Arhiva

De pe Calea Dorobanţi, la Dorobanţu: Nişte cheguri şi pişcoturile de nuntă

Print Friendly, PDF & Email


Lume strânsă ca la urs, în după-amiaza zilei de ieri, în centrul comunei Dorobanţu, din judeţul Călăraşi. Localitatea urma să fie vizitată de celebrul cuplu de îndrăgostiţi Oana Mizil şi Marian Vanghelie. Aceştia însoţeau o caravană cu ajutoare pentru sinistraţii din judeţ, afectaţi de viscol şi de cantitatea mare de zăpadă căzută în ultima perioadă.

Colegul de peste deal

La sediul primăriei, unde era deja o liotă de sărmani, în aşteptarea ajutoarelor, fostul şef de post din comună ne spune că e prezent pentru a nu se produce evenimente deosebite. Afirmă că ceea ce vedem înseamnă cam toată populaţia ţigănească din zonă. “Nici nu prea creează probleme, pentru că sunt răspândiţi”. E de acord că orice ajutor e binevenit. La Dorobanţu, ca o regulă a mediului rural, se practică furtul de subzistenţă. Schimbările de la vârful poliţiei nu-i afectează pe lucrătorii simpli. Fostul şef de post ştie că una este şpaga de la centru şi cu totul alta este cea care se practică pe ruta Vărăşti – Valea Presnei. De regulă, oamenii vor să-şi arate recunoştinţa că au fost ajutaţi în diferite cazuri minore, într-o manieră specifică. “Mai ajuţi pe unul să-şi facă un buletin şi, după un timp, când treci prin zonă, te strigă, să-ţi dea un pahar cu vin”. Se fură găini, mai o butelie, un sac de porumb sau un sac de uruială. Cunoaşte oarecum în amănunt povestea de dragoste dintre cei doi, Oana şi Marian, care se lasă aşteptaţi. Nu crede că lidera pesediştilor călărăşeni s-ar fi uitat la vreun băiat de prin zonă sau chiar din cadrul poliţiei, câtă vreme se câştigă, de pe urma activităţii prestate, 1.200 de lei lunar, dacă tot era în căutare de tandreţe şi de inteligenţă. Unul dintre aceştia ar fi fost, sugerăm noi, fostul şef de post din Alexandru Odobescu, un băiat fin, dar cu mari probleme financiare, fiind cap de listă pe caietul de datornici de la magazinul sătesc. “He, he, ce să facă Oana cu amărâtul ăla?” Îl cunoaşte pe Alexandru Grigore, doar sunt colegi şi vecini, câtă vreme-i desparte doar un deal.

Şedinţă de birou cu data nunţii

Nae Petre, primarul comunei, un bărbat arătos, cu mustaţă neagră, ca haiducii, e prin zonă, tot numai un zâmbet. Îl întrebăm dacă e aşa fericit fiindcă vine Vanghelie şi-o să-i plătească chiria pentru sediul în care stă Partidul Social Democrat, la Călăraşi. Se servesc cafele, ceai şi vin fiert, ni se spune, chiar dacă mirosul este cel de ţuică. Sunt strânşi şi mai mulţi primari câtă vreme 19 localităţi urmează să beneficieze de câte un miliard de lei vechi, bani daţi drept ajutoare pentru deszăpezire, de către Primăria Sectorului 5 Bucureşti, condusă de Marian Vanghelie. Tot la Dorobanţu, urmează să se ţină şi o şedinţă a Biroului Permanent Judeţean al PSD, aşa că nu ne surprinde prezenţa liderului municipal al acestei formaţiuni politice, Ion Ştefan. Ne spune că nu a venit să afle data nunţii dintre Oana şi Marian Vanghelie. “Avem altceva pe ordinea de zi. Sunt aici cu treburi de partid. Poate mă invită şi la nuntă, să vedem…”. Tot în faţa primăriei, e veselie mare. Sătenii spun clar: “Am venit la ajutoare. Să ne ajute şi pe noi!” Câteva femei, stând la soarele cu dinţi, se exprimă plastic: “Murim de foame, avem tratamente la copii, îi avem bolnavi, şi-acuma-i avem în casă!” O alta ştie de ce vrea să fie ajutată: “Sunt amărâtă, am 4 copii”. Nu ştie de ce a făcut atâţia. “N-avem lemne, n-avem nimica”. Copiii sunt bolnavi, spun ele, de gripă. Nae Petre, primarul, e băiat bun. Este lăudat că le-a ajutat cu ce-a putut. “Noi n-avem pretenţii la nimica. Ne-a ajutat cu ce-a dat Dumnezeu, acolo”. Nu-l cunosc pe Marian Vanghelie, dar l-au văzut la televizor. De Oana Mizil n-au auzit. “Odată ce ne-ajută şi pe noi, asta este!” O altă femeie, cu băiat de 28 de ani, mort anul trecut, plânge subţire. “E lumea amărâtă şi nemâncată”.

Conserve, pâine şi păcate

Până la sosirea celor doi îndrăgostiţi, apare şi deputatul de Olteniţa, Dumitru Boabeş. Acesta ne confirmă că, în cadrul Biroului Permanent Judeţean al PSD, care urmează să se desfăşoare, se va stabili şi data nunţii dintre cei doi porumbei. La biroul de la starea civilă, unde miroase a ţuică fiartă ca la birt, ni se spune că Oana şi cu Marian nu vor depune dosarul de căsătorie aici, pentru că nu au domiciliul pe raza localităţii. Se afirmă că presa a scris că celebrul cuplu de amorezi îşi caută o locuinţă în Dorobanţi, în centrul Capitalei, dar nu în comuna Dorobanţu, din judeţul Călăraşi. Deşi aşteaptă de ceva timp, lumea nu ştie ce-o să primească. “Ne dă şi bătaie. Păi nu e cazul să ne dea şi bătaie?! Ne dă de toate. Conserve, pâine şi păcate!” Soseşte şi un vesel, care afirmă că vine de la muncă, deşi e rupt de beat. Spune că Oana Mizil e fată darnică, aşa că a venit şi el să vadă ce apucă. Vin şi cei doi, Oana şi Marian, într-o rumoare generală. Marian Vanghelie spune că distribuie 60 de tone de alimente, dar şi 1,9 milioane de lei, pentru primăriile afectate de zăpadă, din judeţ. Oana Mizil, îmbrăcată subţire, într-o vestuţă şi nişte egări şi cu un ceas la mână mai greu decât ea, declară că primele alimente au sosit încă de dimineaţă, la Săruleşti şi Gurbăneşti. “Ne-am dus pe Valea Argovei şi-am ajuns chiar în zonele cu probleme, în Valea Căpitanului”. Îi mulţumeşte pentru ajutor primarului Sectorului 5, adică viitorului soţ, cum a lăsat să se-nţeleagă. “Pur şi simplu a ajutat financiar, într-un mod fără culoare politică”, susţine aceasta, deşi nimeni n-o crede. “Eu nu cred că culoarea politică este importantă. Eu cred că astăzi ar trebui să fim cu toţii solidari, să reuşim să depăşim această situaţie”.

Gabi Luncă şi marşul miresii

Oana Mizil şi Marian Vanghelie au fost întrebaţi dacă acţiunile lor vor avea mai mult succes în condiţiile în care oamenii au auzit că cei doi formează un cuplu şi că ajutoarele sunt împănate cu dragoste. “Eu cred că am vorbit şi cu dumneavoastră: lucrurile astea de cancan ştiu că prind foarte bine, dar cred că oamenii savurează 3 minute. Cred că problemele serioase îi interesează, cum putem să-i ajutăm cu alimente, ce se poate face în viitorul apropiat. Cred că astea sunt mult mai importante astăzi, dacă vorbim serios. Dar, mă rog, eu sunt de acord că dumneavoastră, presa, mai trebuie să daţi şi cancanuri, dar nu e momentul”, a fost replica lui Marian Vanghelie. La biroul de stare civilă, de la Primăria Dorobanţu, se afirmă că au fost aduse pişcoturi şi şampanie, pentru o eventuală căsătorie a celor doi. “Nu, nu, nu, nu ne pregătim de aşa ceva”, a spus şi Oana Mizil. Chestionat de publicaţia noastră, Marian Vanghelie a enumerat şi produsele care au ajuns la oamenii săraci de pe raza judeţului Călăraşi: “Păi cârnaţi, salam, conserve de carne, conserve de peşte, făină, zahăr, mălai, biscuiţi, 10.000 de pâini, ăăă, nişte cheguri şi… şi… şi! Şi apă minerală şi nişte sucuri” Când a aflat lista bunătăţilor cu care au venit cei doi, lumea din jurul primăriei s-a arătat extrem de satisfăcută. Guguleaua, pe numele din buletin Oprea Gheorghe, e de părere că omul chiar dacă are sau nu, tot nu-i ajunge. Un altul, de 63 de ani, ştie, însă, ce-ar fi vrut să primească: “O-hoo, era bine dacă dădea şi-o ţuică! Se-mbăta’ ţiganii şi cânta!” Ne spune că el cântă oricum şi crede că face asta de foame. “Când mi-era foame, puneam o placă de-a lui Gabi Luncă, al dracu dacă-mi mai era foame! Puneam d-alea: mamă, n-am avut noroc pe lume”. Moşul ne spune că are muzicuţă cu schimbător, aşa că dă o fugă acasă, s-o aducă şi să ne cânte ceva. Atmosfera se animă, în timp ce pesediştii sunt în şedinţă. Aşa că Dumitru Tudor, zis al lui Mitu Ion, se-apucă să zică două sârbe, încingând atmosfera. O voce se-aude: “Nu d-astea, bre, bagă marşul miresii, să te-audă Oana”!

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp