Arhiva

"Noroc" cu procurorul într-un caz de păcănele și, de restul, "apă de gură cu gust de prună"

Print Friendly, PDF & Email

20 de aparate electronice atribuitoare de câștiguri, tip shlot machine, fără a se deține licențe pentru exploatarea jocurilor de noroc, au fost descoperite de lucrătorii Serviciului de Investigarea Fraudelor Călărași, la data de 22 februarie 2010. Aparatele se aflau în mai multe locații, tip cârciumi, ale firmei SC “Alex Voicu” SRL Călărași.

Păcănele fără licență

Conform Biroului de presă al IPJ Călărași, dat publicității a doua zi, în cauză s-a întocmit un dosar penal în care s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și desfășurarea fără licență sau autorizație a activităților din domeniul jocurilor de noroc. Aparatele electronice atribuitoare de câștiguri, în fapt banalele păcănele, au fost, la acea dată, confiscate, valoarea bunurilor ridicate de polițiști fiind de peste 160.000 lei. Patronul firmei “Alex Voicu” este nimeni altul decât candidatul Partidului Poporului Dan Diaconescu la scaunul de primar al municipiului Călărași, din cadrul alegerilor locale derulate în vara acestui an, Dumitru Voicu. La acest moment, firma “Alex Voicu” se află în insolvență, procedură cerută, la Tribunalul Călărași, de firma “Nike” SRL. “Alex Voicu” SRL a funcționat în Călărași, strada Dunărea, nr. 18, bloc L11, scara 1, apartament 6, avându-i ca acționari pe soții Voicu – Iulia și Dumitru și pe Dumitru Voicu drept administrator. De-a lungul timpului, pierderile suferite de această firmă au fost semnificative. Spre exemplu, pentru anul fiscal 2009, firma “Alex Voicu” raportează o cifră de afaceri de 118.007 lei, cu pierderi de 386.785 lei

Fără sesizări către ANAF

În cursul anului 2010, ne informează Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin Direcția Generală a Finanțelor Publice Călărași, nu au fost înregistrate sesizări din partea organelor statului, în speță nici din partea IPJ Călărași, privind prejudicii aduse bugetului de stat prin neînregistrarea fiscală a aparatelor de tip shlot-macine. Activitatea de autorizare și exploatare a jocurilor de noroc se derulează prin Ministerul Finanțelor Publice. Licența de organizare a jocurilor de noroc se acordă operatorului economic care îndeplinește condițiile pentru organizarea activităților ce fac obiectul O.U.G. 77/2009 și este valabila 5 ani de la data acordării. Același act normativ precizează că este infracțiune fapta săvârșită de administratorul societății, directorul sau alt reprezentant legal au unei persoane juridice ori de o persoană fizică, după caz, de desfășurare fără licență sau autorizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc, pedeapsa fiind de la unu la 3 ani sau amendă. Dispozițiile Codului penal privind confiscarea bunurilor se aplică și pentru OUG 77/2009.

De la 2 la 8 ani

Politicianul Voicu Dumitru a fost cercetat și în baza Legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. Aceasta stipulează, la articolul 9, alin. 1, că este infracțiune de evaziune fiscală și este pedepsită cu închisoare de la 2 la 8 ani și interzicerea unor drepturi ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile. Dumitru Voicu, însă, contactat de o echipă a postului de televiziune “România Tv”, a recunoscut că a avut un dosar de evaziune fiscală, dar că a avut noroc cu procurorul, acesta dându-i neînceperea urmăririi penale. Nu a vrut să spună în ce anume a constat respectivul “noroc” și nici care este numele procurorului. “Nu puteam să vă spun prin telefon, că și așa ne ascultă”. Voicu a recunoscut că reprezentanții Gărzii Financiare Călărași i-au stabilit, în cadrul acestui dosar, un prejudiciu de 185.000 lei. În schimb, în dosarul 92/P/2010, al numitului Voicu Dumitru, reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași, nu știm prin ce metode, au stabilit un prejudiciu de numai 4.488 lei, reprezentând taxă pe valoarea adăugată, “pagubă care a fost achitată pe timpul cercetărilor”.

Cine e procurorul?

De la Garda Financiară Călărași, șeful acesteia, Georgică Ștefan, nu își explică prin ce metodă prejudiciul stabilit de această unitate, în cazul “Alex Voicu” SRL, a fost diminuat de la 185.000 lei, la numai 4.488 lei. “Noi am făcut o constatare, am trimis-o, după aceea poliția și parchetul fac cercetări în continuare”. Georgică Ștefan nu a vrut să comenteze dacă activitatea Garzii Financiare Călărași e luată în răspăr de instituțiile enumerate. “Dacă mă supăr sau nu mă supăr, eu nu sunt aicea să mă supăr”, a spus acesta. De la Parchjetul de pe lângă Tribunalul Călărași, purtătorul de cuvânt Xenofonte Purcărea a precizat că, în cazul dosarului de evaziune fiscală al numitului Voicu Dumitru, s-a aplicat doar o amendă administrativă. Nu a vrut să ne spună cine a fost procurorul care a instrumentat dosarul.

Hrană pentru arestați

La această dată, însă, Dumitru Voicu, prin firma “Blue Image” SRL, cu sediul social tot în aceeași locație ca și firma aflată în insolvență,” Alex Voicu”, în speță municipiul Călărași, strada Dunărea, nr. 18, bloc L11, scara 1, etaj 1, apartament 6, prestează serviciile de hrănire a persoanelor private de libertate din arestul IPJ Călărași. La licitația organizată de această instituție, a mai participat doar firma “Chinezul” SRL însă, după cum ne precizează IPJ Călărași, această firmă a renunțat să mai semneze acordul-cadru pentru livrarea produselor alimentare aferente suplimentului de hrană pentru zilele de sărbătoare legală. Valoarea contractului este de 374.480 lei, anual. În același timp, “Blue Image” SRL, prin mai multe locații din Călărași, este cunoscută și că distribuie, cu amănuntul, produsul denumit apă de gură “Luma”, fabricată de SC “Murfatlar” SA. Acest produs ajunge în cârciumile din Călărași, din datele noastre, prin firma “Dancle Distribution”, firmă înregistrată la data de 19 decembrie 2000, cu sediul social în Călărași, strada Varianta Nord, nr. 5.

Apă de gură cu gust de prună

Produsul “Luma” se comercializează la PET-uri de 2 litri și este etichetat drept apă de gură. Acesta are gust de prună sau de brandy, iar pe etichetă se precizează că este un produs recomandat “pentru igiena zilnică a mucoasei bucale și ca adjuvant pentru echilibrarea florei bacteriene din cavitatea bucală și orofaringiană”. Mai mult, “datorită compoziției sale, produsul stimulează circulația sanguină la nivelul mucoasei bucale”. Desigur, e prima “apă de gură” comercializată intens, de cârciumari și nu de farmaciști, așa cum ați putea crede. Unele cârciumi achiziționează, săptămânal, zeci de baxuri de “apă de gură” tip “Luma” însă, din datele noastre, produsul este amestecat cu coloranți și apă și vândut drept vin, la un preț de 2 lei halba. Însă aceasta este o anchetă în derulare, efectuată de organele statului, așa că asupra acestui subiect vom reveni.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp