Acasă | Arhiva | Lerui Doamne, la Răzvani, cu popa dus după bani

Lerui Doamne, la Răzvani, cu popa dus după bani

image_pdfimage_print

Gest emoționant făcut de elevii unui liceu din Călărași. Este vorba de colectivul clasei a IX-a A, din cadrul Colegiului Economic. Împreună cu dirigintele lor, Iulian Bobeică, dar și cu sprijinul financiar al altor profesori din cadrul acestei unități de învățământ, au vrut să aducă un zâmbet în casa cu cei 8 copii, din satul Răzvani, județul Călărași, doi dintre aceștia, de foame, ajungând să fie acuzați de furt, de preotul din sat.

Eugenii și suc

Imediat după ziua de Sfântul Nicolae, doi copii, o fată de 8 ani și un băiat de 9 ani, au pătruns în curtea parohiala de unde, afirmă preotul Marius Cherciu, au sustras niște eugenii, două sticle de suc, un borcan de colivă și doi colaci. Cei doi copii provin dintr-o familie extrem de săracă. În total, sunt 8 copii, crescuți doar de mamă, aceasta având vârsta de 32 de ani. Cel mai mare dintre ei are 16 ani, iar cel mai mic doar câteva luni. În plus, mama este însărcinată în luna a 5-a. Preotul a chemat polițiștii din orașul Lehliu-Gară, iar pe numele celor doi copii s-a întocmit un dosar de cercetare penală. Varianta lor, însă, e cu totul alta: în curtea parohială, au găsit o farfurie cu orez, doi colaci și un borcan de colivă. Produsele au fost duse acasă. Le-au mâncat imediat, așa că polițiștii, veniți să facă cercetări, n-au mai găsit absolut nimic.

Tocană de cartofi

Pe cei din familia Rusu i-am găsit, în cursul serii de 19 decembrie, la masă. Adică erau strânși într-o singură cameră, unde funcționează un reșou improvizat. Băiatul cel mare, Ilie, era prin sat. În schimb, 7 suflete, fără să-l punem la socoteală și pe cel al mamei sau al pruncului nenăscut, mâncau tocană de cartofi, din două farfurii puse pe un placaj. Vasele cu mâncarea sărăcăcioasă au dispărut imediat. Pachetele cu produse de bază, cu dulciuri, carne și fructe, au umplut camera. Fiecare a tăbărât să le deschidă. Sunt uimiți, mama ne privește ciudat, iar un drăcotei, doar într-un tricou, se tot ține după noi, ba afară, ba în cameră. Se jenează abia într-un târziu, când îi atragem atenția că i se vede puța.

Elevi plecați la cumpărături

Inițiativa acestui gest a aparținut, inițial, directoarei Lucica Barbu, din cadrul Colegiului Economic Călărași. Aceasta a fost impresionată de povestea celor 8 copii, din satul Răzvani. Prof. Elena Dinu ne spune că întreaga întâmplare a fost povestită elevilor din clasa a IX-a. “Ne-am ocupat ca, din ce putem și noi, să trimitem o mică bucurie acelor copii”. Georgiana Grigore și Adrian Dinu au fost cei care au strâns pachetele pentru familia Rusu, din Răzvani. Înțelegem că au fost la cumpărături, asta după ce, într-un gest absolut firesc, au strâns câți bănuți au putut ei, de la colegii de clasă ș de la profesori. Sunt aproape 10 pachete, frumos ambalate. Printre produsele alimentare, iată, sunt și câteva jucării. Dacă la familia Rusu, din Răzvani, de sfântul Nicolae au venit polițiști, de data aceasta, în apropierea Crăciunului, cei care au venit au fost elevii acestui liceu. Gestul lor, fără discuție, are semnificații profunde. Dacă preotul Marius Cherciu s-a simțit sărăcit fiindcă doi copii i-au luat niște eugenii și niște suc, în schimb, elevii clasei a IX-a, din această unitate de învățământ, le-au luat celor 8 copii două baxuri cu biscuiți.

Să se sature

Bucuriile nu au nevoie de cuvinte. Te bucuri și asta se simte după cum se luminează camera. Mama celor 8 copii vrea să mulțumească, dar nu mai știe cum. În schimb, găsim noi o formulă. La magazinul din sat, cumpărăm un pumn de eugenii. Îl sunăm pe popă, căci era plecat prin Lehliu-Gară, și-i spunem că i-am lăsat, pe treptele bisericii, produsele reclamate ca furate. Părințele, ți-am adus noi niște eugenii, poate așa te satură Dumnezeu! Tot obraznic, tot lipsit de cel mai elementar bun-simț, acesta a replicat: Lasă, nu am nevoie. A închis înainte de a ne auzi cum l-am înjurat gros, cât să-i fi fost învățătură de minte. În plus, în sat, popa Marius nu mai este cunoscut astfel. Localnicii îl strigă, ușor șoptit, popa Eugenie. Iată, vin colindători, lerui Doamne…

Ultimă oră:

Scandal: Primarii din Ulmu şi Dorobanţu se acuză reciproc de falsificarea contractelor de arendă

Scandal pe raza comunelor Ulmu şi Dorobanţu, unde primarii din aceste localităţi au ajuns să …

Un comentariu

 1. Minunat gest, dar cui folosește?
  Scrieți ca femeia creste singura 8 copii și este însărcinată…?! De 16 ani face copii, dar este singura…?!
  Aici este adevarata problema!
  Căci acești copii au in fata un trist viitor, iar acele “baxuri de biscuiți” nu schimba cu nimic soarta lor.
  Azi au luat o eugenie, mâine ce vor lua? Astăzi au luat ce au găsit in curtea parohiala, mâine poate vor lua ce găsesc in curtea dumneavoastră! O sa le dați pachetele frumoase sau chemați poliția?
  După fapta și rasplata!
  Omul a fost victima unei infracțiuni si a chemat poliția. Neșansa lui este ca e preot, asa ca a mai primit și niște înjurături (sper ca nu de la liceeni).
  Articolul dumneavoastră și acțiunea ce a implicat liceeni, nu este decât o propaganda ieftină, lipsită de logica și fond.
  Familia Rusu are nevoie de asistenta socială, de scoala și biserica.
  Dacă vreți sa reproșați ceva preotului, atunci întrebați de ce vin copiii la biserica doar ca sa fure și de ce mama lor naște atâția prunci fără sa fie căsătorită, dacă știe ceva despre ei, dacă a încercat sa ii ajute, sa-i apropie de Dumnezeu. Vointa trebuie sa fie din ambele părți.
  Dar pentru ce trebuie sa jigniți?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lerui Doamne, la Răzvani, cu popa dus după bani

de Marin BADEA