Arhiva

Dicu şi Bulae, doi PDL-işti care au prejudiciat statul cu 120 de miliarde

Print Friendly, PDF & Email

La 18 mai 2010, procurorii din cadrul Departamentului Naţional Anticurupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor Dicu Florin şi Dijmărescu Elena, administratorul, respectiv contabilul societăţii “Dealul Negru” SRL Budeşti. La acel moment, Dicu Florin era şi vicepreşedinte al Organizaţiei orăşeneşti Budeşti a Partidului Democrat Liberal.

Dicu Florin centra la Budeşti, tot el dădea cu capul în Cipru

În sarcina lui Dicu Florin s-a reţinut că a efectuat importuri intracomunitare de mărfuri, de la firme din Bulgaria. Ulterior, mărfurile importate, în speţă carne şi produse din carne de pasăre, erau livrate către firma “Gaudenzio Limited” Cipru, firmă care-l avea ca administrator pe acelaşi Dicu Florin. În fapt, în urma unor astfel de operaţiuni, firma “Dealu Negru” nu s-a înregistrat în actele contabile cu taxa pe valoarea adăugată, sustrăgându-se de la plata obligaţiunilor fiscale către stat în valoare de 5.984.505 lei. Tot în perioada raportată, adică între 1 ianuarie şi 31 decembrie 2008, prin firma “Dealu Negru” SRL, cei doi au mai cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 3.429.163 lei, prin înregistrarea de operaţiuni comerciale fictive.

Plăţi în numerar şi de un sfert de milion de euro

În urma inspecţiei fiscale generaleizate, s-a constat că firma “Dealu Negru” SRL nu factura şi înregistra cheltuielile de transport, deşi această firmă achiziţiona mărfuri perisabile, din producţia internă. Mărfurile care plecau fie spre Cipru, fie în Bulgaria, nu erau însoţite de documente de însoţire, respectiv CMR-uri, acestea fiind găsite, în original, acasă la contabila Dijmărescu Elena. Au fost încasate în numerar sume în valută, fără a fi depuse la bancă, fiind utilizate tot pentru plata unor furnizori externi, prin metoda cash. Dicu Florin a efectuat plăţi în numerar şi-n valoare de 254.000 de euro. Dicu Florin desfăşura aceste operaţiuni comerciale şi contabile prin 3 firme, respectiv din România, Cipru şi Bulgaria, iar acestea nu aveau salariaţi şi nici nu deţineau spaţii frigorifice. Transportul cărnii şi a produselor din carne, conform contractelor încheiate între firmele respective, era asigurat cu un singur mijloc de transport, care are o capacitate de 1.600 de kilograme.

Bulae a prejudiciat statul doar cu 25,38 miliarde

În cazul “Dealu Negru” SRL Budeşti, valoarea prejudiciului adus statului român se ridică la suma de 94,136 miliarde de lei vechi, echivalentul a 3.192.732,23 euro, la cursul din 30 iunie 2008. În schimb, la firmele “Mega Metal Inox” şi “Metal Construct Trading 2008”, aparţinând unui alt vicepreşedinte al Organizaţiei orăşeneşti Budeşti a Partidului Democrat Liberal, în fapt numitul Nacu Nicolae, a fost stabilit un prejudiciu adus bugetului de stat în valoare de 25,38 miliarde de lei vechi, în urma inspecţiei fiscale generalizate încheiate la sfârşitul lunii septembrie 2010. Nacu Nicolae a fost reţinut în 5 iulie 2010, în Prahova, ulterior primind mandat de arestare preventivă.

Firme-paravan, în spatele cărora se ascund adevăraţii beneficiari ai fraudei

În cazul celor doi, statul român înţelege să-şi recupereze prejudiciul prin sechestrarea bunurilor mobile şi imobile proprietate personală, dar şi pe cele deţinute de firmele în cauză. S-au pus sechestre asiguratorii pe bunurile lui Nacu, ale Elenei Dijmărescu şi pe cele ale lui Dicu Florin, însă acestea acoperă doar o parte infimă din valoarea prejudiciului cauzat statului român. Desigur, în elucidarea acestor afaceri ilegale, un rol esenţial l-a avut Direcţia de Finanţe a judeţului Călăraşi, prin compartimentul de inspecţie fiscală. La acest moment, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova încă mai aşteaptă unele clarificări cu privire la activităţile comerciale ilicite ale lui Nacu Nicolae, însă sunt tot mai multe voci care afirmă că cei trei au administrat doar firme-paravan, în spatele cărora se ascund adevăraţii beneficiari ai prejudiciului enorm cauzat bugetului de stat.

Arată mai mult

Articole similare

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp