Arhiva

D.N.A. redeschide un dosar unde s-a dat o rezoluție de neîncepere a urmăririi penale

Print Friendly, PDF & Email

După 8 ani de cercetări și după ce, în cursul anului 2012, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au emis o rezoluție de neîncepere a urmăririi penale în cazul fostului ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, în data de 8 ianuarie, aceeași instituție a emis un comunicat în care se arăta că s-a dispus urmărirea penală în același caz.

Acuze

Stelian Fuia, din calitatea de director la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor Medicinale și Aromatice Fundulea (la data faptelor), este acuzat că a comis infracțiunea în formă calificată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru altul un avantaj patrimonial. Alături de acesta, mai sunt acuzați Alexandrina State și Daniel State, soră, respectiv cumnat ai lui Stelian Fuia, asociați la SC Procera Agrochemicals, în sarcina cărora s-a reținut complicitate la infracțiunea în formă calificată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru altul un avantaj patrimonial.

Vânzare ilegală

Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, învinuitul Fuia Stelian, în calitate de director la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor Medicinale și Aromatice (S.C.D.P.A.M.) Fundulea, a omis îndeplinirea unui act de serviciu în cadrul unei proceduri de executare silită, fapt ce a condus la vânzarea ilegală, prin licitație organizată la data de 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului către o persoană fizică, banii fiind plătiți societății la care asociată era sora învinuitului Fuia Stelian. Concret, învinuitul Fuia Stelian, în calitate de director general al SCDPAM Fundulea, deși cunoștea că împotriva instituției publice pe care o conducea s-a declanșat, ca urmare a unei sentințe civile, o procedură de executare silită a unor bunuri pe care instituția le deținea în calitate de concesionar, nu a formulat contestație la executare (conform Codului de procedură civilă) și nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului.

Plângeri fără număr

Fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, inițial, Stațiunea de cercetare Fundulea o avusese față de Stațiunea Didactică Belciugatele. După încuviințarea executării silite, cu acordul Stațiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanță, de către SC Procera Agrochemicals. Avantajele patrimoniale obținute deaceastă firmă, după executarea silită, s-au reflectat, în mod direct, în patrimoniul învinuiților State Alexandrina și State Daniel (soră și cumnat ai lui Fuia Stelian), arată Direcția Națională Anticorupție. Cei doi beneficiari ai foloaselor au cunoscut și au acceptat prejudicierea statului prin modalitatea descrisă mai sus. Cazul a fost semnalat, în repetate rânduri, de Mihai Pălăngeanu, un cunoscut traseist politic din orașul Fundulea. Pălăngeanu a mai făcut astfel de plângeri, de-a lungul timpului. O plângere penală i-a făcut și actualului primar al orașului Fundulea, Dorel Dorobanțu. Plângerea este investigată de Inspectoratul Județean de Poliție Călărași.

Traseistul Pălăngeanu

Stelian Fuia ne-a declarat că a fost invitat la DNA pentru a lua la cunoștință de acuzele care i se aduc. În aceeași perioadă, dar ulterior citării la Direcția Națională Anticorupție, acesta a primit o adresă de la Ministerul Finanțelor Publice, Direcția generală de legislație și reglementare în domeniul activelor statului. În aceasta se arată că bunurile pe care DNA le consideră înstrăinate, în mod ilicit, din cadrul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor Medicinale și Aromatice , se regăsesc în inventarul întocmit de Minsiterul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În cadrul unei emisiuni televizate, Stelian Fuia a arătat că denunțătorul său, Mihai pălăngeanu, s-a arătat nemulțumit că, deși a candidat pe listele PDL, la Fundulea, pentru un loc de consilier local, acesta nu a primit o astfel de funcție. Mihai Pălăngeanu este un cunoscut traseist politic, acesta făcând plângeri similare și din calitate de membru al Partidului România Mare. Acesta a activat și-n cadrul Partidului Conservator și nu numai. Fiul acestuia este un cunoscut scandalagiu local, fiind deseori în atenția organelor de ordine publică.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp