Arhiva

Condamnare: Alecsandru Boboc, 3 ani de închisoare și 5 ani interzicerea unor drepturi civile

Print Friendly, PDF & Email

Alecsandru Boboc, fostul primar al comunei Grădiștea, a fost condamnat, de instanța de fond, la 3 ani de închisoare cu suspendare. Acesta a fost acuzat de procurorii Departamentului Național Anticorupție că, împreună cu complicele Anton Dumitru, la acea dată consilier local din partea Partidului Conservator, a folosit sau prezentat documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. Alecsandru Boboc a fost primar al comunei Grădiștea din partea Partidului Conservator. La ultimul scrutin din iunie 2012, acesta a obținut mai puțin de 10 la sută din voturile concetățenilor săi.

Prăduială la Bocaov

În sarcina celor doi, Alecsandru Boboc și complicele acestuia, Anton Dumitru, s-a reţinut faptul că, în calitate de reprezentanţi ai unei asociaţii, “Bocaov 2007″, au prezentat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură date inexacte, susţinând că asociaţia respectivă are drept de folosinţă pentru islazul comunei Grădiştea. APIA s-a constituit parte civilă cu suma totală de 429,087 lei, din care suma de 184.626 lei îi este imputată lui Alecsandru Boboc, iar diferenţa de 244.461 lei lui Anton Dumitru. S-a instituit sechestru asigurator pentru bunurile celor doi inculpaţi. În 2008, pentru anul agricol 2007, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, pentru suprafaţa de 602 ha reprezentând islaz comunal, Anton Dumitru, complicele primarului Alecsandru Boboc, primeşte în contul personal şi nu al asociaţiei “Bocaov”, suma de 108.334 lei, mai exact 30.000 de euro. Către “Bocaov”, prin APIA, reprezentând bani din Fondul European de Garantare Agricolă şi din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală, s-au mai virat: 130.000 lei, pentru 2008, 80.000 lei, pentru 2009 şi 120.000 lei, pentru 2010.

Bani cheltuiți fără explicații

De-a lungul timpului, mai mulţi consilieri locali din comuna Grădiştea, dar şi numeroşi cetăţeni şi crescători de animale, au semnalat faptul că primarul a cheltuit banii de pe islaz, fără să prezinte nimănui vreo explicaţie. Asociaţia “Bocaov” a fost înscrisă în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor existent la Judecătoria Călăraşi, la data de 26 septembrie 2007, cu 5 membri fondatori, în speţă Alecsandru Boboc, primarul comunei Grădiştea, Anton Dumitru, identificat drept crescător de animale, Buciu Mariana, tehnician zootehnist, Tonea Gheorghe şi Dincă Vasile, şi aceştia identificaţi tot crescători de animale. Drept patrimoniu, asociaţia avea un fond de 400 de lei. Ca împuternicit pentru activităţile de deschidere de cont, comandă ştampilă, operaţiuni bancare este preşedintele Boboc, având drept de semnătură numai împreună cu vicepreşedintele responsabil cu probleme economice, în speţă Buciu Mariana. Această asociaţie, printr-un proces-verbal de recepţie, semnat, din partea Primăriei Grădiştea, de Alecsandru Boboc şi de secretarul Chirea Botea, preia în administrare întreaga suprafaţă a islazului comunal, pentru Asociaţia “Bocaov”.

Condamnări peste condamnări

Inculpatul Boboc Alecsandru a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, ce are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. În baza art. 67 alin2 C.pen., interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, drepturile prevăzute de art. 66 alin 1 lit. a,b,g C.pen., timp de 5 ani de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Mai precis, lui Boboc îi este interzis, timp de 5 ani, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. În baza art. 244 alin 1,2 C.pen, cu aplic.art.5 alin 1 C.pen,. condamnă pe inculpatul Boboc Alecsandru la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Boboc a fost condamnat și la 6 luni de închisoare pentru fals în declarații. Pedepsele sunt contopite, reținându-se în sarcina acestuia să execute pedeaapsa cea mai grea, de 3 ani de închisoare. Instanța a stabilit ca această pedeapsă să fie suspendată, pe un termen de încercare de 5 ani.

Banii înapoi

La 3 ani de închisoare a fost condamnat și complicele lui Alecsandru Boboc, Anton Dumitru, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, ce are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. Este condamnat și la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Totodată, este condamnat și la 6 luni de închisoare, pentru fals în declarații. Și acestuia îi sunt interzise drepturile de a fi ales sau numit într-o funcție de demnitate publică, timp de 5 ani. În urma contopirii pedepselor, Anton Dumitru urmează să fie condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendare. Instanța a admis și acţiunea civilă formulată de către partea civilă Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Boboc Alecsandru este obligat la plata sumei de 184.626,49 lei, iar inculpatul Anton Dumitru urmează să plătească suma de 244.461,14 lei către partea civilă, în speță Agenția pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, cu titlul de despăgubiri civile pentru prejudicii materiale. Sentința poate fi atacată cu apel.

Fără număr

Boboc Alecsandru, omul cu care liderul Partidului Social Democrat de pe raza comunei Grădiștea, Marin Ștefan, se afișează în fața alegătorilor, a mai primit, recent, o sentință definitivă prin care este obligat la plata sumei de 26.000 de euro și 7565 lei către partea civilă Nicolae Marin.

Arată mai mult

Articole similare

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp