Arhiva

Subprefectul Nicolae Miu: Bun-simţ şi eleganţă intelectuală

Print Friendly, PDF & Email


O discuţie cu Nicolae Miu, subprefectul judeţului Călăraşi, e un tonic prin excelenţă. Venit dintr-un mediu unde disciplina este un factor esenţial, Miu nu este un om politic, câtă vreme consideră că bunul-simţ trebuie să primeze în relaţiile cu semenii.

S-a vehiculat varianta conform căreia a ajuns în acest post ca urmare a relaţiilor de rudenie, prin alianţă, pe care le are cu senatorul UNPR Vasile Nedelcu, în acest sens, o anumită parte a presei locale numindu-l şi “subprefectul-ginerică”. Consideră că acest apelativ este o răutate gratuită, care-l afectează în mod indirect câtă vreme cei care-l numesc aşa nu înţeleg că activitatea sa profesională e una bine structurată şi făcută cu cu responsabilitate. “Mă deranjează minciuna”, spune subprefectul Miu, care este economist la bază, absolvind Academia de Studii Economice, în anul 2001.

Activitate care îţi oferă satisfacţii

Pe socrul său, senatorul Vsile Nedelcu, îl caracterizează ca fiind un om extrem de muncitor, cu o extraordinară capacitate de efort. Cu acesta se vede relativ rar, căci amândoi sunt angrenaţi în activităţi profesionale care necesită mult timp consumat. În familie, nu se discută despre activităţile curente. “Atunci când ne întâlnim, evităm să discutăm despre ceea ce se întâmplă în cadrul activităţilor noastre”. Nicolae Miu spune că activitatea de subprefect este solicitantă, dar care îţi oferă şi satisfacţii. “Îmi pare rău că nu pot face mai multe pentru oameni”. În cadrul audienţelor, la Instituţia Prefectului, problemele ridicate de apelanţi sunt dintre cele mai diverse. “Unii oameni vin numai din dorinţa de a fi ascultaţi”. Miu îşi doreşte ca limitele sale de competenţă să fi fost mai largi, căci multe persoane, care vin cu diverse doleanţe, la acesta, solicită case sau ajutoare sociale. “Îmi doresc să fac extrem de multe, dar este o conjunctură economică şi socială deloc fastă”.

Domeniu unde deciziile sunt elastice

Nicolae Miu nu-şi face probleme că, la un moment dat, va fi nevoit să renunţe la funcţia pe care o ocupă acum. “Am o familie minunată, cu doi copii reuşiţi, ceea ce pentru mine însemană totul”. În cazul în care va fi nevoit să părăsească această funcţie, se va îndrepta spre sectorul privat. “Nu o să mor de foame, dar asta nu înseamnă că dorm pe saci de bani. Consider că orice om care se află în deplinătatea facultăţilor mintale şi care este într-o formă fizică şi psihică bună, mă îndoiesc că nu s-ar putea descurca în acest sector”. Actualul post l-a ajutat să cunoască, mai bine, fenomenele sociale, dar îl şi intrigă faptul că domeniul politic l-a ajutat să înţeleagă că deciziile, de cele mai multe ori, sunt extrem de elastice. “Eu am lucrat într-un sector unde disciplina era un factor esenţial. Acum, din această funcţie, am o cu totul altă optică”. Ca subprefect, apreciază activitatea directorilor-coordonatori Nelia Trandafir şi Georgel Muşat, pe acesta considerându-l un bun profesionist şi de un bun-simţ ieşit din comun. “Desigur, părerea mea este subiectivă”. Îi place şi de comandantul Poliţiei Judeţene, Vasile Mărgineanu, pe care-l consideră un tip aplicat.

Expunere ca urmare a unor interese subiective

Din această funcţie, Nicolae Miu a înţeles că a intrat în sectorul public, fapt care înseamnă şi o mai mare expunere şi o atenţie deosebită acordată de presa locală. De regulă, aprecierile făcute, la adresa sa, de media călărăşeană, sunt subiective de cele mai multe ori sau, mai rău, vin ca urmare a unor interese politice sau de grup. “N-am interese personale şi tot ceea ce urmăresc este să-mi fac treaba în aşa fel încât nimeni să nu-mi poată reproşa ceva sub aspect profesional”. Din acest punct de vedere, lui Nicolae Miu nu i se poate imputa absolut nimic. E o prezenţă discretă în peisajul politic local, dar acest fapt este datorat structurii sale interne, de bun-simţ şi de eleganţă intelectuală ireproşabilă.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp