Arhiva

Percheziție la șeful Vămii Călărași. Acesta este suspectat că face parte dintr-o rețea infracțională care viza prejudicierea bugetului de stat – VIDEO

Print Friendly, PDF & Email

8 percheziții domiciliare sau la sediile unor societăți comerciale au avut loc, în această dimineață, pe raza județului Călărași, fiind vizată o rețea de criminalitate organizată specializată în activități de evaziune fiscală cu produse energetice, în speță motorină.

33 de percheziții în Călărași, Constanța, București, Sibiu, Prahova, Giurgiu, Alba și Vâlcea

VIDEO REALITATEA TV – DIRECT

La ora 6:00 dimineața, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Călărași, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Călărași și IPJ Călărași au descins la domiciliul numitului Ion Voicu, șeful Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Călărași. A fost efectuată o percheziție domiciliară care a durat aproape 5 ore, Ion Voicu fiind, ulterior, condus la sediul Vămii Călărași, unde au avut loc alte percheziții. Ion Voicu este învinuit că face parte dintr-o rețea infracțională care viza prejudicierea bugetului de stat prin sustragerea de la plata accizelor aferente operațiunilor comerciale efectuate cu motorină Euro 5, comercializată pe piața internă. În total, au fost efectuate 33 de percheziții, 13 în județul Constanța, 4 în municipiul București, 8 în județul Călărași, 3 în județul Sibiu, două în județul Prahova și câte una în județele Giurgiu, Aba și Vâlcea.

Firme fantomă și acte contabile false

În fapt, membrii grupării au achiziţionat cantitatea de peste 11.000 tone motorină Euro 5, în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, respectiv combustibil lichid greu şi motorină Navo, prin antrepozitul fiscal situat în municipiul Călăraşi. În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor, pe circuitul comercial fiind interpuse şi societăţi comerciale tip „fantomă”, fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele. Activitatea infracţională a fost sprijinită de către funcţionari vamali din cadrul D.J.A.O.V. Călăraşi, prin efectuarea unor controale formale la societăţile comerciale implicate şi prin asigurarea unor spaţii necesare funcţionării societăţilor. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 5 milioane de euro. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul BCCO Bucureşti, BCCO Alba şi BCCO Constanţa. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI şi DGIPI.

Ion Voicu – dator la bănci

Ion Voicu stă într-o locuință de serviciu situată în Călărași, Prelungirea București, bloc I39, scara 7, apartament 12. Acesta deține împreună cu soția, Monica Voicu, o locuință proprietate personală în Călărași, achiziționată prin credit ANL, dar și un apartament în municipiul Constanța, de 40 mp, achiziționat prin credit bancar. Tot prin credit, Ion Voicu și-a achiziționat și un autoturism Opel Vectra, în anul 2004. În 2005, familia șefului Vămii Călărași datora 40.000 de euro, credit contractat pentru achiziționarea locuinței din Călărași, credit care este scadent în 2025, dar și suma de 37.800 de euro, credit contractat în 2011 și scadent în anul 2031. Ca șef de vamă, Ion Voicu câștigă, anual, suma de 70.219 lei, în vreme ce soția acestuia, șefa firmei Red Cafe SRL Călărași, declară un venit anual de doar 16.230 lei.

Fără probleme la Vama Călărași, cu Ion Voicu la conducere

La data de 26 mai 2011, Ion Voicu, din calitate de director executiv al Biroului Vamal Călărași, declara, pentru publicația Adevărul, că actrivitatea instituției conduse de acesta “decurge normal”. Acesta făcea afirmația că nu are suspiciuni legate de faptul că vreun subordonat de-al său ar fi implicat în afaceri necurate. “Nu am avut niciodată probleme de când sunt eu la conducere. Cei 22 de angajați pe care îi avem sunt oameni cu experientă și își văd de treabă”. De care treabă, s-a văzut în cursul zilei de azi, când alți 3 subordonați de-ai directorului Vămii Călărași s-au pomenit cu mascații la ușă, fiind aduși și ei la audieri, câtă vreme sunt indicii că și aceștia făceau parte din aceeași grupare infracțională la care aderase și Ion Voicu, șeful Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Călărași. Ion Voicu a fost membru PDL și, de puțin timp, s-a înscris în cadrul Organizației municipale Călărași a Partidului Social Democrat, unde mai fusese înscris. Ion Voicu se află la conducerea Biroului Vamal Călărași din anul 2009, iar în cadrul acestei instituții lucrează din anul 2004. Se vehiculează că, prin interpuși, Ion Voicu achiziționase tiruri, o cârciumă, dar și un depozit de produse petroliere. Cu ocazia descinderilor efectuate de către lucrătorii DIICOT, au fost aduse la audieri 12 persoane, fiind ridicate, de la domiciliile sau sediile societăților comerciale ale suspecților, și zeci de mașini de lux.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp