DOSARE

Sinteză: Problemele penale ale primarilor din județul Călărași

image_pdfimage_print

A fost judecat pentru infracțiuni de corupție, fiind trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Soluția, definitivă, a fost pronunțată de Curtea de Apel București, Gheorghe Uleia, la data faptelor primar al comunei Ulmeni, fiind condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei.

Cazul Uleia

Sentința a rămas definitivă la data de 17 mai 2018, prin respingerea apelului declarat de Gheorghe Uleia. Soluția, pronunțată de Judecătoria Oltenița, rămasă definitivă, este că gheorghe Uleia se face vinovat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Totodată, lui Uleia i s-a interzis, vreme de 3 ani de la rămânerea definitivă a sentinței, deci până la data de 16 mai 2021, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, precum și dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Paul Radu și abuzul în serviciu

Gheorghe Uleia a fost suspendat din postul de primar al comunei Ulmeni prin Ordinul nr. 187/13.06.2018, emis de Instituția Prefectului Călărași, act care a fost atacat în instanța de contencios administrativ și fiscal. Cererea de anulare a ordinului emis de prefectul George Iacob s-a judecat, la Tribunalul Călărași, la data de 20 septembrie 2018, soluția fiind de respingere a acesteia. Soluția este definitivă. Tot pe rolul Judecătoriei Oltenița este trimis în judecată, pentru aceeași faptă, și primarul comunei Gălbinași, Paul Radu. A fost trimis în judecată tot de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

De la 2 la 7 ani

În cazul de la Gălbinași, instanța de fond, Judecătoria Oltenița, la cererea procurorilor, a desființat mai multe înscrisuri falsificate de acesta și de fostul primar, Tudor Romanescu. Este vorba de ordinul de reparaţii nr. 110002718/19.01.2010 şi factura nr. NRS002370 / 19.01.2013. Cei doi, Paul Radu și Romanescu Tudor, sunt trimiși în judecată pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, riscând o pedeapsă privativă de libertate de la 2 la 7 ani, cu specificarea că sancțiunea se va aplica prin aplicarea legii penale mai favorabile inculpaților, până la judecarea definitivă a cauzei. În cazul celor doi, dosarul a fost trimis în instanță la data de 7 iulie 2017, iar aceștia fac orice lucru permis de lege pentru a tergiversa o eventuală pronunțare rapidă a instanței de fond.

Al treilea mariaj

Partidul Național Liberal, pe raza județului Călărași, a pierdut deja doi primari, pe cel din Ulmu (Ion Negoiță) și pe cel din Ulmeni, ca urmare a unor pronunțări definitive ale instanțelor. Prin șeful organizației județene a Partidului Social Democrat, Ciprian Pandea, se anunță că alți trei primari liberali și-au exprimat disponibilitatea de a candida pentru această formațiune politică. Pandea a negat că ar fi vorba de primarii Marian Gabriel Stanciu (Dragalina), Irinel Roman (Chirnogi) și Aniel Theodor Nadelcu Pațurcă (Borcea), cel din urmă aflat, la nici 38 de ani, la al treilea mariaj, după alte două căsătorii anterioare scurte ca durată. Aniel Theodor Nedelcu Pațurcă s-a căsători, la nici o săptămână de la pronunțarea divorțului de fosta soție, cu senatoarea PSD Roxana Natalia Pațurcă.

Bănuiți drept migratori

În Partidul Național Liberal se afirmă că e puțin probabil ca Aniel Theodor Nedelcu Pațurcă să candideze pe listele Partidului Social Democrat, la îndemnul actualei sale soții, câtă vreme durata medie a căsătoriilor acestuia este mai mică decât perioada care a mai rămas până la noile alegeri locale din iunie 2020. Alți cinci primari liberali sunt bănuiți că ar putea migra, extrem de curând, către Partidul Alianța Democraților și Liberalilor (ALDE). Numele vehiculate în spațiul public sunt cele ale primarilor din Cuza Vodă (Marius Cojocaru), Vâlcelele (Ionel Tatu), Dragoș Vodă (Ion Radu Aurel), Gurbănești (Sandu Manea) și Mănăstirea (Marian Mugurel Iancu).

Dosarele Nana și Fundulea

Un alt primar liberal are grave probleme cu legea. Este vorba de primarul comunei Nana, Gheorghe Dobre, trimis în judecată, de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup. Dosarul, pe rolul Tribunalului Călărași, ca instanță de fond, a fost înregistrat la data de 22.05.2015. Următorul termen al cauzei este data de 18.10.2018. Desigur, este vorba de celebrul dosar Nana. Alți primari sunt trimiși în judecată, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, cu Tribunalul Călărași ca instanță de fond, în alt dosar celebru, cel denumit Fundulea: Chirică Constantin – Tămădău (PSD), Giurea Constantin – Nicolae Bălcescu (PNL), Victor Manea – Lupșanu (PSD), Dorel Dorobanțu – Fundulea (PSD).

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp chat