Arhiva

Constantin Anghel şi bucuriile mărunte ale unei vieţi împlinite

image_pdfimage_print


Aproape jumătate din viaţă şi-a petrecut Constantin Anghel, în primărie. Este edil al comunei Independenţa de peste 25 de ani, iar la etatea la care a ajuns, la 60 de ani, se simte împlinit spiritual şi profesional. În comună, sunt 3640 de suflete, iar Anghel îi ştie pe toţi, de la mic la mare. Nici dacă apar figuri noi, care să se mute recent, pe raza localităţii, acestea nu pot scăpa de întâlnirea cu primarul. “Tot vin la mine, sunt diferite documente pe care nu le pot obţine decât ca urmare a contactului cu primarul”.

Votul a devenit o marfă iar vremurile sunt tulburi

Înainte de 1989, Anghel a fost primar, la Independenţa, vreme de 5 ani. Ne spune că şi-atunci erai verificat din toate punctele de vedere, exista şi dosarul de cadre, iar la acel moment, Anghel a întâmpinat şi destule probleme. “Bunica mea a fost văduvă de la 36 de ani. Până să fiu numit primar, mi-au reproşat faptul că a fost condamnată cu suspendare că n-a vrut să intre în G.A.Z.”. De acele vremuri, Anghel îşi aduce aminte cu nostalgie. “Te verificau, să vadă dacă-ţi merge mintea”. Edilul din Independenţa nu are o reţetă în baza căreia să se poată câştiga alegerile. Acum e conştient de faptul că votul a devenit o marfă şi că vremurile sunt de-a dreptul tulburi. “Eu n-am dat nimic, niciodată. Vă spun eu, care a dat sau care a promis ajutoare sociale, locuri d ecasă, ajutoare sociale sau mai ştiu eu ce, s-a lăsat de primărie, că l-a luat lumea la goană”. La ţară, ne povsteşte Anghel, lumea are impresia că primarul poate face orice. De exemplu, primarul poate anula un proces-verbal de contravenţie, căci el îl ştie pe contravenient şi poate garanta pentru moralitatea lui. “Eu, chiar dacă ştiu că e nedreptăţit, nu pot face nimica”.

Împlinirea ţi-o poate da rodul unui copac semănat de tine

Două fete are Constantin Anghel, ambele mari, cu studiile încheiate. Primarul, după experienţa de viaţă pe care o are, crede că tinerii din ziua de azi sunt mult mai independenţi şi că ascultă mai mult de prieteni decât de părinţi. Fetele primarului, Dănuţa Carmen şi Mioara Gabriela, au 26, respectiv 29 de ani, iar Anghel aşteaptă cu nerăbdare ziua când va deveni bunic. Pentru moment, nu e cazul, căci fetele n-au astfel de gânduri, fiind ocupate mai mult cu afirmarea profesională. “Vă daţi seama, ar fi o mare bucurie pentru mine, dar nu le bat la cap cu acest lucru”. Anghel, care e unul dintre cei mai echilibraţi primari, cu calităţi care nu pot fi contestate, ne spune că acesta este ultimul mandat în fruntea comunei Independenţa, după care are de gând să se retragă. Se gândeşte că, până-n 2012, poate va avea nepoţi şi că e bine să lase locul altora mai tineri. “Am satisfacţia că, după o viaţa de muncă, mă consider realizat ca om”. Cu nostalgie, interlocutorul nostru îşi aminteşte că, în 1967, când se înregistra exodul ţăranilor spre oraş, el a rămas şi s-a legat definitiv de sat. “Atunci, în comună, erau 6.000 de suflete. S-a migrat spre oraş, căci se ofereau alte condiţii”. Azi, constată Anghel, migraţia se derulează în sens invers, de la oraş către ţară, câtă vreme diferenţa de confort dintre sat şi oraş nu numai că a dispărut, dar e în avantajul celor care se mută în mediul rural. “Şi-aici există internet, există televiziune prin cablu. Nu mai sunt vremurile alea când plecam cu bicicleta, din comună, ca să văd un film, la “Victoria”. În plus, la ţară ai avantajul că nu stai închis în betonul blocurilor. Poţi face un grătar în curte, te bucuri altfel de munca ta, când împlinirea ţi-o poate da şi rodul unui copac semănat de tine”.

Doi politicieni locali i-au captat atenţia

După atâţia ani de stat la Primăria Independenţa, lui Constantin Anghel doar doi politicieni locali au reuşit să-i capteze atenţia. “N-am avut cu ei relaţii bune, dar pot afirma că, dintre prefecţi, Tudor avea prestanţă”. La Constantin Tudor, Anghel a reţinut modul în care acesta transmitea mesajele, clare, sigure, precise. “Era întotdeauna pregătit, nu vorbea la plesneală, pe lângă lege sau din auzite, nu vorbea din urechisme”. Celălat politician pe care Anghel îl apreciază este Doru Ioan Tărăcilă. “Totdeauna a ştiut ce vrea”. În 2012, Constantin Anghel se va retrage la asociaţia agricolă la care este preşedinte, dar şi de aici, spune acesta, cât de curând va trebui să se retragă. “O să mai stau, dacă oamenii mă vor, încă 4-5 ani, după care trebuie să vină cineva mai tânăr”.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Back to top button
Close
Close
WhatsApp chat