Arhiva

Fraudă la ISU Călăraşi: Au dispărut 30 de tone de motorină

image_pdfimage_print


30 de tone de motorină, reprezentând stocul de rezervă, lipsesc din gestiunea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Ştirbei”, din Călăraşi. Lipsa a fost constatată anul trecut, ne spune comandantul unităţii, col. Daniel Popa, deşi această instituţie făcuse obiectul unor controale, derulate inclusiv de Corpul de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Demisie prin e-mail


Lunar, necesarul de carburanţi reprezintă cantitatea de 7 tone, pentru ca maşinile ISU Călăraşi să poată opera, în baza mediei apelurilor pentru intervenţii. Cel care a fost acuzat de prejudicierea unităţii este maistrul militar Ştefan Ţolea. În momentul în care s-a constatat lipsa carburanţilor, acesta nu s-a mai prezentat la unitate, înaintându-şi demisia prin e-mail. Din acest motiv, a fost considerat dezertor, întocmindu-i-se în acest sens o lucrare penală, finalizată cu o amendă administrativă de 1.000 de lei, câtă vreme, ulterior, acesta a revenit şi a prezentat o demisie olografă. “Nu ştiu ce a făcut cu motorina”, ne spune şeful ISU Călăraşi, Daniel Popa. Motorina era ţinută în custodie, la firma Icom Oil, din Călăraşi, administrată de Paul Tudor şi Gheorghe Iorga, firmă cu sediul social pe strada Alexandru Sahia, nr. 26. Lt-col. Lucian Diaconu, adjunctul comandantului ISU Călăraşi, nu ştie să ne spună de ce motorina era ţinută la această firmă. “Este treaba serviciului logistic”. Între ISU Călăraşi şi firma Icom Oil, din câte înţelegem, exista un contract de custodie, fără ca acesta să cuprindă vreo valoare anume, atâta timp cât între ISU Călăraşi şi Icom Oil nu exista şi un contract de prestări de servicii. Motivaţia existenţei contractului de custodie constă în faptul că motorina, dacă este depozitată o vreme îndelungată, îşi pierde din proprietăţi, afirmă lt. col. Diaconu. În schimb, acesta nu ştie să ne spună de ce ISU Călăraşi a încheiat acest contract de custodie cu firma Icom Oil şi nu cu oricare altă firmă care are ca obiect de activitate comercializarea carburanţilor.

Înţelegere între echipele de control şi şefii de la ISU Călăraşi

Maistrul militar Ştefan Ţolea, cel care ţinea gestiunea depozitului de carburanţi, nu este de găsit. La adresa prezentată unităţii, prin c.v., din Călăraşi, strada Bărăganului, bloc K13, scara 1, apartament 213, nu este de găsit de foarte mult timp. Un vecin ne spune că Ţolea e un om liniştit şi că n-a văzut ca acesta să se scalde în bani, mai ales că şeful ISU, col. Daniel Popa, estimează prejudiciul la suma de 200.000 lei. Conform vecinilor, Ţolea a vândut locuinţa din Călăraşi şi s-a mutat din localitate, însă nu este exclusă varianta ca acesta să fie plecat din ţară. La Garda Financiară, însă, inspectorii de-aici îl consideră pe Ştefan Ţolea drept acarul Păun. Mai mult, aceştia cred că între echipele de control şi reprezentanţii ISU Călăraşi a existat o înţelegere, în sensul că cei de la ISU Călăraşi au fost atenţionaţi să-şi pună ordine-n hârtii. “Au mai fost şi alte organe de control înaintea noastră şi i-au pus în gardă. Din ce am văzut, mi-am dat seama că este imposibil să le împerecheze aşa, fişe de magazie, fişe de draci… Ei şi-au împerecheat toate astea. Unul a luat şi altul n-a luat sau a luat mai puţin. Acolo s-a ştiut. E un lanţ. Cineva ştia. Deci acolo nu s-a împărţit cum trebuie!”. Obiectul unor controale ale Gărzii Financiare, tot în cazul fraudelor de la ISU Călăraşi, au mai fost şi firmele “Cupidon Başfalion” şi “Mobil” SRL, specializate în comercializarea de piese de schimb pentru autovehicule.

Dosar penal instrumentat de Parchetul Militar Teritorial Bucureşti

Pe rol, privind acest caz, există un dosar de urmărire penală, instrumentat de Parchetul Militar Teritorial Bucureşti, procurorul de caz fiind col. Nicolae Coteanu. Maistrul militar Ştefan Ţolea este urmărit penal pentru gestiune frauduloasă, fals, uz de fals şi abuz în serviciu. Ştefan Ţolea, ne spune unul dintre administratorii firmei Icom Oil, este cel care venea, cu maşina unităţii şi însoţit de şofer şi de documente justificative, şi care ridica motorina aflată în custodia acestei firme. Contabila şefă a unităţii, în schimb, după declanşarea acestui scandal, s-a pensinat medical, acuzând probleme de ordin psihic. Despre acest caz, Instituţia Prefectului a fost sesizat printr-o scrisoare anonimă, aflată acum la registratura instituţiei. “Situaţia e gravă. Nu ştiu care sunt implicaţiile şi la ce nivel s-a ajuns”, declară prefectul Emil Muşat. Din datele noastre, alte 70 de tone de motorină au dispărut în timp ce se aflau în custodia firmei “Condorul Petroserv”. Vom reveni.

Arată mai mult

Articole similare

Comentarii

  1. STIRE BOMBA. PESTE 20 angajati ISU Calarasi sunt inculpati in Dosar Penal. Marin Badea cum ti a scapat stirea asta.? Confirma daca eu mint. Luni sunt anchetati de DGA Bucuresti.Sau asteapta i la poarta DGA din Bucuresti sa te convingi cu ochisorii tai.

  2. Angajati ISU la DGA Bucuresti. Anchetai in dosarul furtului de motorina. Contactai ISU Calarasi sau DGA .Nu este o stire falsa. Nu ma contactati ci doar verificati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp