Stiri noi

Banalul de fiecare zi: Adriana Mărgineanu – drama unei femei singure

Print Friendly, PDF & Email

Un fapt de viaţă absolut banal, având drept pretext o pretinsă infidelitate a soţiei, riscă să transforme în ridicol o întreagă societate animată prea mult pe interse imediate, pe căutare de senzaţional ieftin şi bazată pe considerente morale îndoielnice. În familia Mărginenau, Adriana respectiv Vasile, două personaje considerate din lumea bună a Călăraşilor, se petrec lucruri care ar trebui să dea de gândit oricărui om cu o onestitate cel puţin declarată. Soţul – Vasile Mărgineanu, şef al Poliţiei de Frontieră, chiar de ziua soţiei sale, în speţă în data de 8 martie, depune, la Judecătoria Călăraşi, o acţiune de divorţ, motivând printre altele, infidelitatea soţiei, dar şi faptul că această pretinsă infidelitate a acesteia i-a ştirbit autoritatea publică şi respectul de care se bucura în faţa propriilor concetăţeni. Dincolo de vorbele grele cu care soţia acestuia, Adiana Mărgineanu, a fost înfierată, de parcă trăim în plin Ev Mediu, vrem să se ştie că că în spatele omului politc, în spatele omului implicat în viaţa localnicilor, se ascunde Adriana Mărgineanu care, înainte de toate este mamă şi, ulterior, femeie.

Articol

Împliniri văzute prin ochii copiilor

Adriana Mărgineanu, ne mărturiseşte, este de foarte mulţi ani o femeie părăsită. Pe cei doi copii, Alexandru, de 23 de ani, şi Elena, de 21, i-a crescut aproape singură. În viaţa familiei sale, momentele de tandreţe, în ultimii ani, extrem de mulţi ani, le-a gasit în bucuriile de zi cu zi, prin realizări profesionale, prin realizările obţinute de copiii săi. Astea sunt bucuriile Adrianei, bucuriile unei mămici care se simte împlinită prin ochii propriilor copii. Ne spune că e de notorietate faptul că mariajul ei scârţâia de foarte multă vreme. În peste 25 de ani de căsnicie, soţul acesteia a uitat să se mai bucure cu ea, totdeauna a fost ocupat cu delegaţiile inventate sau nu, cu problemele profesionale sau de altă natură, dar e cert că niciodată acesta n-a fost părtaş la bucuriile de zi cu zi ale familiei. Adraian Mărgineanu e oripilată de ceea ce i se întâmplă, simte că nemernicia a atins cote de neimaginat, câtă vreme se simte expusă şi-şi vede familia terfelită în mod public, doar de dragul unei răzbunări. Abia acum rememorează că, în toată căsnicia ei, soţul acestia, Vasile Mărgineanu, n-a dat niciodată pe la copii, la şcoală, că n-a fost prezent măcar o singură dată la obişnuitele şedinţe cu părinţii sau la serbările de sfârşit de an. Pe copii, Adriana Mărgineanu i-a crescut aşa cum a fost învăţată din propria-i familie, aceştia trecând prin toate etapele unei copilării fericite, lipsite de griji, dar şi cu aplecare către studiu, către cunoaştere. La acest moment, ambii sunt studenţi, la facultăţi de stat, iar Adiana Mărgineanu crede că acest fapt i se datorează în exclusivitate. Ea e cea care ştie preţul meditaţiilor, ea e cea care s-a plimbat, prin holurile Universităţii Bucureşti, cu ei de mână, căci la mijloc nu e vorba de bani, a fi părinte nu e echivalent cu a te achita de sarcinile materiale ale familiei, cum greşit gândeşte soţul acesteia, Vasile Mărgineanu.

Te schimb cu două, de 25

“Nu ştiu cum poate lansa astfel de acuze despre mine, că aş fi infidelă, când se ştie extrem de bine că el nu e uşă de biserică. Eu nu vreau să-l vorbesc de rău, este tatăl copiilor mei, iar eu imi iubesc nespus de mult copiii. Nu vreau să audă, din gura mea, vorbe urâte despre el”. Asta este optica Adrianei Mărgineanu, aşa gândeşte despre actualul ei soţ chiar dacă, între ei, nu mai există cale de împăcare. În fapt, cei doi erau separaţi de foarte multă vreme. Vasile Mărgineanu, pe lună, dădea pe-acasă cam de 7-8 ori. Adiana Mărgineanu ne spune că n-a primit, de la el, cu nici o ocazie, măcar o floare. Iar el ştie că ea iubeşte florile, că are o pasiune pentru frumos, pentru lucrurile delicate. Nu se consultă, de extrem de mulţi ani, în chestiuni domestice, legate de hrana zilnică, de preţul pâinii sau al întreţinerii, ea se consideră doar o martiră a unei vieţi de cuplu în care soţul crede că, indiferent de ceea ce face, i se cuvine şi trebuie să i se accepte orice. Aşa a procedat şi de această dată, fără să se gândească la faptul că răneşte sentimentele celorlalţi, câtă vreme cei doi copii au aflat de pe net că părinţii lor vor divorţa. “Dacă-i arăt, pe o foaie, scrisul Elenei sau al lui Alexandru, habar nu are că este scrisul copiilor lui. Acesta este Vasile Mărgineanu”. Când a împlinit 50 de ani, îşi aminteşte Adriana Mărgineanu, drept urare din partea soţului ei a primit afirmaţia că o va schimba pe două, de 25 de ani. De aceea, Adriana Mărginenau are încredere în buna judecată a opiniei publice, pe care o lasă să pună în balanţă presupusa ei imoralitate, raportată la presupusa moralitate a soţului ei. O face ştiind că, deja, viaţa ei de familie a fost expusă, deşi acest fapt era o chestiune strict privată. La acest moment, părinţii ei sunt grav afectaţi, după ce au fost şocaţi de acţiunea iresponsabilă a unor pretinşi gazetari care, în loc să se uite în propria lor ogradă şi să-şi caute propriile-i defecte, stau cu nasul în viaţa intimă a altora, fără să vadă că, dincolo de aparenţe, se ascund drame profunde, nesomn şi multe, extrem de multe lacrimi şi renunţări.

Dincolo de visuri, de aspiraţii

Adriana Mărgineanu nu este o femeie sofisticată. De ani de zile, nu mai are parte de tandreţe. De ani de zile, soţul ei, Vasile Mărginenau, nu-i mai este prieten. E o femeie casnică, pe care viaţa şi traiul de femeie de poliţist şi-au pus, cu prisosinţă, amprenta. Nu este un trai fericit. Îi place frumosul, se simte împlinită ca mamă, crede că tot ceea ce face este spre binele propriilor copii. Se simte împlinită profesional. La 51 de ani, împliniţi la data de 8 martie, nu mai are alte satisfacţii decât cele legate de viaţa propriei familii ajunsă, acum, pe cale de a se destrăma şi în fapt. De ani de zile, a luptat să menţină un mariaj doar de ochii lumii, doar de dragul propriilor copii. Nu ştim dacă va mai avea curajul s-o ia de la capăt sau să se aventureze în lucruri care i-ar periclita onorabilitatea, însă e cert că Adriana Mărginenau este neîmplinită în viaţa de cuplu, fapt pe care nimeni nu-l poate nega. Ceea ce se întâmplă, la acest moment, cu Adriana, e drama toturor femeilor care au înţeles că, dincolo de dorinţele lor, dincolo de ambiţiile lor, de visuri, de aspiraţii, echilibrul vieţii îţi este dat de copii şi bucuria de a privi lumea prin proprii lor ochi.
Marin BADEA

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp