Arhiva

Alexandru Stan, fostul director al BCR – Sucursala Călărași, a ajuns la pușcărie

Print Friendly, PDF & Email

După 5 ani de procese, Alexandru Stan, fostul director al BCR Sucursala Județeană Călărași, a fost condamnat, prin sentință definitivă emisă de Curtea de Apel București, la 3 ani de închisoare în regim de detenție. Sentința a fost emisă prin decizia penală nr. 1.257, din 20 iunie 2012.

Trimiși în judecată de procurorii anticorupție

În fapt, Alexandru Stan, Victor Pătrașu, fost șef serviciu credite în cadrul BCR Călărași, Maurer Kurth, administrator al firmei Transamerican 2000 SRL Călărași și Ivan Cătălin Florin, administrator în fapt al acestei firme, au fost trimiși în judecată de Parchetul Național Anticorupție, Biroul Teritorial Slobozia. Țepele date sucursalei călărășene a Băncii Comerciale Române s-au derulat în perioada 1998 – 2003. Prejudiciile totale au fost, în opinia anchetatorilor, de 2,7 milioane de euro în dauna statului și de 2,5 milioane de euro, în dauna BCR. Stan Alexandru și Pătrașcu Victor au fost condamnați pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. Pe perioada executării pedepselor, cât și timp de 2 ani după executare, inculpații nu au voie de a fi aleși în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care condamnații s-au folosit pentru comiterea infracțiunii.

Alcorom și Transamerican, via Oregon

Fabrica de alcool deținută de SC Transamerican 2000 SRL Călărași a fost construită în anul 1998, de o societate comercială spaniolă, pentru firma Alcorom Călărași, și a costat aproximativ 2 milioane de dolari SUA. Din momentul punerii în funcțiune și până în februarie 2000, firma Alcorom, administrată de Ene Nicolae, a produs bugetului de stat prejudicii fiscale evaluate la nivelul sumei de 180 miliarde de lei vechi, la nivelul anului 2002. Pentru ca statul român să nu se îndrepte prin executare silită asupra fabricii de alcool în vederea recuperării obligațiilor fiscale înregistrate și neplătite, în luna februarie 2000, se arată într-un comunicat al Guvernului României, administratorul firmei Alcorom a vândut fabrica în cauză unei firme americane, cu sediul în statul Oregon, First American Corporation Ltd. Ulterior, fabrica a devenit aport în natură la capitalul social al societății Transamerican 2000 SRL Călărași, având ca administrator pe numitul Kurth Maurer. Vânzarea s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale deoarece firma Alcorom se afla în litigiu cu Ministerul Finanțelor Publice, pentru obligații fiscale neachitate. Transferul de proprietate a fabricii de alcool de la Alcorom la Transamerican 2000 SRL, prin intermediul firmei First American Corporation Ltd Oregon și către United Distilleries SRL ,s-a făcut cu scopul obținerii unei noi autorizații de producere și comercializare a alcoolului, în timp ce firma Alcorom Călărași a rămas cu debitele fiscale neachitate.

Deconturi de accize falsificate

În cursul lunii martie 2001 s-a constatat falsificarea deconturilor de accize aferente perioadei noiembrie 2000 – martie 2001, consecința fiind deducerea nelegală a accizelor, în sumă de 63 de milarde de lei vechi, aferente unei achiziții de rachiu din vin de la societăți de tip fantomă. La acea dată, a fost sesizat și Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași. Activitatea de prejudiciere a bugetului de stat, la Transamerican 2000 SRL, a continuat și-n anul 2002, în evidența contabilă a firmei înregistrându-se documente privind aprovizionarea cu 12 milioane litri de vin aromatizat, din care 3,8 milioane de litri au fost utilizați pentru obținerea unei cantități egale de vin aromatizat de calitate superioară, iar 8,2 milioane de litri au fost utilizați pentru producerea unei cantități de 1,7 milioane de litri de vin distilat. Din această operațiune, Transamerican a solicitat compensarea sumei de 6, 8 miliarde de lei vechi accize de recuperat, cu alte impozite și taxe datorate bugetului.

Sistem de creditare de tip suveică

În perioada 1998 – 2003, Alexandru Stan și Victor Pătrașcu, folosindu-se de calitățile pe care le aveau în cadrul sucursalei călărășene a Băncii Comerciale Române, prin încălcarea cu știință a atribuțiilor de serviciu în legătură cu aprobarea, acordarea, urmărirea utilizării și recuperarea creditelor acordate grupului de firme Comat Călărași, inclusiv firmei Transamerican 2000 SRL, au cauzat instituției bancare un prejudiciu nerecuperat de 88,677 miliarde de lei vechi. Cei doi foști șefi au conceput și pus în aplicare un sistem de creditare de tip suveică, acordarea creditelor având ca unic scop creditarea nejustificată a fiecărei societăți comerciale în vederea achitării unor datorii reciproce, în condițiile în care existau debite către bugetul de stat și titluri executorii. Cei doi foști șefi ai BCR nu au aplicat un număr de 6 titluri executorii emise de Administrația Finanțelor Publice Călărași pentru indisponibilizarea sumelor din conturile firmei Transamerican 2000 SRL, prejudiciul cauzat bugetului de stat de către cei doi condamnați fiind estimat, în anul 2002, la 1,3 milioane euro.

Pedepse deosebit de blânde

Dacă Alexandru Stan, fostul director al BCR Sucursala Călărași, a primit o condamnare de 3 ani în regim de detenție, aceeași pedeapsă i-a fost aplicată și fostului șef Serviciu credite din cadrul BCR, Victor Pătrașcu. Maurer Kurth, administrator la Transamerican 2000 SRL, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Ivan Cătălin Florin, administratorul de fapt al firmei Transamerican 2000, a fost condamnat la 1 an închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 3 ani, pentru complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală. Stan Alexandru și Pătrașcu Victor sunt obligați în solidar la plata sumei de 36,238 miliarde de lei vechi către partea civilă Suport Colect SRL și echivalentul în lei la data plății a sumei de 1.747.947 USD, precum și la plata sumei de 45 miliarde de lei vechi despăgubiri civile către Ministerul Finanțelor Publice – Administrația Finanțelor Publice Călărași. Ceilalți doi inculpați, Maurer Kurth și Ivan Cătălin Florin, sunt obligați la plata sumei de 49 miliarde de lei vechi tot către Ministerul Finanțelor – Administrația Finanțelor Publice Călărași. Inculpații au fost trimiși în judecată la data de 28 ianuarie 2007.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp