Arhiva

Aurel Niţă, zis şi Zăbălaru: Au spus de noi că suntem grupare infracţională. Dar ei ce sunt?!

Print Friendly, PDF & Email

Instanţa călărăşeană s-a pronunţat, în urmă cu circa două săptămâni, în cazul crimei din cartierul Livada, acolo unde, în vara anului 2006, în urma unei altercaţii, Constantin Petrică, un rrom spoitor, a decedat. S-a reţinut că acesta a murit în urma aplicării mai multor lovituri de cuţit.

Încăierarea a avut loc între două grupuri, în speţă cea a familiei Niţă, cunoscută drept Zăbălaru, şi aşa-numitul clan al Minerilor. Nicolae Dumitrache, zis şi Budrigan, a primit 16 ani de închisoare, pentru omor, Aurel Niţă, cunoscut drept Zăbălaru, a fost condamnat la 15 ani, pentru complicitate la omor, restul pedepselor fiind următoarele: Aurel Iulian – Baloi – 15 ani, Petrişor Lupu – 15 ani, Dospin Cristian – Borlan – 15 ani, Valentin Ionel Niţă – 7,6 ani, Ionuţ Ştefan Dobre – 7,6 ani, Cristea Iancu – 4 ani, Mitică Matei – 4 ani, Florin Teodor Milea – 4 ani, Vasilica Minodora Dumitrache – 3 ani.

Magistraţii bucureşteni au decis altfel decât cei de la Călăraşi

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. Aurel Niţă, cunoscut drept Zăbălaru, condamnat la 15 ani de închisoare pentru complicitate la omor, se află în libertate şi ne spune că va folosi toate căile de atac pentru a-şi demonstra nevinovăţia, urmând să se adreseze inclusiv Tribunalului de la Haga câtă vreme instanţa călărăşeană nu a fost în stare să asigure desfăşurarea procesului într-un termen rezonabil. Aurel Niţă spune că n-are absolut nici un fel de legătură cu crima petrecută în 11 iunie 2006, mai ales că probele administrate susţin această afirmaţie. Tot lotul Zăbălaru, în urma acestei altercaţii, după momentul producerii acesteia, a primit mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, însă, prin recurs, Curtea de Apel Bucureşti a decis să fie eliberat. “Magistraţii de la Bucureşti au văzut că n-avem nici o legătură cu acea crimă, dând peste cap decizia emisă de judecătorii călărăşeni de a fi arestaţi preventiv”.

Arma crimei nu a fost identificată

De la data omorului, iată, şi până la pronunţarea unei decizii judecătoreşti, au trecut 5 ani, vreme în care, spre exemplu, Aurel Niţă, zis Zăbălaru, a fost plecat, în repetate rânduri, în ţări din Europa, precum Germania sau Spania, căci nici un procuror n-a emis vreo decizie prin care acestuia i se interzicea părăsirea localităţii sau a ţării. “Nu m-am sustras urmăririi penale şi, în acea perioadă, deşi eram plecat din ţară, am venit la audieri, indiferent unde m-am aflat”. În seara scandalului dintre familia Zăbălaru şi clanul Minerilor, la faţa locului au fost deplasate forţe ale jandarmeriei, ale poliţiei şi ale serviciilor medicale de urgenţă. S-a afirmat că în scandalul dintre cele două grupări au fost folosite obiecte contondente, cuţite sau alte elemente de agresaj. S-a reţinut, iată, că nu există nici un proces-verbal de confiscare a respectivelor obiecte, iar acestea nu există fizic în custodia organelor de cercetare penală. Arma crimei nu a fost identificată. Familia Zăbălaru, ni se spune, a fost, ulterior, percheziţionată. “Au venit şi ne-au luat nişte bulendre. N-au găsit pe ele sânge sau ADN-ul victimei”. Aurel Niţă crede că şeful de la Biroul Investigaţii Criminale, Costel Chirică, a măsluit declaraţiile luate părţilor din conflict. “Chirică s-a dus în Livadă, a pus o masă în mijlocul străzii şi i-a chemat pe spoitori, le-a luat numărul şi seria la buletin, spunându-le că strânge semnături ca să le bage apă. Apoi a măsluit unele declaraţii. La proces, au venit spoitori care au declarat acest lucru, dar care au şi spus că nu sunt amestecat în uciderea lui Constantin Petrică”.

În timp, mai mulţi martori şi-au schimbat depoziţiile

În fapt, s-a remarcat că, de-a lungul procesului, mai mulţi martori şi-au schimbat, în mod repetat, depoziţiile, fapt care a dus la formularea unei cereri de excludere a depoziţiilor luate în timpul audierilor din faza de urmărire penală. Mai mult, instanţa călărăşeană nu a audiat o serie de martori-cheie, aceştia fiind, la acest moment, plecaţi din ţară. Acelaşi lucru, afirmă Aurel Niţă, s-a întâmplat şi în faza de urmărire penală, deşi exista inclusiv varianta unei comisii rogatorii. Tot în faza de urmărire penală, nu a a fost efectuată reconstituirea crimei şi nici nu au existat confruntări ale martorilor. Un alt element inedit al acestui caz e faptul că Cristian Dospin – Borlan, care figura ca martor, a fost condamnat pentru complicitate la omor. “Chirică este cel care a făcut asta. Habar n-are de caz. Eu ştiu ce vrea, ştiu şi cu ce se ocupă, ştiu care este mafia din justiţia de la Călăraşi. Au spus de noi că suntem grupare infracţională. Dar ei ce sunt?!” Aurel Niţă spune că toate declaraţiile luate de Costel Chirică, de la gruparea Minerilor, sunt false. “A prezentat instanţei declaraţii false. Sunt unii martori care nici nu ştiu să scrie”. Aurel Niţă, zis şi Zăbălaru, afirmă că tot procesul e o dovadă de incompetenţă demonstrată de poliţiştii călărăşeni, care n-au fost în stare să-l identifice pe criminal. “Ei asta vor, să spun eu cine a comis crima”. Zăbălaru ştie cine este criminalul, afirmă că poate proba acest lucru, însă va face acest demers la recurs. “Şi Chirică mi-a cerut să-l spun. Nu l-am spus, că eu nu sunt sifonul lui. Dacă-l ducea capul, îl găsea singur!”

Justiţie oarbă şi care nu are habar ce face

Aurel Niţă, iată, judecat şi condamnat pentru complicitate la omor, este în libertate. A făcut doar câteva zile de arest preventiv, la Călăraşi, în urma unei sentinţe care a fost dată peste cap de o instanţă superioară. E prima dată când auzim că nişte acuzaţi de o crimă sunt judecaţi în stare de libertate, timp de 5 ani, vreme în care mulţi dintre ei au fost plecaţi, în mod repetat, din ţară. Dacă instanţa călărăşeană a dat nişte sentinţe corecte, atunci e de-a dreptul ciudat că acuzaţii, de-a lungul cercetării penale sau în perioada de desfăşurare a procesului penal, nu au avut interdicţia de a nu părăsi ţara. Acesta constituie un argument în plus că, la Călăraşi, justiţia nu numai că e oarbă, dar nici nu are habar ce face.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp