrare pentru perioada 21-23.07.2009. În acest sens, exemplificăm cu contractul cu numărul 10.229, din 21.07.2009, care a fost întocmit şi semnat ania în prima jumătate a anului 2010, contract semnat între AJOFM, ca beneficiar, şi “Pământul ARG” SRL Piteşti, ca executant. Toate documentele care stau la baza acestuia, însemnând declaraţia de eligibilitate, declaraţie tip în conformitate cu OUG nr. 34, din 2006 etc, sunt întocmite ulterior datei care este trecută pe acestea. Mai mult, redacţia publicaţiei “Pământul” precizează, în oferta depusă, că spaţiul publicitar color este contractat în totalitate. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu alte societăţi comerciale care editează publicaţii pe raza judeţului Călăraşi, în speţă “Total Media” SRL Călăraşi, “Lotmar Press” SRL etc. Din aceste considerente, opinăm să credem că avem de-a face, în acest caz, cu încălcarea flagrantă a legii penale, în sensul că e foarte probabil să avem de-a face cu comiterea infracţiunilor de fals, uz de fals, instigare la fals şi uz de fals şi asociere privind comiterea de infracţiuni.

Abuzul în servicu semnalat inclusiv de senatorul Constantin Dumitru

Tot în cursul acestui an, în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Călăraşi s-au desfăşurat mai multe achiziţii publice, tot cu încălcarea flagrantă a legilor penale. Astfel, “SMG Exim” contractează serviciul de pază şi pe cel de curăţenie, în condiţiile în care unul dintre asociaţii acestei firme figurează, pe o altă firmă, ca asociat exact cu cel care i-a facilitat obşinerea unor astfel de contracte. În acest sens, senatorul PDL Constantin Dumitru a opinat, la acel moment, că avem de-a face cu o ilegalitate crasă, în vreme ce Nicolae Miu, subprefectul judeţului, considera că avem de-a face cu o “situiaţie destul de delicată”. În schimb, Niculae Enciu, cu ştampila Instituţiei Prefectului, ne spune că, în acest caz, “achiziţiile publice s-au efectuat conform prevederilor legale în vigoare”.

Liderul PDL Marian Dinulescu ne-a explicat faptul că prefectul Niculae Enciu se referă la faptul că, la baza acestor achiziţii, există 3 oferte şi că reprezentantul Guvernului în teritoriu n-avea de unde să ştie că directorul-coordonator al AJOFM e asociat, cu unul dintre acţionarii firmei prestatoare, pe o altă societate comercială. Din punctul nostru de vedere, răspunsul emis de Instituţia Prefectului este unul superficial şi limitat, în sensul că prefectul judeţului nu manifestă absolut nici un fel de interes privind respectarea legii, câtă vreme, în acest caz, e posibil să avem de-a face cu comiterea infracţiunii de abuz în serviciu.

Trafic de influenţă făcut de prefectul Niculae Enciu

Din aceste considerente, redacţia noastră înţelege să facă o sesizare scrisă la Departamentul Naţional Anticorupţie, câtă vreme este încurajată încălcarea prevederilor penale în mod flagrant. Mai mult, chiar prefectul judeţului, Niculae Enciu, conform datelor noastre, se poate face vinovat de încălcarea legii penale, câtă vreme a înţeles, prin trafic de influenţă, să sune la diferite societăţi comerciale din Călăraşi pentru a contribui financiar la editarea unei publicaţii locale în care activitatea acestuia era prividă într-un mod extrem de părtinitor.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp