Arhiva

Evaziunea de la Budești încă se judecă: 5 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 97 de miliarde de lei vechi

Print Friendly, PDF & Email

La 5 ani de închisoare cu executare a fost condamnat Dicu Forin, fostul administrator al firlei Dealu Negru SRL Budești și unul dintre foștii vicepreședinți ai Organizației orășenești a Partidului Democrat Liberal. Dicu Florin, împreună cu contabila Dijmărescu Elena, arestați preventiv încă din 21 aprilie 2010, au fost acuzați că au adus un prejudiciu bugetului de stat de circa 97 de miliarde de lei vechi, prin falsificarea documentelor contabile.

Exporturi fictive de carne de pasăre

În fapt, cei doi au fost acuzați de către Departamentul Național Anticorupție că, în perioada 1 ianuarie 2008 – 31 decembrie 2008, au efectuat achiziţii intracomunitare de carne şi produse din carne de pasăre, fără să se înregistreze, în evidenţele contabile şi în deconturile de TVA, cu taxa pe valoarea adăugată colectată aferentă acestor activităţi comerciale. Prin această modalitate, firma “Dealul Negru” SRL Budeşti s-a sustras de la plata unor obligaţii fiscale faţă de bugetul consolidat al statului în sumă de 5.948.505 lei. Tot în aceeaşi perioadă, cei doi inculpaţi, prin aceeaşi firmă, au mai cauzat un prejudiciu la bugetul de stat în valoare de 3.429.163 lei, prin înregistrarea unor operaţiuni fictive de livrare intracomunitară de mărfuri. În cadrul procesului, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 9.377.668 lei, adică aproximativ 2,548 milioane euro, la un curs mediu calculat la 3,68 lei/euro. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil aparţinând inculpatei Dijmărescu Elena, în vederea recuperării prejudiciului. În schimb, asupra inculpatului Dicu Florin nu au fost identificate bunuri aflate în proprietate, fapt ce certifică una din variantele că Dicu Florin fie a direcţionat sumele de bani provenite din activităţile sale ilicite în conturi din afara ţării, fie că acesta era, de fapt, un administrator de faţadă şi că altcineva a beneficiat de sumele provenite din activitatea infracţională a acestuia.

Sechestru pe rotisor

Dicu Florin a fost condamnat la 5 ani de închisoare, în vreme ce contabila de la SC Dealu Negru SRL a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare și interzicerea unor drepturi. În soluția dată de Judecătoria Sectorului 3 București, se admite acțiunea civilă formulată de Agenția Națională de Administrare Fiscală, împotriva celor doi inculpați și a părții responsabilă civilmente SC Dealu Negru SRL Budești, aceștia fiind obligați să plătească suma de 9.377.668 lei și obligații fiscale accesorii (majorări de întârziere, dobânzi și penalități de întârziere), în conformitate cu legislația fiscală. Au fost desființate mai multe înscrisuri falsificate, încheiate între firmele Gaudenzio Limited, SC Ștefia Select și SC Dealu Negru SRL, facturi externe emise de Dealu Negru SRL către Gaudenzio Limited, scrisori de transport și facturi fiscale emise de SC Ștefia Select SRL și SC Amacona Expert SRl către SC Dealu Negru, dar și facturile fiscale emise de firma din Budești către firma Gaudenzio Limited. Sechestrul asigurator, în acest caz de fraudă fiscală majoră, pus de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Direcția Națională Anticorupție, constă în următoarele: 1/2 din imobilul situat în comuna Schela, sat Sâmbotin, nr. 50, județul Gorj, aparținând inculpatei Dijmărescu Elena și bunuri aparținând firmei Dealu Negru, mai precis: hol Mira, rotisor pui M15, Salad Bar Table, rotisor pui gaz 15/20, vitrină frigorifică și grătar cărbuni. Sentința a fost atacată cu recurs, la Curtea de Apel București. Nimeni nu știe unde este suma de 97 de miliarde de lei, reținută în sarcina inculpaților ca prejudiciu adus bugetului de stat.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp