ACTUALITATE

Se întâmplă în Călărași: Traiul conectat la priză – Video

Print Friendly, PDF & Email

Mila creștină se oprește imediat după sărbători. Marin Vasile, din Călărași, strada Macului, nr. 80, la acest moment are un aparat în loc de inimă. Boala îl macină de aproape 16 ani, adică de la vârsta de 49 de ani. De atunci stă mai mult prin spitale.


Încarcând bateriile

Se simte bine, la acest moment. Așa spune el, deși e livid. A fost operat pe data de 9 noiembrie 2015, la spitalul Fundeni. Echipa care a efectuat intervenția a fost compusă din 10 medici. S-a preferat soluția montării unui dispozitiv electronic, mai precis o inimă artificială, în locul unui transplant cardiac. Acum, umblă cu o geantă după el. Este cea care conține dispozitivele de alimentare cu energie electrică a aparatului. L-am găsit, cum spune el, conectat la priză. Un fir îi iese din abdomen și, cu ajutorul unei mufe, este conectat la dispozitivul de alimentare. Acesta, la rându-i, este introdus în priză. Își încarcă bateriile! Aparatul extern arată și cât sânge este pompat, prin vene, într-un minut. Conține și 3 alarme. Când arată roșu, aparatul extern trebuie schimbat. Culoarea galbenă este cea care indică faptul că trebuie să sune la 112. Portocaliul înseamnă că trebuie schimbată bateria.

Durată de viață de 8 ore

Camera este plină de feșe sterile, de halate de unică folosință. De cutii cu medicamente. Bateria care alimentează inima artificială are o durată de viață, nealimentată, de 8 ore. Marin Vasile spune că are nevoie de un generator, asta ca să poată sta liniștit în cazul în care energia electrică este oprită. Lunar, valoarea tratamentului de care are nevoie se ridică la suma de 3.000 lei. Are și un dispozitiv prin care poate controla dacă sângele se coagulează sau nu. Trăiește, cum spune el, datorită aparatelor care, pentru vârsta lui, par un fel de gadgeturi. Vrea să ne arate cum funcționează dispozitivul care controlează nivelul de coagulare a sângelui. Nu reușește. Dă eroare. Așa că întrebarea noastră e firească. Între atâtea dispozitive electronice, de ultimă generație, inima asta artificială nu dă eroare? Și cică nu dă, are o garanție de funcționare de 6 ani. Parcă ar fi un aparat electrocasnic.

Dacă dă eroare

Dar dacă dă eroare, ce se întâmplă? Insistența noastră îl pune pe gânduri: Dacă dă eroare, am dat și eu! Ne arată fișele medicale. Nu e vorba de un singur diagnostic. Sunt vreo 10. Începe cu cardiomiopatie dilatativă cu disfuncție sistolică. Se termină cu gută. Denumirile lor sunt extrem de complexe. Acum ne dumirim că are, pe interior, nu numai inima artificială, ci și un alt aparat. Se numește “cardiostimulator biventricular pentru terapie de sincronizare”. Funcționează și acesta. Inima, în schimb, nu mai bate. Doar hârâie. Ne spune că putem verifica asta, dacă avem răbdare să-i luăm pulsul. Intervenția chirurgicală suferită, la sfârșitul anului trecut, are o denumire din care nu înțelegem mare lucru: “Operație implantare LVAD HEARTWARE. Închidere forament ovale patent”. Pentru România, o astfel de operație a fost o premieră. E mulțumit că are liniște acasă. Cei din familie au fost instruiți cum să-l panseze. Nu se poate deplasa fără să fie conectat la dispozitivul de alimentare cu energie electrică. E o gentuță pe care o poartă tot timpul cu el. La bucătărie. La grupul sanitar. Doarme cu geanta în pat.

Fără inimă

Nu se așteaptă la nimic nou. Nu a fost învățat cum să trăiască fără să-i bată inima. Acum, iată, se minunează că poate face acest lucru. Nu știe până când. Nu știe cu ce medicamente. Nu știe cu ce costuri. Cine a spus că viața înseamnă o bătaie permanentă de inimă, iată, s-a înșelat. Tic-tac.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp