Arhiva

Scandalul Nana s-a mutat la Judecătoria Oltenița

Print Friendly, PDF & Email

La Judecătoria Oltenița, începând cu data de 18 aprilie 2014, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a înregistrat mai multe cereri de chemare în judecată. Ca pârâți figurează Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor Călărași și Comisia Locală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor Nana.

Traian Băsescu: Un abuz

Corpul de control al primerului Victor Ponta a făcut verificări la Primăria Comunei Nana. Acestea au avut ca obiect respectarea prevederilor legale în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate în extravilanul comunei Nana. Scandalul a fost declanșat după ce redacția noastră a publicat o informație potrivit căreia fiica mai mare a președintelui Traian Băsescu, Ioana Băsescu, a cumpărat, în schimbul unei sume de peste 1,25 milioane euro, circa 290 de hectare de teren în extravilanul localității Nana În urma acestei dezvăluiri, Parlamentul României a decis înființarea unei comisii de anchetă care să verifice modul în care președintele Băsescu, prin intermediul fiicei sale, Ioana, a ajuns moșier în județul Călărași. Respectiva comisia parlamentară a fost catalogată de președintele Traian Băsescu drept un abuz, acesta specificând că nu este normal ca parlamentul să analizeze tranzacţii private, cum este cea făcută de fiica sa Ioana Băsescu. Cealaltă parte a reprezentat-o firma Berfige. Contractul de vânzare-cumpărare semnat de Ioana Băsescu pentru achiziţionarea celor 290 de hectare de teren agricol de la Nana s-a semnat cu firma Berfige SRL, persoană juridică, cu sediul social în Bucureşti. Firma are ca obiect de activitate „cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii“, este controlată de Mara Bertola (39 de ani) şi a fost reprezentată legal în această tranzacţie de Fioravante Bertola, în calitate de administrator al societăţii comerciale. Atât Mara Bertola, cât şi Fioravante Bertola au cetăţenie italiană şi au domiciliu în Monaco. Firma Berfige are un capital social de numai 200 de lei.

Prefecți de la PSD și PC

În faţa parlamentarilor din cadrul Comisiei Nana s-au prezentat, din ianuarie şi până acum, angajaţi din Primăria Nana, actualii sau foştii directori de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Fundulea, dar şi notarul care a parafat tranzacţia de vânzare-cumpărare a terenurilor dintre Ioana Băsescu şi societatea italiană. Singurul care a primit mai multe invitaţii şi nu s-a prezentat la discuţiile cu parlamentarii este fostul consilier prezidenţial Adrian Rădulescu. Acesta a fost cel care s-a ocupat efectiv de tranzacție. Adrian Rădulescu a fost secretar de stat în cadrul ministerului Agriculturii, pe perioada Guvernului Boc. Membrii Comisiei Nana nu au prezentat, până în prezent, un raport. În baza constatărilor făcute de Corpul de Control al primului ministru, s-a decis ca Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților să încerce anularea în instanță a 10 titluri de proprietate despre care sunt indicii că ar fi fost întocmite fără respectarea legii. Este vorba de titlurile întocmite pentru următoarele persoane fizice: Neagu Marius Gelu, Dobre Zoia, Tudorache Nicolae, Ștolea Ion, Moise Stanca, Lungu Daniela, Vasilescu Alexandru, Niculae Drăgana, Savu Gherghina. Neagu Marius Gelu figurează cu două titluri de proprietate asupra cărora există suspiciuni de emitere prin încălcarea legii. La data emiterii acestor documente, prefecți ai județului Călărași erau Constantin Tudor, din partea Partidului Social Democrat, și Jenel Șerban, din partea Partidului Conservator. Trebuie precizat, totodată, că e greu de crezut că în România există o localitate unde să nu planeze suspiciuni de emitere de titluri de proprietate fără încălcarea legii. În cazul Nana, titlurile pe care Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților vrea să le anuleze în instanța de fond, la Judecătoria Oltenița, vizează o suprafață de circa 60 de hectare.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker