Arhiva

DNA: Alecsandru Boboc, primarul comunei Grădiştea, riscă între 3 şi 15 ani de puşcărie

image_pdfimage_print

Între la 3 la 15 ani de puşcărie şi interzicerea unor drepturi riscă primarul comunei Grădiştea, Alecsandu Boboc, care este acuzat de încălcarea art. 18, ind. 1, alin. 1 din Legea nr. 78/2000, referitoare la prevenirea, descoperirea şi sancţionarea corupţiei.

Date inexacte, prezentate la APIA

Alecsandru Boboc este acuzat că, împreună cu complicele Anton Dumitru, la acea dată consilier local din partea Partidului Conservator, a folosit sau prezentat documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. Dosarul în care Alecsandru Boboc este acuzat de comiterea de fapte de corupţie a fost instrumentat, mai bine de un an de zile, de Departamentul Naţional Anticorupţie. La această dată, pe rolul Judecătoriei Sectorului 2 se află în faza de judecată dosarul nr. 6696/300/2012, avându-i ca inculpaţi pe Alecsandru Boboc şi Anton Dumitru, cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură ca parte vătămată. În sarcina celor doi s-a reţinut faptul că, în calitate de reprezentanţi ai unei asociaţii, “Bocaov 2007”, au prezentat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură date inexacte, susţinând că asociaţia respectivă are drept de folosinţă pentru islazul comunei Grădiştea. APIA s-a constituit parte civilă cu suma totală de 429,087 lei, din care suma de 244.461 lei îi este imputată lui Alecsandru Boboc, iar diferenţa de 184.626 lei lui Anton Dumitru. S-a instituit sechestru asigurator pentru bunurile celor doi inculpaţi.

Bani în contul personal

De-a lungul timpului, mai mulţi consilieri locali din comuna Grădiştea, dar şi numeroşi cetăţeni şi crescători de animale, au semnalat faptul că primarul a cheltuit banii de pe islaz, fără să prezinte nimănui vreo explicaţie. Asociaţia “Bocaov” a fost înscrisă în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor existent la Judecătoria Călăraşi, la data de 26 septembrie 2007, cu 5 membri fondatori, în speţă Alecsandru Boboc, primarul comunei Grădiştea, Anton Dumitru, identificat drept crescător de animale, Buciu Mariana, tehnician zootehnist, Tonea Gheorghe şi Dincă Vasile, şi aceştia identificaţi tot crescători de animale. Drept patrimoniu, asociaţia avea un fond de 400 de lei. Ca împuternicit pentru activităţile de deschidere de cont, comandă ştampilă, operaţiuni bancare este preşedintele Boboc, având drept de semnătură numai împreună cu vicepreşedintele responsabil cu probleme economice, în speţă Buciu Mariana. Această asociaţie, printr-un proces-verbal de recepţie, semnat, din partea Primăriei Grădiştea, de Alecsandru Boboc şi de secretarul Chirea Botea, preia în administrare întreaga suprafaţă a islazului comunal, pentru Asociaţia “Bocaov”. “Nu există nici un fel de hotărâre de consiliu local privind trecerea islazului comunal în administrarea acestei asociaţii”, a fost punctul de vedere emis de viceprimarul Constantin Corbu, punct de vedere însuşit de Departamentul Naţional Anticorupţie. În 2008, pentru anul agricol 2007, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, pentru suprafaţa de 602 ha reprezentând islaz comunal, Anton Dumitru, complicele primarului Alecsandru boboc, primeşte în contul personal şi nu al asociaţiei “Bocaov”, suma de 108.334 lei, mai exact 30.000 de euro. Către “Bocaov”, prin APIA, reprezentând bani din Fondul European de Garantare Agricolă şi din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală, s-au mai virat: 130.000 lei, pentru 2008, 80.000 lei, pentru 2009 şi 120.000 lei, pentru 2010.

E posibil ca DNA să greşească

Bogdan Dumitraşcu, director executiv adjunct în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Călăraşi, ne spune că toate cererile de acordare de subvenţii sunt înregistrate, de această instituţie, pe semnătura proprie a solicitantului. “Noi facem doar controale administrative şi controale în teren, dar numai la cazurile selectate, câtă vreme nu lucrăm decât cu eşantioane, după care se cererile sunt avizate la plată, urmând plata efectivă, care este efectuată de APIA centrală”. Bogdan Dumitraşcu nu ştie dacă au fost efectuate controale pe marginea documentelor puse la dispoziţia APIA de către reprezentanţii Asociaţiei “Bocaov” Grădiştea. Ne comunică faptul că APIA s-a contituit parte prejudiciată câtă vreme este punctul de vedere al departamentului Naţional Anticorupţie, care consideră că, în cazul Asociaţiei “Bocaov”, au fost date în mod nelegal fonduri ale comunităţii europene, în acest sens înregistrându-se şi lucrarea penală, cu doi inculpaţi trimişi în judecată. De la Primăria Grădiştea, secretarul Chirea Botea spune că trimiterea celor doi în judecată e un fapt în baza căruia nu le este certificată vinovăţia, câtă vreme trebuie aşteptată pronunţarea instanţei. “Băbuiesc că din moment ce au ajuns în instanţă, e posibil ca Departamentul Naţional Anticorupţie să aibă dreptate”. Chirea Botea spune că orice probatoriu poate fi combătut, cu probe. Interlocutorul nostru nu crede că Departamentul Naţional Anticorupţie ar avea ceva personal cu Alecsandru Boboc, primarul comunei Grădiştea, din judeţul Călăraşi. “DNA-ul nu are nimic, cu nimeni, dar e posibil să greşească”. Din punctul de vedere al secretarului de primărie, activitatea desfăşurată de Chirea Botea nu este afectată de faptul că primarul a fost trimis în judecată.

Mârşăvii şi tâmpenii

Chirea Botea nu se consideră implicat în acest scandal care a dus la trimiterea primarului în judecată, deşi acesta este cel care a semnat procesul-verbal de predare a islazului comunal către Asociaţia “Bocaov”, fără să existe vreo hotărâre de consiliu local în acest sens. “Am fost chemat la DNA şi am dat nişte declaraţii, acolo”. Fricţiunile existente în comuna Grădiştea, dintre consilierii locali şi primarul în fucţie, este opinia secretarului, sunt datorate şi acestor neînţelegeri legate de modalitatea prin care Asociaţia “Bocaov”, condusă de Alecsandru Boboc, a obţinut şi cheltuit banii europeni destinaţi islazului. “E posibil să fie una dintre cauze. Mai sunt şi altele. Dar, cu siguranţă, e una din cauze”. Chirea Botea opinează că şi funcţionarii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură au partea lor de vină. “Cine a dat banii?! APIA! Sunt nişte funcţionari acolo? Sunt nişte persoane? Cam ce ar trebui să facă persoanele astea? Care e menirea lor acolo, în privinţa banilor? Nu să verifice documentaţia pe care o depune fiecare solicitant? Ăsta ar fi dosarul! Ăla de la APIA, când primeşte documentele, solicitarea, orice, nu-i menirea lui să verifice? Pentru acest fapt sunt plătiţi cei de la APIA!” Părerea lui Chirea Botea este că documentaţia nu avea cum să fie incompletă sau falsă, caz în care APIA Călăraşi s-ar fi autosesizat. Chirea Botea ştie că documentele care au stat la baza acordării subvenţiilor pentru islazul comunal, în beneficiul Asociaţiei “Bocaov”, au fost completate de către funcţionarii APIA Călăraşi. Secretarul nu înţelege cum a fost posibil să fi fost 2 escroci sau 5, în 2008. “Dar au fost escroci şi-n 2009, şi-n 2010? Mă, chiar numai proşti sunt la APIA asta? Cum le-ai dat banii şi-acuma îi bagi p-ăştia în puşcărie?” De vină pentru toate aceste aspecte, e părerea interlocutorului nostru, este Constantin Corbu, care nu are mustrări de conştiinţă că semnează, în fiecare lună, un ştat de plată, fără să-şi desfăşoare activitatea de viceprimar. “Măcar aşa-ntrebaţi-l: a fost vreo zi în primărie? Ne terfeleşte, spală pe jos cu noi, nu ştie decât numai mârşăvii, numai tâmpenii d-astea. Eu nu mai pot să am linişte din cauza lui?”

O tonă de motorină pe lună

Matei Vasile, contabilul primăriei, nu vrea să comenteze faptul că primarul Boboc a fost trimis în judecată, de Departamentul Naţional Anticorupţie. “Nu, nu mă interesează, că primăria nu are legătură cu chestia asta”. Recunoaşte că subvenţiile primite pentru islazul comunal şi cheltuite de primarul Boboc ar reprezenta una dintre cauzele care au stat la baza fricţiunilor înregistrate între consilierii locali şi primarul în funcţie. “Eu nu mă pot pronunţa în locul instanţei. Am văzut că DNA s-a pronunţat, câtă vreme a trimis dosarul în instanţă”. Despre wolla primăriei, care stă defectă, de foarte mult timp, Matei Vasile afirmă că nu există nici un document în baza căruia aceasta să figureze ca fiind în stare de funcţionare sau că ar fi alimentată, lunar, cu combustibil. “Nu, nici nu are salariat care să o deservească. Cine se urcă pe ea? Cel care a fost salariat, a fost dat afară”. Despre celelalte cauze, legate de faptul că, spre exemplu, primarul Boboc foloseşte un card de debit, în numele Primăriei Grădiştea, Matei Vasile spune e adevărat, pe numele instituţiei figurând un astfel de document bancar. “Au fost două, unul la primar şi unul la viceprimar. Acuma există un card pe care-l alimentează băiatul care se ocupă cu gospodăria comunală şi primarul. De două luni este oprit, pentru că nu este plătit la zi, către bancă”. Cardul era folosit după următoarea schemă: se alimenta, în baza acestuia, carburant, iar la fiecare sfârşit de lună, primăria emitea documente de plată aferente cheltuielilor”. Media lunară a cheltuielilor era de peste 4.000 de lei. “Sub o tonă de motorină pe lună pentru ce se folosea la utilajele noastre, tractor, maşini, dar şi la wollă, cât timp a mers”. Matei Vasile afirmă că există foi de parcurs pentru fiecare utilaj aferent. Spune, totodată, că se află şi un dosar de cercetare penală în instrumentare. “Stabileşte organul. Să fie sănătoşi! Aceste aspecte nu se lămuresc până la alegeri, vă spun eu!” Matei ne spune că unii oameni au afirmat că l-au aranjat pe Boboc, primarul în funcţie. “O să candidez şi eu la primar şi unii oameni de-aicea au zis că urmează Vasile”. Matei Vasile nu ştie cine a fost contabilul Asociaţiei “Bocaov”, cu toate că sunt afirmaţii că evidenţa contabilă a acesteia era ţinută de un om din cadrul Primăriei Grădiştea.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp