REPORTAJ

Pe repede-nainte: Bani fără număr, până te-apucă damblaua! / Video

Print Friendly, PDF & Email

Se numește Stanciu Marian Florin și are 36 de ani. Am dat de el prima dată în urmă cu o lună. Zâmbea nevinovat, deși avea la poartă atât o mașină de poliție, cât și una de prim-ajutor. Doar escaladase un stâlp, avea nevoie să-i funcționeze instalația electrică din casă, așa că dorea să o lege la firele de tensiune, fiindcă omul voia să se uite la televizor.

Drujbă pentru salcâmi

APDSC DIGITAL CAMERA
APDSC DIGITAL CAMERA

E provenit în satul Grădiștea. De fel, e din Călărași. În sat, nu e cunoscut drept recalcitrant, cât reclamagiu. Se plimbă, cam în fiecare zi, cu o drujbă în mână. Cică încearcă să găsească de lucru pe la curțile gospodarilor care au lemne de tăiat sau copaci de doborât. Salcâmi mai ales! Asta când nu e frig și nu sunt ghețuri, pe șleauri. Atunci plimbă o lopată. Pe Constantin Corbu, primarul, l-a dat în judecată la jumătatea acestei luni. Dosarul are ca obiect pretenții daune morale. Îi cere suma de 100.000 de euro. Primarul, însă, știe că suma e de numai 100.000 lei. O bagatelă! Unui văr, Marcu Gabriel, îi cere tot 100.000 de euro drept daune morale. Chiriță Ștefan, un administrator de firmă, în viziunea lui urmează să-i plătească suma de 1.000.000 lei. Chiriță Ștefan e administratorul firmei Stefaneli SRL. Și Nițu Marian, tot patron, dar al unei firme de construcții metalice, e chemat în fața instanței. Și acestuia i se solicită, tot drept daune morale, suma de 1.000.000 de lei. Ne facem și noi cruce: Așa le trebuie, dă-i dracu! Dar lista lui Stanciu Marian Florin este mult mai lungă. Chiriță Marian e un taximetrist din Călărași. Într-o seară, Stanciu Marian Florin s-a urcat în taxiul acestuia și i-a cerut să-l ducă de la Călărași până în sat, cale de vreo 10 kilometri. Drept plată, i-a dat suma de 5 lei, că atât face și biletul la rată. Taximetristul a rămas siderat. După ce și-a revenit din uluială, i-a cerut banii pe cursă, mai precis 20 de lei. Dar Stanciu Marian Florin nu avea de unde să-i dea alții. Și taximetristul l-a certat și rău a făcut: acum e chemat în judecată, cu același motiv, că domnul Stanciu Marian Florin s-a simțit lezat moral. Taximetristului i se cere suma de 5.000 de euro. Să se învețe minte!

Încălțări drept mărturie

Dar taximetristul a depus și plângere, la procurori. A făcut denunț, acuzându-l pe plimbătorul de drujbă de tâlhărie. Asta prin 2011. „A declarat că i-am băgat mâna-n buzunar și că i-am luat 100 de lei”. Dar Stanciu Marian Florin nu știe unde locuiește taximetristul, ci doar că e din Călărași. Urmează ca instanța să-i identifice domiciliul și să-l citeze. Poate așa o să-i vină mintea la cap! De la taximetrist vrea numai 5.000 de euro din simplul motiv că dorește să-și ia și el o mașină. Uite-așa! Primarul e chemat să dea socoteală în fața instanței tot pentru prejudiciul moral cauzat. A făcut, prin sat, o pistă de bicicliști, dar Stanciu Marian Florin e deranjat. Trebuia să facă trotuar. A studiat îndelung problema și a ajuns la concluzia că i s-au ros pantofii din cauza primarului, că nu l-a dus mintea să facă trotuar și nu pistă pentru bicicliști. Drep mărturie, ne arată încălțările. Sunt găurite. Cu vărul, cu Marcu Gabriel, problema e mult mai simplă: n-a avut ce face și l-a amenințat. Așa că nu a avut altă soluție decât să-l cheme în judecată. Să plătească! În schimb, lista patronilor chemați în judecată este mult mai lungă. Tot în luna martie, i-a chemat în judecată și pe numiții Vlaicu Ionel, Vlaicu Dan și Vlaicu Costel. Spune că sunt patronii firmei de transport Rapid Trans Oltenița. Le solicită suma de 5.000 de euro de căciulă, tot daune morale. Motivarea e simplă: Stanciu Marian Florin s-a urcat într-un autobuz al acestei firme. Nu știm pe ce rută. „Și am circulat în condiții inumane”. Bașca cei trei patroni au și mașini de transport public care sunt defecte.

Pastă pentru câini

Solzaru Grigore, în schimb, e un individ de la care Stanciu Marian Florin a vrut să cumpere o bicicletă. A luat bicicleta, dar a uitat s-o plătească. După o săptămână, s-a găsit cu proprietarul, iar ăsta, nervos, i-a dat un pumn. Iar calculul e simplu: un pumn egal 5.000 de euro, ce mama dracu! În schimb, Petrache Ioana, proprietară de magazin chiar în sat, e chemată în judecată, dar i se solicită suma de numai 5.000 de lei. De ce? Simplu: Stanciu Marian Florin a făcut cumpărături, mai precis a luat cartofi, ceapă și pastă de mici, chiar de la ea de la magazin. Doi cartofi erau stricați. La fel și două cepe. Pasta de mici era alterată. Așa că i-a făcut plângere pe la tribunale. Dar și la cei care se ocupă cu protecția consumatorului. La magazin, e supărat nu pe vânzătoare, cât pe patroană. Vânzătoarea e și ea uluită. Ne-a dat în judecată? De ce?! Pasta de mici era expirată, spune Stanciu Marian Florin, dar nu mai știe când a cumpărat un astfel de produs. Oricum, mai demult! Stanciu Marian Florin e cunoscut la magazin. Mai cumpără, când și când, pe datorie. Dar nu vrea să se împace cu proprietara magazinului: „Să plătească, pentru că vinde produse alterate!” Pasta de mici spune că nu a mai consumat-o, ci a dat-o la câini. Vânzătoarea e și ea lovită: „Domnule, eu sufăr cu inima. În momentul de față, pe mine m-a apucat damblaua!” O amică de-a vânzătoarei știe care e concluzia: „Țara pulii!” Oricum, săptămâna asta, Stanciu Marian Florin nu mai are de gând să dea pe careva în judecată. Acum, vrea să meargă la Călărași, tot pe la instanțe, dar ca să-și caute un avocat. Bun. Noi, săritori, îi recomandăm unul. Pe care avem boală! Ia-l pe Stan, că se laudă prin tot orașul că e mână-n mână cu judecătorii!

Cât o amendă

Urmează să fie acționați în instanță și următorii: o oarecare madam Trifu, de la Spitalul de psihiatrie Săpunari, căreia urmează să-i ceară suma de 1.000.000 de euro; numitul Michele Luigi Grassi, șef la Enel, care urmează să plătească și el 1.000.000 de euro; întregii Secții de Poliție Grădiștea, căreia urmează să-i solicite daune morale tot în sumă de 1.000.000 de euro. Asta că nu a fost lăsat să se lege și el la stâlpul din fața curții, că tot voia omul să se uite la televizor. Mai precis la postul Antena 3. Patroana de la magazin e lăsată și ea cu gura căscată. Petrache Ioana vrea să știe ce marfă stricată a luat acesta. Îi spunem noi, pe repede-nainte: cartofi, ceapă și pastă de mici. Și-l agităm: Dacă doamna e patroană de magazin, nu e bine să-i ceri mai mulți bani? Patroana, în schimb, nu știe ce sumă i-a solicitat, drept daune morale, Stanciu Marian Florin, așa că-i comunicăm tot noi, săritori: 5.000 de lei, cât o amendă mică, de la ANAF. Iar patroana îi vorbește foarte frumos. „Florine, mamă, dacă aveai o problemă, de ce nu ai venit la mine? Te-am certat eu vreodată? Nu ți-am vorbit eu frumos?” Degeaba, își răcește gura de pomană, Stanciu Marian Florin nu vrea s-o ierte, femeia trebuie să plătească pentru că și el a plătit de fiecare dată când a greșit. „De fiecare dată, nevinovat!” Și cară după el o geantă care, odată, a fost de firmă. E plină cu fel de fel de documente. De pe la instanțe. De pe la parchete. Cum ar veni, timp pierdut, bani cheltuiți și nervi ca la balamuc!

Nedreptățile oamenilor

Deseori, instanțele sunt bombardate cu plângeri pentru fapte închipuite. La Călărași, un alt reclamagiu de profesie e numitul Iordan Eugen. Un doctor i-a scris pe o foaie de externare că suferă de tulburare de personalitate organică. Are și el tot 36 de ani. Puțini sunt cei care au scăpat de sesizările acestuia. Iordan Eugen îi făcuse 151 de plângeri primarului de Călărași, asta până în 2011. Șeful peste polițiști a fost și el reclamat, pentru comiterea “infracţiunii de tantaj”. Da, cu „t”. În serie! Iordan Eugen, însă, a solicitat și el sume colosale drept daune morale, dar de la un oarecare Karani Ghiunes Ainur. Tot pe acesta, l-a acuzat de viol. În fapt, instanțele de judecată sunt chemate să se pronunțe în cauze care frizează ridicolul. Un alt individ a solicitat reparații morale și o soluție din care să rezulte că nu este agramat. În satul Dichiseni, în plin ger, Călin Marin e interesat dacă facem filmări pe la nunți. Nu l-am mai vizitat încă din luna ianuarie, pe la sfârșit, când erau și -18 grade ziua, la amiază. L-am găsit într-o părăginătură. Cu folii în loc de geamuri. Se laudă că a cântat cu niște lăutari, numiți alde Tocilaru, asta tot într-un timp nedefinit. Și are, în schimb, nu dușmănie pe oameni, cât dragoste pentru căței. Are 4. Adolescenți, rasa ciobănesc german. Fata, Cărăbuș, încă doi. Dorm toți într-o singură odaie luminată de un opaiț. Fără sobă, fără mâncare. “Un dumicat de pâine, ce s-o găsi”. Pe fiecare cățel a dat bani grei, i-a cumpărat de la oraș. Cățeii i-au ținut de cald. Primarul din sat, Iulian Radu, ne spune, iată, că Marin Călin a supraviețuit și peste iarna asta. Ne-a tot ținut de mânecă și Călin Marin, a vrut să ne spună că și el e nemulțumit de nedretățile făcute de oameni, dar că nu mai are încredere în instanțele din România, ci în cele internaționale. Nu a apucat să ne spună toată povestea. Au năvălit cățeii și l-au tot strigat, în acel sfârșit de ianuarie, să intre în casă, că are mâinile înghețate de la ger. Sau de la nepăsarea tuturor celorlalți oameni. Niște jarle!

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp