Stiri noi

Cine investighează activitatea Serviciului de Investigarea Fraudelor?

Print Friendly, PDF & Email

44 de fapte de evaziune fiscală sunt înregistrate, la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Călăraşi, prin Serviciul de Investigarea Fraudelor, în cursul acestui an.

Lucătorii de poliţie au calculat un prejudiciu adus bugetului de stat în valoare de 55.559.490 lei noi, până la această dată fiind recuperată suma de 986.316 lei noi.

3 dosare cu suspecţi cercetaţi în stare de arest preventiv

Inspectoratul de Poliţie al judeţului Călăraşi ne informează, la cererea noastră prealabilă, că, în cursul anului 2009, au fost constate 948 de fapte de natură economico-financiară, pentru care s-a început urmărirea penală, în vreme ce, pe primul trimestru al anului în curs, au fost înregistrate 354 de dosare cu astfel de fapte. În numai 219 cazuri înregistrare de Serviciul de Investigarea Fraudelor, pe primul trimestru al anului în curs, s-a început urmărirea penală, în vreme ce alte 135 de fapte au fost declinate pe criteriu de competenţă. În schimb, în numai 3 dosare, cercetările au fost efectuate cu suspecţii în stare de arest preventiv, dintre care două sunt pentru dosare complexe, prin aceasta înţelegându-se comiterea de fapte de natură economico-financiară derulate pe ruta Călăraşi – Dâmboviţa, de nişte en-grosişti de cereale, cu ajutorul unor căruţe.

IGPR derulează o analiza a activităţii Serviciului de Investigarea Fraudelor

Inspectoratul General al Poliţiei Române nu întocmeşte clasamente cu privire la situaţia infracţională privind comiterea de fapte de natură economico-financiară, date fiind situaţia economică diferită a fiecărui judeţ şi specificul zonal al activităţilor economice. La acest moment, specialiştii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române efectuează o analiză a activităţii derulate de Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Călăraşi, “în vederea combaterii evaziunii fiscale în judeţ”. În schimb, lucrătorii Seviciului de Investigarea Fraudelor din judeţul Călăraşi înţeleg să combată astfel de activităţi ilegale de natură economico-financiară prin acţiuni de un comic evident. Astfel, în data de 13 mai 2010, prin Serviciul de Investigarea Fraudelor, s-a depistat, la o societate comercială de pe raza comunei Roseţi, 41 de sticle, a câte 3 litri fiecare, cu băuturi spirtoase, fără marcaje fiscale legale. Alcoolul respectiv era comercializat la un preţ de 18 lei pe sticlă, întocmindu-se actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ascunderea bunului sau sursei impozabile sau taxabile. Valoarea produselor spirtoase confiscate se ridică la colosala sumă de 738 de lei.

Două cazuri în care SIF Călăraşi doarme: “Dealul Negru” şi “Mega Metal Inox”

Inspectoratul de Poliţie al judeţului Călăraşi, însă, ne informează că Serviciul de Investigarea Fraudelor de pe raza judeţului nu a avut absolut nici un fel de implicare în cazul de achiziţii intracomunitare  de carne şi produse din carne de pasăre, de către firma “Dealul Negru” SRL Budeşti, fără ca aceste operaţiuni să fie înregistrate în documentele de evidenţă fiscală. Patronul firmei “Dealul Negru” SRL Budeşti, Florin Dicu, care este şi vicepreşedinte al Organizaţiei locale a Partidului Democrat Liberal, la această oră este trimis în judecată, în stare de arest preventiv, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în sarcina acestuia reţinându-se o prejudiciere a bugetului de stat în valoare de 9.377.688 lei noi, adică aproximativ 2,5 milioane euro. Un alt caz, tot de pe raza localităţii Budeşti, prin care, conform unor surse, s-a adus un prejudiciu bugetului de stat de circa 2.400.000 lei noi, adică aproximativ 550.000 de euro, este reprezentat de dosarul penal înregistrat în cursul anului 2009, la Biroul de Investigarea Fraudelor din cadrul Poliţiei municipiului Olteniţa, dosar în care sunt cercetate fapte de natură economico-financiară comise de către administratorii firmei “Mega Metal Inox” SRL.  La data înfiinţării, aceasta avea ca asociaţi pe Purica Ion, socrul lui Nacu Nicolae, zis Bulae, decedat între timp, şi pe Neagu Constantina. Nacu Nicolae şi soţia acestuia, Nacu Maria, devin acţionari la “Mega Metal Inox” în cursul anului 2008 când sediul social al firmei este mutat de pe raza oraşului Budeşti în localitatea Bărcăneşti, judeţul Prahova, conform datelor noastre. Nicolae Nacu, şi el vicepreşedinte al Organizaţiei locale a Partidului Democrat Liberal, este, de mai mult timp, în centrul unui scandal, câtă vreme, prin aceeaşi firmă, a exploatat şi a comercializat, fără respectarea legislaţiei, balast, pe raza judeţului Prahova. La această dată, dosarul acestuia privind cercetarea comiterii de fapte de natură economico-financiară zace la Parchetul de pe lângă Judecătoria Olteniţa încă din deptembrie 2009.

Performanţă: au fost confiscate 60 de pâini, la Lehliu-Gară

Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Călăraşi, însă, are altfel de preocupări, organizând acţiuni pe linia verificării respectării Legii nr. 12, din 1990 cu privire la protejarea populaţiei împotriva unor acţiuni de comerţ ilicite. Astfel, în data de 5 mai, s-a desfăşurat o astfel de acţiune, la care au fost angrenate şi echipe de jandarmi, dar şi lucrători din cadrul Poliţiei oraşului Lehliu-Gară, fiind verificate 16 societăţi comerciale. Cu această ocazie, s-a constatat că o societate comercială verificată comercializa pâine fără documentaţia legală aferentă, ridicându-se, în vederea confiscării, cantitatea de 60 de pâini.

Cazul “Giroco Agrosil”, prin “Euxin” Galaţi, via Ungaria

În vremea asta, conform surselor noastre, evaziunea fiscală în domeniul producerii şi comercializării produselor de panificaţie este una fără precedent. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul comercializării produselor cerealiere, câtă vreme Serviciul de Investigarea Fraudelor a reuşit, în acest an, după cum am precizat, să aresteze doi căruţaşi din judeţul Dâmboviţa, care nu au putut prezenta documente justificative pentru cerealele comercializate pe raza judeţului Călăraşi. Inspectoratul de Poliţie al judeţului Călăraşi, prin Serviciul de Investigarea Fraudelor, în schimb, nu are în lucru nici un caz de importuri intracomunitare fictive de cereale, de pe ruta Ungaria. Conform unor informaţii date de lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Călăraşi, un astfel de caz ar fi reprezentat de firma “Geroco Agrosil”, dar asupra căreia nu sunt derulate acte premergătoare cercetării penale privind comiterea de fapte de natură economico-financiară. Firma Geroco Agrosil este reprezentată de Popa Florin Cătălin, ca administrator şi de Popa Marius Răzvan, ca asociaţ, şi ei membri  ai Partidului Democrat Liberal cu ştate vechi pe raza localităţii Independenţa, unde tatăl acestora, Popa George, este preşedinte de organizaţie. “Geroco Agrosil”, conform datelor noastre, derulează operaţiuni de exporturi de cereale intracomunitare, prin lanţul de firme “Euxin” SRL Galaţi, pe ruta Ungaria, de unde acelaşi grâu este reimportat şi comericalizat drept panificabil pentru brutăriile de pe raza municipiului Bucureşti

Lucrător IPJ: Şeful SIF, Gheorghe Nanu, se delectează cu jocuri de noroc, la “Poem”

Conform datelor noastre, şeful Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Călăraşi, Gheorghe Nanu, are strânse legături de amiciţie cu cei doi fraţi Popa, Florin Cătălin şi Marius Răzvan, în acest fel dându-se explicaţia de ce firma acestora, “Geroco Agrosil”, nu figurează cu acte premergătoare cercetării penale privind comiterea de fapte de natură economico-financiară. Conform unor surse din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Călăraşi, şeful Serviciului de Investigarea Fraudelor este angrenat în această afacere de importuri intracomunitare fictive de cereale, prin firma “Geroco Agrosil”. Tot Gheorghe Nanu, ne precizează sursele noastre, poate fi văzut în compania celor doi fraţi Popa, la motelul “Poem”, de pe strada Varianta Nord, nr. 7C, unde s-ar delecta cu jocuri de noroc în compania fraţilor amintiţi şi reprezentanţi legali ai firmei în cauză. Desigur, conform aceloraşi surse, se sugerează că şi între reprezentanţii firmei “Poem” SRL, în speţă Paul Râmbu şi Cionoiu Nicuşor, câtă vreme Moldoveanu Melania şi Cionoiu Lenuţa ar fi doar reprezentanţi de faţadă, ar fi în strânse legături de amiciţie pe structura fraţii Popa – şeful Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Călăraşi. Desigur, în acest sens subiectul ar putea fi dezvoltat, cu implicaţii directe privind intermedieri de fier vechi provenind inclusiv de pe platforma societăţii “Siderca”.

Şoldanu: 4 pachete de ţigări pe cap de poliţist deplasat la percheziţii

O altă activitate de evaziune fiscală evidentă este reprezentată de comerţul ilicit cu ţigarete, astfel de produse fiind provenite fie de pe ruta Ukraina, fie de pe ruta Republica Moldova, fie prin comercializarea de astfel de produse, de data aceasta falsificate, cu punct de provenineţă din Grecia. La Călăraşi, un astfel de caz de falsificare de produse din tutun, ţigarete produse într-o fabrică ilegală, situată tot pe strada Varianta Nord, a fost cel în care a fost implicat şi Eftimie Petre, zis Şorici, întreaga reţea fiind destructurată, trimisă în judecată în stare de arest preventiv şi ulterior reţinându-se în sarcina participanţilor pedepse privative de libertate. Desigur, şi-n acest caz extrem de simplu, derulat în cursul anului 2007, Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul Inpectoratului de Poliţie al judeţului Călăraşi, nu a avut nici un fel de implicare, întrega structură infracţională fiind destructurată de către procurorii Direcţiei de Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. În schimb, nu mai puţin de 40 de cadre au reuşit să descopere, în cursul zilei de 26 mai 2010, pe raza comunei Şoldanu, 13 maşini manuale pentru fabricarea ţigaretelor. Acţiunea a fost organizată de Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Călăraşi, la aceasta participând lucrători din cadrul acestui serviciu, din cadrul Poliţiei municipiului Olteniţa, dar şi jandarmi şi poliţişti de intervenţie rapidă. Cei 40 de lucrători din structurile abilitate, au descoperit, cu această ocazie, 13 maşini manuale pentru fabricarea ţigaretelor, 20 de kilograme de tutun, 3.200 de ţigări confecţionate şi aproximativ 17.500 de filtre cu foiţă. S-a estimat un prejudiciu adus bugetului de stat în valoare de 8.199 lei noi. Cele 3.200 de ţigări confecţionate cu ajutorul celor 13 aparate manuale, reprezintă 160 de pachete de ţigări sau, altfel spus, 16 cartuşe cu astfel de produse, pentru fiecare participant la acţiune revenindu-i cantitatea de 0,4 cartuşe de ţigări, mai precis 4 pachete.

Comparaţia cu activitatea Biroului de Ordine Publică Urban Călăraşi

La data de 31 mai 2010, tot în organizarea Serviciului de Combaterea Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Călăraşi, în colaborare cu Serviciul de Intervenţie Rapidă, au fost descoperite, pe raza localităţii Vasilaţi, 493 de pachete de ţigări de diferite mărci.  Cu această ocazie s-a întocmit un dosar de cercetare penală privind comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, în sarcina făptuitorului reţinându-se un prejudiciu adus bugetului de stat în valoare de 3.895 lei.  O cantitate de 5 de ori mai mare, deci aproximativ 2500 de pachete de ţigări, a fost descoperită de o echipă de poliţişti din cadrul Biroului de Ordine Publică Urban Călăraşi, în cooperare cu Jandarmeria, în data de 30 aprilie 2010, într-un autoturism Opel Vectra, posesorul neputând prezenta documente care să ateste provenienţa mărfii, acesta fiind doar sancţionat contravenţional. 160.000 de ţigarete netimbrate, cu provenienţă Grecia, au fost descoperite într-o utilitară, în data de 14 mai 2010, tot de către Biroul de Ordine Publică Urban şi Biroul Rutier Călăraşi, în acest caz luându-se măsura întocmirii documentaţiei de cercetare a faptei de evaziune fiscală, dar şi de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară şi care îl prejudiciază pe titularul mărcii. În doar cele două cazuri depistate de poliţiştii Biroului de Ordine Publică Urban Călăraşi, valoarea produselor accizabile se ridică la suma de 44.540 lei noi, în vreme ce Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Călăraşi deplasează un efectiv de 40 de lucrători, pentru a identifica o sursă de confecţionare manuală a ţigaretelor, cu un prejudiciu de 8.199 lei.

Intră în joc IPF: Vasile Mărgineanu a “identificat” un “cunoscut distribuitor”

Desigur, în această cursă pentru identificarea produselor accizabile de tip tutun, fără documente de provenienţă, au intrat şi poliţiştii din cadrul Inspectoratului judeţean al Poliţiei de Frontieră Călăraşi care, în data de 24 mai 2010, au “identificat” pe un “cunoscut distribuitor de tutun”, pe ruta magazinelor săteşti de pe traseul Călăraşi – Olteniţa, în vreme ce deţinea, fără documente legale, cantitatea de 280 de pachete de ţigări marca Viceroy şi Bond Internaţional. Nu ştim cum au reuşit poliţiştii de frontieră să-l “identifice” pe respectivul, câtă vreme acesta era un “cunoscut distribuitor”, dar şeful Inspectoratului judeţean al Poliţiei de Frontieră avea nevoie de o imagine publică favorabilă accederii sale în fruntea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Călăraşi.

Situaţie clasică de evaziune, la supermarket, pe rută politică

Desigur, în rândul situaţiilor clasice de evaziune fiscală intră şi comercializarea de bunuri sau servicii fără eliberarea de documente fiscale. Publicaţia noastră, în repetate rânduri, a sesizat faptul că, pe raza municipiului Călăraşi, poate fi identificat cu uşurinţă un supermarket care, încă de la înfiinţare, nu elibereaza ducumente justificative privind comercializarea de produse, în speţă bonuri fiscale. E ciudat, însă, cum reprezentanţii legali ai acestuia sunt angrenaţi în mişcarea politică locală, fiind cunoscuţi drept susţinători fervenţi ai Partidului Democrat Liberal. Totodată, printr-o astfel de metodă se poate justifica şi opulenţa manifestată făţiş de către asociaţii firmei care administrează respectivul supermarket. Şi-n acest caz, Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului judeţean de Poliţie Călăraşi nu are în cercetare fapte de natură economico-financiară cu privire la asociaţii de pe firma care are în proprietate respectivul supermarket, câtă vreme rulajul zilnic al acestuia este de mai bine de 100.000 de lei.

SIF a constatat doar 15 cazuri de evaziune fiscală

La Călăraşi, pe parcursul anului 2009 şi în primul trimestru al anului 2010, nu au fost identificate cazuri de returnări ilegale de taxă pe valoarea adăugată. Inspectoratul General al Poliţiei Române ne informează, însă, că prin Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Călăraşi se efectuează cercetări în 5 dosare penale privind returnări ilegale de  TVA intracomunitar. În cele 219 de fapte de natură economico-financiară avute în lucru de Serviciul de Investigarea Fraudelor şi-n care s-a declanşat urmărirea penală, 38 sunt cazuri sesizate  de instituţii bancare sau agenţi economici, în speţă incidenţe de plăţi. Din cele 44 de fapte de evaziune fiscală constatate pe primul trimestru al anului în curs, doar 15 au fost constatate ca urmare a acţiunilor proprii ale poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Călăraşi.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp