Arhiva

"Guță în miniatură" și profesorul-bătăuș care are nevoie de consiliere

Print Friendly, PDF & Email

3,4,3 sunt notele obținute de N.S., elevă în clasa a V-a, la Școala nr. 5  “Nicolae Titulescu”, din Călărași, la disciplina istorie, în cursul primului semestru al anului școlar în curs. N.S. l-a acuzat pe profesorul care predă materia respectivă, Lucien Constantin, că a lovit-o cu pumnii și cu picioarele. Din datele noastre, comportamentul profesorului respectiv este unul obișnuit.

Răzbunarea lui Constantin

Lucien Constantin a fost iritat de faptul că a fost strigat pe nume, chiar în curtea școlii, de câțiva copii. Este vorba de elevii D.O.L., S.N. și V.A.I., toți în vârstă de 12 ani. Doi dintre ei au primit câteva palme în cap, în timp ce S.N., fată, a fost lovită cu picioarele și cu pumnii. S.N. provine din sistemul de protecție socială, fiind încredințată unor asistenți maternali. La acel moment, a afirmat că a fost lovită de Lucien Constantin astfel: “A dat cu picioarele lui în picioarele mele”. Anterior petrecerii acestui scandal, eleva avea o singură notă la materia predată de profesorul Constantin, mai precis nota 7. După ce cazul a fost mediatizat, iar profesorul a fost sancționat cu mustrare scrisă, brusc N.S. a devenit un copil-problemă, dar numai la materia predată de Constantin. La acest moment, N.S. este singurul elev din clasă care a rămas corigent la materia predată de profesorul-bătăuș. Chestionat de noi, prof. Niculai Mirică, directorul unității de învățământ, spune că este la curent cu această problemă.  E adevărat, N.S. nu este un elev olimpic, notele acesteia fiind obișnuite spre mediocre, fapt care ar putea fi explicat de un psiholog avizat. Cert este că N.S. învăța de nota 7, până la producerea incidentului. Prof. Mirică spune că Lucien Constantin are în vedere ca în semestrul al doilea să repare aceste note. Nu știm prin ce metode. “Eu regret situația asta. Eu înțeleg că sunt orgolii”, a spus directorul Mirică, fapt uluitor câtă vreme un profesor cu zeci de ani în învățământ găsește ca formă de refulare sancționarea elevului care a afirmat despre el că l-a lovit, cu note minime. În fapt, aceasta era singura formă de răzbunare a profesorului Constantin.

Aversiune a elevului

De la Inspectoratul Școlar al județului Călărași, prof Silviana Șestacovschi, șefa acestuia, ne spune că profesorul Lucien Constantin, pentru a nu se interpreta că are ceva cu fetița N.S., s-a ferit s-o asculte la proba orală. “Nu știa nici titlul lecției”. Cum prima notă la materia predată de prof. Constantin a fost 7, după care N.S. a fost notată numai cu 3 și cu 4, șefa Inspectoratului Școlar e de acord că s-a întâmplat ceva cu copilul respectiv. “În mod categoric s-a întâmplat ceva cu el”. Ni se spune că evaluarea făcută de un profesor nu poate fi contestată, dar că există suficiente metode prin care un copil poate fi făcut să fie interesat de o materie. “Dat fiind conflictul care a fost, probabil că e greu să comunici”. Prof. Silviana Șestacovschi e de părere că un profesor nu trebuie să se laude cu corigenții pe care îi are. “Scopul nostru este de a reuși ca-ntr-o clasă să promoveze toți elevii”. Aceasta spune că notele au fost puse într-o evaluare făcută pentru toată clasa. “Probabil că există o aversiune a elevului față de acest obiect, dat fiind conflicul care a fost. Aici trebuie să intervenim și să consiliem și copilul, dar și profesorul.” De la Directia Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, directoarea pe asistență socială, Lavinia Grosu, ne spune că instituția pe care o reprezintă a sesizat Inspectoratul Județean de Poliție Călărași, cu privire la faptul că prof. Lucien Constantin a agresat o minoră, de nici 11 ani. N.S. este inclusă în sistemul de ocrotire socială. “Ni s-a răspuns că faptele nu se confirmă”. Mai mult, L. Grosu ne spune că eleva și-a cerut scuze în fața profesorului-caftangiu! La DGASPC Călărași, nu se cunoștea situația școlară a acesteia și nici faptul că, după ce L. Constantin a fost reclamat că a agresat-o, eleva a fost notată numai cu note de 3 și 4.

Trecut controversat

“Se poate deduce că e vorba de o traumă. Dar cred că e mult spus. Lasați-ne să ne facem treaba. Dacă aceste rezultate sunt ca urmare a unor evaluări și nu sunt subiective, vom vedea. Vom vedea dacă acest copil a fost traumatizat.” Lucien Constantin este un individ cu un trecut controversat. Acesta a fost angajat al Serviciului Român de Informații, structură din care a plecat în urma unui scandal fără precedent. Lucien Constantin, ca angajat al Serviciului Român de Informații, cu gradul de căpitan, a reclamat faptul că a fost filat, anchetat și hărțuit de colegii de la Călărași. Faptele s-au petrecut în anul 2001. Din datele noastre, Lucien Constantin era șef de departament în cadrul structurilor informative călărășene și, din această calitate, se întâlnea, pe raza localității Silistra, cu numitul Grigor Șopov, un individ bănuit că ar face parte din Serviciile Secrete bulgare și care ar fi avut legături cu serviciul de informații rus. Constantin afirma că este victima unui complot al ajunctului SRI de la acea dată, maiorul M. Crăciunescu. La data de 13.06.2001, a fost informat că va fi trimis în fața Consiliului de Judecată al Serviciului Român de Informații, instituție care a avansat propunerea ca acesta să fie trecut în rezervă. Lucien Constantin nu a putut fi găsit pentru a-și spune un punct de vedere.

Înjurături în limba lui Shakespeare

În schimb, la o altă școală, de data aceasta din localitatea Dâlga, județul Călărași, un profesor reclamă că este înjurat de elevi. Elevii, minori, au exprimări destul de plastice în legătură cu mustața acestuia cu care ar vrea să facă sex. Este vorba de Sorin Bogdan, profesor de limba engleză. Acesta, drept replică, își înjură invățăceii în limba lui Shakespeare. “Fuck you” este una din înjurăturile preferate ale acestuia. Elevii, năzdrăvani, îl poreclesc pe dascăl, conform propriilor declarații, astfel: “Față de mistreț” și “Guță în miniatură”. În baza unor date obținute de la Inspectoratul Școlar al Județului Călărași, Sorin Bogdan are unele probleme de ordin psihic, fapt constatat în urma evaluării psihologice obligatorii.  Ambele cazuri vor fi mediatizate de posturile de televiziune centrale.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp