REPORTAJ

Povestiri din criptă, ole!

Print Friendly, PDF & Email

Lilian Catană, din comuna Roseți, pe data de 25 septembrie, a avut o revelație: urma să moară fix în acea zi. Şi-a dat seama de asta, spun rudele, pentru că doi dintre vecini i-au spus, scrâşnind din dinţi, la marginea gardului dintre cele două arii, că zilele lui bune s-au cam scurs. Ceva de genul: Te omorâm, bă! De teamă, Lilian, sărit de 44 de ani, a sunat la numărul unic de urgență, iar patrula, care face rondul între orașele Călărași și Fetești, i-a bătut la poartă, iar lucrurile s-au calmat: Stai tranchillo c-avem treabă!

Lăcrimând duios

Fatalitatea e că Lilian chiar a murit în acea seară! O nepoată de-a lui, de numai 12 ani, spune că a asistat la scenă. Nu pare îngrozită. Și nici nu ne dăm seama cum a văzut ea petrecându-se crima: se uită la tine de parcă s-ar uita după colț. Zona se numește, evident, Țigănie. Decorul e unul absolut sumbru. Pătrundem spre locul incidentului și facem un scurt inventar: cai, poate 3, un porc, o căruță, turte de floarea-soarelui aruncate într-un coteț, un alt coteț, vreo 20 de câini, toți albi, din generații diferite. În față, pe ciment, e jumătate de mânz. Numai partea din spate. Și e acolo de mai bine de două săptămâni, așa că aerul e dens, e dulceag, e nerespirabil. De jumătatea aia de mânz stau agățați alți 3-4 câini. E lacătul pus pe ușa casei unde a murit Lilian. Ușa are semne de forțare. Ni se spune că ăia doi vecini, frații Lache, Viorel și Gigi, au sărit pe ea cu o rangă, asta ca să ajungă la victimă. Cearta a pornit de la câini. Era deja ora 21:00, iar ei aveau chef de lătrat. Și cei din neamul lui Lache l-au rugat pe Lilian, de mamă și de tată, să-i potolească, să-i lege, să le dea ceva de mâncare. Poate un mânz. Sau un suflet de mânz. Iar nepoata aia de 12 ani, martor principal la crimă, ne recită, printre scâncete și chelălăituri: Am auzit pașii când au intrat pe hol. Am auzit zgomot și-am auzit și când au intrat pe ușa din camera de la dormitorul lui. Am ieșit și eu de la dormitorul meu, eu în față, mami în spatele meu. Am bagat capul între jumate la ușe, ușa era larg deschisă și am văzut că ăla mai piticu’ îl ținea și ăla mai înaltu’ dădea. Și ne arată cum îi dădea. Viorel Lache era cel care boxa, Gigi e cel care îl ținea pe Lilian. Fata se mândrește că a dat o astfel de declarație în fața polițiștilor, dar și, spune ea, la televiziune. Lângă noi sunt cele două surori ale lui Lilian-decedatul, soțul uneia dintre ele, bunica și nepoata de 12 ani, curajoasa. După ce aia mică ne recită textul, se pornește un adevărat cor de vaiete: Și-a riscat viața, vaai, ce curajoasă e! Putea să moară și ea!… În fața unei astfel de grozăvii, cea mică lăcrimează duios, preț de două secunde.

Ah, corazonul

Soțul uneia dintre surorire lui Lilian vorbește conspirativ. Să nu ne audă vecinii de peste gard, evident, care nu sunt altceva decât niște criminali. Ne uităm și noi în cealaltă arie. E un puradel care leagănă un alt puradel. Pricepem că, deși nu are 15 ani, e deja tată, să-i trăiască! Deși insistăm, ni se spune că nu putem discuta și cu criminalii, că sunt ascunși prin sat. Unul dintre ei a vrut să se mărite, asta însemnând, în limbajul uzual, că a vrut să-și ia numele femeii cu care urma să se însoare, poate așa-i păcălește pe grănicerii spanioli, căci el are interdicție de a mai pătrunde la ăia care se bucură când văd urechi de taur tăiate. De ce? Tot cel care vorbește ca-n ilegalitate, cu voce joasă, ne lămurește: Pândea pe la biserici și vedea cine mai moare, pe-acolo, prin Spania. Îl ginea bine pe sucombat, dacă are ghiul, lănțic, niște euro, prin buzunare, de trecut Styxul, de dat ortul. Noaptea, când îndurerații se duceau la somn, după atâtea rugi, frații Lache deveneau, brusc, căutători de comori. Prin cimitire. Îl decoperatau pe regretat și-l lăsau fără metalele de pe inelar, din gură, de la gât sau de la urechi. Dacă avea și vreo țoală bună pe el, nu se dădeau în lături nici să-l lase-n curul gol. În fond, la ce-i mai trebuia mortului atâtea fandoseală cu haine de cașmir?! Așa că, ne lămurește cel cu vocea conspirativă, alde Lache, după ce au frecat duda prin pușcării, spaniolii i-au făcut baloți și au ajuns, Doamne-Dumnezeule, să se pună la mintea bietului Lilian Catană și să-i facă de petrecanie, asta că nu avea grijă de turma de câini. Varianta polițistului comunal, Dumitru Șerban, e cu totul alta: nu frații Lache reprezintă creierul afacerii pornite de această familie, pe la spanioli, ci muierea unuia dintre ei, care are o fată, sigur a ei și a celorlalți săteni buni de sămânță. A făcut-o nu de fată mare, ci de fată mică, așa cum e datina: muierea are 40 de ani, iar fata ăsteia bate în 25. Și afacerea la care ea e șefă are ca investiție principală corazonul, nene. Fătuca asta de 25 de ani are gene arcuite și pulpițe de diavoliță, așa că spaniolii, care văduvi, care sictiriți de ce-au pe-acasă, sunt loviți de dragoste. Dar nu mult. Cât își face asta mică de lucru prin casă și cât amorezatul capătă încredere, s-o lase singurică. Iar ea dă alarma, vin și ceilalți, așa că-l lasă fără mobilă pe om. Când și când, mai trage cu ochiul și la codul PIN de la card, iar când e mai dulce dragostea, asta se evaporă cu portofelul și se oprește la primul bancomat. Dispar și banii, dispare și love-ul! Nexam lov, nexam lovele…

Protecţie pentru o beldie

În sat, în zona Cărămidărie, dăm și peste patroana de afaceri cu dragostea, de prin Spania: e beldie, are gura mare și are, în jurul taliei, o borsetă. E îmbrăcată ca de jogging. Și gesticulează de se strânge jumătate de uliță. Ăștia e nebuni cu capu’, acum o să mă duc și eu la polițiști, să depun o plângere, că vorbește numai prostii și ne acuză degeaba. Tot ce vrea e ca frații Lache să fie lăsați în pace, asta dacă nu vor procurorii să-i ducă la pușcărie. Cei din neamul lui Catană Lilian, decedatul, ne-au atenționat că beldia e cea care a aranjat treaba cu medicul legist de la Călărași, la 4 dimineața, asta ca să nu treacă ăla în certificatul constatator al decesului cine știe ce, ci o boală oarecare, ca nimeni să nu ajungă la bulău, dar și doctorul ăla să aiba și el un bănuț cinstit, drept șpagă. Și ăla, doctorul Lucian Enea, a trecut pancreatită. Iar de pancreatită, câteodată, te și cureți, cam ăsta e adevărul. Dacă mai și bei de-ți torni în cap, șansele de a ajunge pe lumea cealaltă sunt cam de 50/50. Beldia recunoaște că nu are ea atâția bani cât să poată mitui un medic legist astfel încât ăsta să ascundă o crimă. Sunt nebuni cu capu’, întrebați lumea cum pleacă de-acasă și spune că le e frică că-i omorâm noi. Povestea ăsteia e susținută și de polițistul comunal: E și puțină paranoie la mijloc. Îmi depun plângeri că lumea zice că-i omoară, că se simt amenințați. Polițistul Șerban spune că a primit cerere de la cei ai lui Lilian, după incidentul din noaptea de 25 septembrie, să li se asigure gardă de corp. În sat, însă, sunt 3 polițiști. Șerban ne spune că, inițial, a avut o oarecare îndoială că decesul lui Lilian nu a fost unul care să nu-i dea de gândit. Dar omul și-a anunțat colegii criminaliști de la oraș, cazul a fost preluat de procuror, au fost audiați martori, s-a efectuat și necropsia, iar pe trupul decedatului nu s-au găsit urme de violență. Din neamul lui Catană, Silvia mai ales, una dintre surori, o ține pe-a ei, că Lilian a fost bătut cu bestialitate, iar asta o poate dovedi prin faptul că mortul are coaiele negre. Martorul Enache, zis al lui Cocoș, a fost și el audiat și a spus că mortul era închis pe dinăuntru. Și singurel. Nu cu fata care se uită crucis, nu cu mama acesteia, nu cu textul ăla de spus ălora care mai cred în minuni: Vai, ce curajoasă, și-a riscat viața!

Plângere-n dinţi

Iar Lilian, de săptămâni bune, zace la morga de la Călărași. Nimeni nu vrea să-l ia acasă și să-i facă rânduielile. Medicul legist, ăsta e adevărul, a comis-o, căci și el era obligat să-i anunțe pe aparținători data și ora la care urmează să efectueze necropsia. Așa prevede la lege. Așa nu ar mai fi existat suspiciuni. Dacă nu a făcut asta, acum va fi plimbat pe la Direcția Națională Anticorupție, unde s-au oprit cei din neamul lui Catană, cu plângerea-n dinți. Unde a stat Lilian, e lacătul pe ușă. Un geam e spart. Aerul duhnește. Cum spuneam, în mijlocul ariei e jumătate de mânz. Partea din spate. Partea din față a fost mai înțeleaptă și s-a făcut nevăzută.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp