DOSARE

Dezvăluiri: Comisia Europeană devoalează schema prin care proprietarul firmei Jidvei a pus mâna pe 12 milioane euro, cu ajutorul fostului său angajat, secretarul de stat Emil Florian Dumitru

Print Friendly, PDF & Email

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este sub stare de șoc după ce un document, emis de Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene, a ajuns în posesia redacției noastre.

Deși, în repetate rânduri, am cerut clarificări în acest caz, legate de direcționarea unei sume de aproximativ 12 milioane euro, dintr-un total de 20 de milioane, bani europeni, reprezentând „ajutor de pandemie” pentru sectorul vitivinicol, acordat în cursul anului 2020, către firma Jidvei, responsabilii cu acest demers, care îmbracă aspecte de ordin penal, s-au ferit să vină cu explicații publice.

Emil Florian Dumitru, în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, este cel care a promovat Ordinul nr. 240/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condițiile de punere în aplicare a măsurii de distilare a vinului în situații de criză.

Ordinul nr.240/2020 a fost emis  la data de 28.08.2020. Inițiativa a aparținut Direcției Generale Politici Agricole, din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, având ca responsabil pe secretarul de stat de la acea vreme, Emil Florian Dumitru.

Conform unei adrese neasumate, care a fost emisă la cererea redacției noastre, de către MADR, la data de 9.02.2021, datele din care rezulta faptul că sectorul vitivinicol a avut de suferit ca urmare a epidemiei de Covid 19, au fost puse la dispoziția responsabililor guvernamentali de către  Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă, al cărei președinte este Claudiu Necșulescu, proprietarul brandului Jidvei.

Emil Florian Dumitru a fost, mulți ani, angajatul ONIV, prima dată în postul de consilier juridic, ulterior fiind avansat în funcția de director executiv. Din această poziție, a fost promovat, în cursul lunii noiembrie 2019, în postul de secretar de stat în cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Și soția acestuia, Elena Daniela Dumitru, este angajata companiei Jidvei. În prezent, este deputat de Călărași, fără să știe cu exactitate numărul circumscripției electorale în care a fost ales.

Nu mai puțin de 57.875.339 lei, dintr-un total de 92.646.561 lei, bani europeni, au intrat în conturile firmei Jidvei, firma depunând cereri pentru plata sprijinului financiar la data de 1.09.2020, în chiar prima zi de aplicare a Ordinului 240/2020.

Comisia Europeană, prin Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală, la data de 9.06.2021, despre această strategie de direcționare a banilor europeni în conturile firmei Jidvei, afirmă că schema „Vin – distilarea în situații de criză” nu s-a realizat în conformitate cu normele UE.

„În aceste condiții Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală are în vedere să propună excluderea de la finanțarea din partea Uniunii Europene a unei părți a cheltuielilor…”

Corecția avută în vedere de Comisia Europeană este de cel puțin 25 la sută din valoarea sumelor acordate drept „ajutor de pandemie” pentru sectorul vitivinicol.

Cu alte cuvinte, se are în vedere ca România să returneze, către Uniunea Europeană, suma de 5 milioane euro, cel puțin, decizia fiind motivată prin faptul că „dovezile obținute arată nereguli răspândite și neglijență în contracararea practicilor neconforme sau frauduloase.”

Mai jos, aveți publicată integral Anexa la adresa nr. 2021/3768635, din data de 9.06.2021, emisă de Comisia Europeană, prin Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală.

Documentul relevă aspecte esențiale ale acestei acțiuni care îmbracă, potrivit mai multor opinii, un caracter infracțional:

  • Autoritățile române din cadrul MADR au stabilit un preț pe litru de vin de calitate și vin DOC într-un mod arbitrar, care nu reflectă prețul vinului în vrac la producător;
  • Autoritățile române din cadrul MADR au limitat accesul beneficiarilor la acest sprijin financiar, beneficiarii eligibili fiind doar distileriile, nu și producătorii de vin;
  • Majoritatea producătorilor de vin și-au vândut vinul distileriilor pentru o sumă cu 50 la sută mai mică față de prețul care ar trebui să reflecte piața vinului vrac, conform datelor Institutului Național de Statistică;
  • Prețul distilării vinului este semnificativ mai mic decât prețul comercial reflectat în prețul de vânzare anual;
  • Alte state membre au ales să stabilească procentul ajutorului din partea UE reținut de distilatori; În Franța și Croația, cota distilatorilor este de 5-6 euro/hectolitru, în vreme ce în România, cota distilatorilor a fost de 28 euro/hectolitru.

Având în vedere doar aceste considerente, Comisia Europeană apreciază că sunt dubii cu privire la posibilitatea ca stabilirea de către România a finanțării UE pentru această măsură să aducă mai multe beneficii distilatorilor decât producătorilor de vin.

Se arată, totodată, că autoritățile române nu au impus plafoane/beneficiar.

„Procedura de selecție a permis beneficiarului Jidvei să depună cereri la data de 1.09.2020, prima dată la care a fost deschisă cererea de propuneri, pentru o sumă de peste 11 milioane EUR, reprezentând peste 50 % din finanțarea totală disponibilă pentru măsură”.

În schimb, conform documentului citat, firma Jidvei a primit o modificare a autorizației de distilare pentru obținerea de brandy, și pentru a distila alcool.

A solicitat această extindere a autorizației la data de 1.08.2020, cu o lună înainte de a depune cererile de finanțare ca ajutoare din partea Uniunii Europene.

Vinul care urma să fie distilat, provenea, în proporție de 98 la sută, prin intermediul unor firme deținute de proprietarul Jidvei sau de membri ai familiei acestuia.

În plus, Jidvei a plătit pentru vinul cumpărat de la celelalte firme pe care proprietarul le deține, cu prețuri de 5 lei/litru, în vreme ce alți beneficiari ai acestei scheme de ajutor au plătit un preț cuprins între 3,00 și 3,20 lei/litru.

„…Jidvei a rezervat peste 50 % din buget în prima zi în care această măsură a fost disponibilă și a decis să încheie contracte cu societăți proprii sau deținute de membri ai familiei, care cumpără vinul pentru a distila la prețuri mai mari în comparație cu piața reală. Procedând astfel, Jidvei a împiedicat alți producători de vin să profite de schemă, chiar dacă aceștia ar putea fi dispuși să ofere vinul la un preț mai mic distilatorilor… România a lăsat în seama distilatorilor să selecteze producătorul de vin pe baza unor criterii sau interese personale”.

Din calitatea de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Emil Florian Dumitru, fost angajat în Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă, structură asociativă condusă de proprietarul firmei Jidvei, Claudiu Necșulescu, este cel care a elaborat schema prin care banii publici au ajuns în conturile fostului său angajator și actualul angajator, totodată, al soției sale, Elena Daniela Dumitru.

Promovat ca secretar de stat, tot în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Marius Micu îi succede lui Emil Florian Dumitru. Între cei doi există o strânsă relație de amiciție. Emil Florian Dumitru este cel care, din calitatea de lider interimar al Organizației Județene Călărași a Partidului Național liberal, l-a susținut pe acesta pentru a ocupa un astfel de post.

Cei doi și-au șters postările publice de pe rețelele sociale care să-i asocieze, într-un fel sau altul, între ei sau ca apropiați ai proprietarului firmei Jidvei.

Emil Florian Dumitru s-a ferit să ofere explicații publice legate de modalitatea prin care fostul său angajator a reușit să pună mâna pe mai bine de jumătate din schema de sprijin financiar, acordată de Uniunea Europeană, sectorului vitivinicol din România, în cursul anului 2020.

În schimb, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, printr-o adresă nesemnată, emisă la data de 9.02.2021, nu ni se răspunde la o întrebare absolut legitimă: „Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale consideră că sunt întrunite elemente constitutive ale comiterii infracțiunilor de trafic de influență și constituire de grup infracțional organizat, urmând să dispună sesizarea” parchetului competent?

Comisia Europeană, prin Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală, confirmă suspiciunile emise de publicația noastră, în acest caz.

Mai mult, am fost atenționați că acest document ar fi clasificat drept „secret de serviciu” și că devoalarea în spațiul public a schemei de prăduire a banilor europeni și direcționarea acestora către fostul angajator al lui Emil Florian Dumitru, ar putea să ne aducă mai multe consecințe de ordin penal.

Am încercat să obținem puncte de vedere cu privire la această schemă de devalizare a banilor europeni, însă reacția celor doi, Emil Florian Dumitru și Marius Micu, a venit prin intermediari:

În cazul în care datele acestui raport preliminar al Comisiei Europene nu vor suferi modificări de esență, conform opiniilor exprimate de specialiști în domeniu, constatările vor fi direcționate către Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), respectiv Parchetul European.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp