NEWS ALERT

Serviciul Județean Anticorupție Călărași, între știri comice, cazul celor trei inspectori de asigurări și activitatea de cămătărie pe linie politică

Print Friendly, PDF & Email

Știri comice în acest început de an, în presa călărășeană. Vizat este primarul din orașul Lehliu-Gară, Iulian Iacomi. Deja se țes adevărate scenarii legate de implicarea acestuia într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași.

Diferența între D.G.A. și D.N.A.

“Dă-ne ceva despre Filipescu și scapi”, titrează una din publicațiile locale. Se afirmă că această cerere ar fi fost făcută de procurorii Departamentului Național Anticorupție. “Spun sursele noastre (foarte sigure pe informaţiile pe care le vehiculează) că la un moment dat, ar fi fost aruncată următoarea formulă: – Noi n-avem nimic cu tine! Vrei să scapi? Dă-ne ceva despre Filipescu! Sau despre Iulian Dumitrescu, că-l ştii şi p-ăsta! Dă-ni-i p-ăştia cu ceva ce ştii şi… scapi!”. Fantezia jurnaliștilor de ocazie, după sărbătorile de iarnă, după cum vedeți, nu are limite. E adevărat, Iulian Iacomi, primarul din Lehliu Gară, este cercetat într-un dosar, acuzația fiind aceea de luare de mită. Drept efect, s-au derulat percheziții atât la locuința acestuia, cât și la sediul Primăriei Lehliu Gară, în dimineața zilei de 18 decembrie 2015. Numai că dosarul nu este instrumentat de Departamentul Național Anticorupție, ci de Direcția Generală Anticorupție, prin Serviciul Județean Anticorupție Călărași. Acesta este condus de comisar șef de poliție Nicolae Ciobanu.

Șantaj la Afilon

A confunda Direcția Națională Anticorupție cu Direcția Generală Anticorupție, Serviciul Județean Anticorupție Călărași, este ceva absolut nepermis. În fapt, Serviciul Județean Anticorupție Călărași, din cadrul Direcției Generale Anticorupție, este nimeni alta decât fost unitate cunoscută drept “Doi și-un sfert”. In Călărași, de-a lungul timpului, aceasta s-a făcut remarcată prin câteva anchete instrumentate într-un mod absolut penibil. Un astfel de caz este, spre exemplu, cel legat de două instituții de asigurări, cu sucursale în Călărași. Iorga Marius, Șerban Mihai Adrian, inspectori de asigurări în cadrul unității Allianz Tiriac Asigurări Călărași, împreună cu Spânu Gheorghe, directorul sucursalei călărășene a SC Uniqa Asigurări SA, au fost reținuți, sub învinuirea de șantaj, la data de 10.07.2014, fiind prezentați judectorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Călărași cu propunere de luarea măsurii arestului la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile. Cererea a fost respinsă. Denunțul, mincinos, a fost depus de Rus Afilon, reprezentantul unui service auto de pe raza municipiului Călărași.

Comunicat scandalos emis de Parchet

La acea dată, Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași a emis și un comunicat de presă: “Aducem la cunoştinţă faptul că procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, având sprijinul lucrătorilor din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Călăraşi, instrumentează dosarul penal 579/P/2013 privind pe inculpaţii I.M, Ş.M.A. şi S.G., cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită prev. de art. 289 alin. 2 C.p. În fapt s-a reţinut că în intervalul octombrie – decembrie 2013 I.M., inspector de daune la SC Uniqa Asigurări SA şi S.G., director la aceeasi societate dc asigurări precum şi Ş.M.A., inspector de daune la SC Ailianz Ţiriac Asigurări SA au pretins şi primit de la martorul denuntător R.A. diferite sume de bani (respectiv un procent din valoarea lunară încasată) în schimbul repartizării clienţilor pentru repararea autoturismelor la societatea sa. Inculpaţii au fost reţinuţi în data de 10.07.2014 pentru o perioada de 24 de ore, în data de 11.07.2014 fiind prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Călăraşi cu propunere de arest la domiciliu pe o perioada de 30 de zile”.

Între Stelică Tănase și lemnele lui Călin

Acesta este unul din puținele cazuri instrumentate de lucrătorii din cadrul Direcției Generale Anticorupție, Serviciul Județean Anticorupție Călărași. În cursul anului 2013, această instituție a instrumentat 51 de dosare, din care luare de mită – 9 cazuri; dare de mită – 3 cazuri; infracțiuni la Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție – 17 cazuri. Din totalul de 57 de dosare de cercetare prealabilă, în numai 12 dintre ele s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, ne informa comisar șef de poliție Dan Dănilă, împuternicit al Direcției Generale Anticorupție, la acea dată. În schimb, Serviciul Județean Anticorupție Călărași nu a reușit să-l prindă pe Stelică Tănase, ofițer în cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor, care intermedia mită de aproape 160.000 de euro. Acesta a fost condamnat, la data de 28.01.2013, de Curtea de Apel București, prin sentința penală nr. 55, la 3 ani de închisoare cu executare. Un alt polițist, tot din cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor, a fost prins de către procurorii Departamentului Național Anticorupție, în timp ce primea ca șpagă lemne de foc. Este vorba de ofițerul Gheorghe Călin. Acesta, la data de 4 decembrie 2013, a interceptat în trafic, pe raza municipiului Călărași, o autoutilitară cu care se transporta, fără acte, material lemnos provenind de la o societate comercială. Este vorba de firma Lazăr Group, de pe raza comunei Ciocănești, administrată de Lazăr Angelo Claudiu. Acesta a mituit doi inspectori silvici cu suma de 500 de lei și un curcan. Totodată, s-a sustras de la evidențierea contabilă a cantității de 110 mc de lemne. Gheorghe Călin, ofițer în cadrul SIF, pentru a nu efectua verificări cu privire la legalitatea transportului, a primit drept mită material lemnos.

Cu mașina de serviciu, după ouă și cârnați

Serviciul Județean Anticorupție Călărași a reușit, însă, să se facă de râs în dimineața zilei de 13 ianuarie 2014, când un autoturism aflat în gestiunea acestuia a luat foc. “La faţa locului s-a deplasat echipa operativă complexă formată din poliţişti de investigaţii criminale şi criminalişti, care au constatat că autoturismul, aparţinând Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi, prezenta urme de incendiere, cu preponderenţă în zona habitaclului şi a compartimentului motor, fiind distrus în proporţie de 50 %”. Mașina era parcată la domiciliul unui ofițer al Serviciului Județean Anticorupție Călărași. Subcomisarul Sarmizia Fetcu, purtător de cuvânt al Direcției Generale Anticorupție, ne-a confirmat: “Era parcată de cu seară, căci urma, în acea dimineață, să se deplaseze într-o misiune. Așa este procedura”, a spus aceasta. În schimb, în tot cursul anului 2013, lucrătorii Serviciului Județean Anticorupție Călărași, potrivit unui document emis de această instituție, la solicitarea noastră, au participat la un număr de 3 (trei) misiuni. Cu alte cuvinte, mașina din dotarea Serviciului Județean Anticorupție Călărași nu avea în ce misiune să plece, ci era folosită de lucrătorii din cadrul acestei structuri în interes personal, pe banii contribuabililor.

Acțiune în forță pentru 50 de lei

Și în cazul celor 3 lucrători din asigurări, Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași, “având sprijinul lucrătorilor din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Călăraşi”, a reușit să se facă de râs definitiv. Instanța de fond, Judecătoria Călărași, în dosarul în care au fost judecați Iorga Marius, Spânu Gheorghe și Șerban Mihai Adrian, a dispus achitarea acestora. Sentința a rămas definitivă, prin pronunțarea făcută de Curtea de Apel București, la data de 16.09.2015, nr. dosar 420/202/2015, instanța respingând apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași. Cauza a avut și efecte în plan personal: Spânu Gheorghe a fost concediat de Uniqua Asigurări SA, decizie pe care a fost nevoit s-o conteste în instanță. Mai recent, o profesoară, tot din Lehliu Gară, Lidia Sterienescu, a fost dusă la audieri, tot într-o acțiune instrumentată de Serviciul Județean Anticorupție Călărași, pretextându-se că aceasta ar fi primit suma de 50 de lei, cu titlul de mită, de la o elevă. Tot la Lehliu Gară, secretara Consiliului Local Lehliu-Gară, Sonia Alexe, a fost și ea săltată, tot de lucrătorii din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Călărași, pentru o pretinsă luare de mită de 300 de lei. În fapt, din datele noastre, la Călărași, Direcția Generală Anticorupție, prin Serviciul Județean Anticorupție, acționează strict sub comandă politică. Cazuri flagrante de corupție, semnalate inclusiv de publicația noastră, nu sunt tratate sub nici o formă de această instituție, din motive care ne scapă. În schimb, preferă să ne asculte și să ne înregistreze convorbirile telefonice și nu numai, tot la comandă politică, într-o cauză cu acuzații scelerate făcute de un individ certat nu numai cu limba română, dar și cu legea, conform unor supoziții.

Alte cazuri trecute sub Legea lui Mucles

În cazul lui Iulian Iacomi, primarul din Lehliu Gară, nu avem date care să confirme sau să infirme că avem de-a face cu o nouă acțiune rușinoasă, lipsită de temei, ca și-n cazul celor trei inspectori de asigurări, acțiune derulată de același Serviciul Județean Anticorupție Călărași. E posibil ca presa călărășeană mai puțin atentă la nuanțe să confunde Direția Națională Anticorupție cu Serviciul Județean Anticorupție, fondul problemei rămânând același, în sensul că, prin abuz, s-a încercat inculparea unor personaje-cheie din politica județeană. De altfel, e de notorietate că un deputat local are o influență teribilă asupra unor angajați din cadrul Serviciul Județean Anticorupție Călărași. Se afirmă că aceștia sunt mituiți. Tot prin această instituție, conform unor date, ar fi fost interceptat și Marian Moise, un fermier de pe raza localității Vâlcelele, dușman de moarte al deputatului în cauză. În schimb, alte acțiuni flagrante de încălcare a legii sunt ținute sub tăcere. Una dintre ele este aceea că un om politic local acordă bani, cu dobândă, făcând astfel activitate de cămătărie. Omul politic local este social-democrat. Acestea, însă, sunt numai câteva date din anchetele ample pe care ar fi trebuit să le deruleze Serviciul Județean Anticorupție Călărași. Ca un ultim punct, amintim aici și tăcerea, tot absolut suspectă, a acestei instituții, de-a lungul timpului, referitoare la activitatea oneroasă și ilegală derulată de fostul șef adjunct de la ISU Călărași, Giani Aldoiu, activitatea care a dus, în final, la decesul a 63 de persoane, în seara zilei de 30.10.2015, în clubul Colectiv.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp