Arhiva

Direcţia Generală Poliţia Comunitară: Selecţia personalului a însemnat eficientizarea activităţii

Print Friendly, PDF & Email

În cursul anului trecut, agenţii Direcţiei Generale Poliţia Comunitară au legitimat un număr de 4.887 de persoane, din care 67 au fost conduse la sediul organelor de poliţie, în vederea continuării cercetărilor. Au fost aplicate 523 de sancţiuni contravenţionale, valoarea acestora însumând 108.460 lei. Au fost reţinuţi şi predaţi organelor abilitate să aplice legea penală un număr de 7 suspecţi privind comiterea unor infracţiuni, din care 2 urmăriţi general şi un urmărit local.

O mai mare responsabilitate

Despre cazurile privind reţinerea acestor infractori, Daniel Anghel, directorul-general al Poliţiei Comunitare, ne spune că, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 155/2010 – Legea poliţiei locale, a avut loc o selecţie a personalului şi-n rândul acestei instituiţii, fapt care a dus la o mai bună eficientizare a activităţii. “Vă daţi seama, au plecat cei fără studii, cei cu abateri disciplinare, cei care nu aveau obligaţii familiale sau elementele turbulente din cauze absolut subiective, iar aici mă refer la consumatorii înrăiţi de alcool”. Astfel, la ora actuală, Direcţia Generală Poliţia Comunitară funcţionează cu 73 de poliţişti comunitari, la care se adaugă un număr de 10 persoane reprezentând personal auxiliar. Aşa se face că, la acest moment, având şi atribuţii sporite, poliţiştii comunitari dau o mai mare responsabilitate muncii prestate. “Am reţinut acei infractori căci agenţii noştri au reuşit să identifice în comportamentul lor o anumită stare de suspiciune la vederea uniformei. E psihologia tipică a infractorului, care caută să se sustragă la vederea unui agent”.

Au sporit atribuţiile poliţiştilor comunitari

Tot în cursul anului 2010, au fost aplanate 15 conflicte izbucnite spontan, îndeosebi la nunţile ţigăneşti şi în zona “2 Moldoveni”, iar un număr de 12 persoane au fost prinse în flagrant, în timp ce comiteau fapte antisociale. Constantin Fanache, adjunctul directorului-general Daniel Anghel, ne exemplifică cu un caz petrecut în Cimitirul Central când o femeia e fost victima unei tâlhării, acesteia smugându-i-se poşeta. Infractorul a fost prins de echipa de intervenţie. Un alt caz este cel al unui individ care, aflat la Piaţa Big, căra două genţi pline cu unelte profesionale sustrase. Ambii au fost predaţi lucrătorilor Poliţiei municipale Călăraşi, pentru continuarea cercetărilor. Odată cu aplicarea măsurilor cuprinse în Legea poliţiei locale, atribuţiile lucrătorilor din cadrul acestor instituţii sporesc, în sensul că poliţiştii comunitari au abilităţi de a efectua constatări în cazul construcţiilor, pe sistemul de circulaţie rutieră, protecţia mediului, comerţ şi afişaj stradal, pe lângă atribuţiile de pază şi ordine publică.

Discrepanţe salariale dintre lucrătorii din acelaşi sistem de ordine publică

Daniel Anghel, directorul-general, ne spune că deşi munca de poliţist comunitar nu oferă compensaţii materiale satisfăcătoare, ea este, tootuşi, una frumoasă şi care este făcută cu pasiune, dar şi cu responsabilitate. Şi-n acest domeniu al poliţiştilor comunitari, iată, ne spune Constantin Fanache, există tentaţii, câtă vreme s-a înregistrat un caz în care s-a încercat coruperea unui angajat. “Un transportator de butelii a vrut să-i ofere unui agent al Poliţiei Comunitare suma de două milioane de lei vechi, însă acesta nu numai că a refuzat, dar a şi raportat cazul”. Sub acest aspect, cei doi conducători ai Direcţiei Generale Poliţia Comunitară consideră că e un caz excepţional cel prezentat anterior, câtă vreme poliţiştii comunitari, după 12 ore de patrulare, la sf’ârşitul lunii se duc acasă cu salarii infime. “Legea 155, din 2010, privind Poliţa locală, spune că poliţiştii comunitari vor colabora cu poliţiştii şi jandarmii, însă nu e normal ca un poliţist comunitar, care întâmpină, în astfel de acţiuni, aceleaşi riscuri, să se ducă acasă cu 5 milioane, iar un jandarm cu 17”.

Legiuitorul nu a ţinut cont de structura etnică şi activitatea infracţională diferită

Colaborarea dintre Direcţia Generală Poliţia Comunitară şi Primăria Călăraşi, această instituţie aflându-se în subordinea imediată a primarului, este una fără cusur. “Colaborarea cu edilul municipiului este una de normalitate”, ne spune Daniel Anghel, În schimb, e nemulţumit de faptul că legiuitorul nu a prevăzut faptul că nu poţi aronda un poliţist comunitar pentru 1.000 de locuitori, câtă vreme structura etnică şi stadiul infracţionalităţii diferă de la o localitate la alta. O patrulă mobilă, are o cotă zilnică de 4 litri de benzină, echivalentul a două tururi de oraş. Constantin Fanache ne spune că una este să ai o astfel de cotă de carburanţi într-un oraş adunat, cum este Slobozia, spre exemplu, şi alta este să străbaţi un oraş alungit, de tipul municipiului Călăraşi. La acest moment, prin suplimentarea atribuţiilor şi prin transformarea agenţilor comunitari în funcţionari publici, orice injurie adresată unui poliţist din cadrul Direcţiei Generale Poliţia Comunitară se înscrie în fapta infracţională de ultraj. Acum, la sediul acestei instituţii, s-a permanentizat un dispecerat telefonic unde se pot face sesizări, la 0242-313050 sau direct la patrula mobilă, la telefonul 0752-287401.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp