Arhiva

Avicola Călărași, în plin scandal național: Firma este acuzată că a livrat carne de pui infestată cu salmonella

Print Friendly, PDF & Email

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA în cazul fraudei de 50 de milioane de euro şi corupţie la nivel înalt, reţeaua de evazionişti reprezenta un adevărat pericol pentru populaţie. Firmele administrate de aceştia livrau către supermarketurile din România, printre care şi lanţul de magazine Selgros, carne de pui infestată cu salmonella. Firma care făcea astfel de livrări este Avicola SA Călărași

Excremente de șoareci și carne reambalată

În baxurile cu carne de pui au fost descoperite, de asemenea, excremente de soareci şi chiar soareci vii. “SC Avicola Călăraşi a livrat cantităţi importante de carne de pui alterată şi către magazinele din lanţul SELGROS, aspect constatat de Olteanu George, responsabil din cadrul Selgros Braşov. Pulpele de pui recepţionate în data de 11.09.2013 prezentau un miros rânced, închis, iar, în peleţii de marfă au fost identificate produse mâncate şi excremente de rozătoare. La o livrare din data de 11.09.2013, către un magazin Selgros din Brăila, în carnea de pui ambalată au fost identificate excremente şi şoareci vii”, se arată în referatul întocmit de procurorii Departamentului Național Anticorupție. SC Avicola Călăraşi SA a livrat cantităţi de came de pui alterată şi către magazinele din lanţul Selgros, aspect constatat de Olteanu George, responsabil în cadrul Selgros Cash&Carry SRL Braşov, respectiv pulpele de pui recepţionate în data de 11.09.2013 prezentau un miros rânced, închis, iar, în paleţii de marfă au fost identificate produse mâncate şi excremente de rozătoare (o situaţie similară a fost identificată şi într-un magazin Selgros din Cluj – Napoca). În referat se mai arată că unul dintre inculpaţii din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantităţi importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii către SC Avicola Călăraşi SA să îl ajute să găsească o soluţie prin care se pot reambala cantităţi de pui, fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.

Un nou ambalaj și o etichetă minusculă

Au fost retrase de la comercializare peste 13.500 kg de carne de pasăre – 7.350 kg din Bucureşti şi 6.200 kg din Braşov -, cu ocazia verificărilor lanţului de supermarket-uri Selgros. Controale sunt în toată ţara, însă managementul Selgros a luat deja măsura preventivă de retragere de la vânzare a tuturor loturilor ce provin de la Avicola Călăraşi, înainte de rezultatul verificărilor pentru salmonella, aratră presa centrală. Salmonella este un gen de bacterie patogenă intestinală care cauzează unele boli infecțioase (febră tifoidă, paratifos, intoxicații alimentare etc.). Salmonella este cauza celor mai răspândite toxiinfecții alimentare, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau de apă infectată. La Călărași, Avicola SA se află în lichidare. Abatorul, deși contruit recent și dotat, conform unor informații, cu utilaje de ultimul tip, a fost închis încă din a doua jumătate a lunii septembrie. Astfel, puii de la Avicola Călărași nu mai sunt procesați în abatorul prorpiu, ci direcționați către o astfel de unitate din județul Buzău. Până acum, nimeni nu a dat un răspuns care să clarifice această situiație: de ce puii produși de AVicola Călărași sunt sacrificați în Buzău, câtă vreme societatea dispune de propriul abator. La magazinele de profil din Călăraș, se găseau din abundență produse de la SC Avicola Călărași, dar sub un ambalaj nou și cu o etichetă minusculă, în care sunt specificate producătorul și data expirării. La Călărași, la această unitate, ca medic-veterinar figurează Mihai Bogdan Gafton, soția aceestuia figurând ca grefier la Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași. La venituri sub 40.000 de lei anual, soții Gafton figurează cu un autoturism Chevrolet Cruz, achiziționat în 2009, cu banii jos. În 2011, la același venituri, achiziționează și un apartament de 3 camere, pe strada Sulfinei. Conform unor surse, în acest an, soții Gafton au achiziționat un alt autoturism, marca Audi. Cei doi soți nu figurează cu debite către bănci. Nu au putut fi contactați, pentru un punct de vedere.

Pierderi pe linie pentru patronii dela Avicola

Responsabilul firmei Avicola Călărași, Orlando Emil Daher, a fost reținut, inițial, de procurorii DNA, magistrații respingând propunerea de arestare preventivă a acestuia. Ziarul Bursa a relatează despre preluarea firmei Avicola Călăraşi de către Avicola Buzău. Cu această ocazie au fost menţionate problemele pe care producătorul de carne de pui din Călăraşi le avea din punct de vedere financiar. Avicola Călăraşi, al cărei acţionar majoritar este compania Nutricom SA Olteniţa (aproximativ 97%), a încheiat anul 2012 cu o pierdere de peste 9 milioane de lei. Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, cifra de afaceri a companiei, deţinută de libanezul Daher Hanna, a fost de aproximativ 103 milioane de lei anul trecut. De altfel, anul 2009 a fost ultimul an în care compania a realizat profit, ultimii trei ani fiscali fiind încheiaţi în pierdere. Mai mult, se pare că pe terenul fostelor fabrici din Călăraşi, proprietarii intenţionau să îşi construiască diverse imobile.

De la DSVSA Călărași, totul se vede în roz

Într-o notă emisă Instituției Prefectului, DSVSA Călărași, prin directorul-coordonator Vasile Nedelcu, se precizează că în perioada 13.09.2013 – 26.09.2013, din cadrul fermei de pui de carne de pe raza comunei Modelu, au fost afluite spre sacrificare, către unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar, un număr de 540.331 capete, astfel: 1. SC Avicola Crevedia Dâmbovița – 202.448 capete; 2. SC Aaylex Prod SRL Buzău – 228.900 capete; 3. SC Avicola Călărași – 108.986 capete. “Afluirea păsărilor către unitățile menționae s-a efectuat cu respectarea normelor comunitare și naționale cu referire la salmoneloze enzootice a protecției și bunăstării puilor de carne, fiins însoțite de documente comerciale și sanitar veterinare”. Se mai arată că la SC Avicoa Călărași SA, în urma verificărilor efectuate, pentru perioada 9-11.09.2013, nu au fost efectuate livrări de produse finite de la abatorul acestei firme către Selgros Brașov, existând o livrare, din data de 19.09.2013, în cantitate de 5.100 kg pulpă cu spate și 3.900 file de piept, însoțite de avizul nr. ABAV/11051, din aceeași zi, Declarația de conformitate nr. 091831/19.09.2013 și factura întocmită după recepția mărfii la beneficiar, nr. AB/10556/20.09.2013. Se specifică, totodată, că la SC Avicola SA nu există notificări din partea beneficiarilor privind calitatea și salubritatea produselor rezultate în urma procesului de abatorizare.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp