REPORTAJ

Independența: Visuri la cheie pentru Godinacu și Roșuîmpărat

Print Friendly, PDF & Email

Și-a dat foc la casă, iar acum are o față de etern spășit. A băut până i-a stat limba plută, apoi și-a adus aminte că nevasta îl înșeală. Ba cu unul, ba cu altul. I-a ajuns femeia acasă, iar el s-a arătat mirat că are în sacoșă două kile de cartofi și o sticlă de ulei. De unde le ai, fă? De la cine? A băut vin nou, bere și țuică de peste vară. Nu mai știe cât a turnat pe gât. Ne spune cu aproximație: Oooo! A lins până s-a făcut scândură. Asta s-a întâmplat duminica trecută, pe la prânz.

Pe celular

Este vorba de Marian Enache, zis și Godinacu. Zice că are 41 de ani, dar arată de 50. Pentru fapta sa, a fost săltat de polițiști, a ajuns pe celular, dar unui judecător, în ultima fază, i s-a făcut milă de el, că are 4 copii, și l-a plasat în arest la domiciliu. La domiciliu însemnând casa părintească, pentru că din locuința unde s-a adăpostit până acum au mai rămas doar pereții. Se află la marginea satului Potcoava, spre vale. O vecină ne spune cum se trăiește aici: Ca vai de lume! Vara, îi mănâncă șerpii. Iarna, toată zăpada adusă de Crivăț se cațără pe garduri. Asta nu se întâmplă la aria lui Marian Enache din simplul motiv că ea nu are. Nu a avut gard niciodată. În jur, bălărăul e cât porumbul, până să fie cules. Enache a strâns niște boarfe, în camera de la stradă, apoi le-a dat foc. De acolo s-a aprins toată casa. Din ce a fost de ea, au mai rămas și câteva țigle, o dormeză roșie, cu arcurile sărite, o plită dată recent cu lut, în camera din fund, un cățel care abia învață să latre, dar și cartofii, aduși de femeie, Ion Costela, zisă și Costela a lui Ciutu, de pe unde a fost ea la făcut rost. Cartofii sunt risipiți prin curte. Viața e chiar frumoasă!

Răsărituri

Sunt patru fetițe. Stau într-o odaie, în casa bunicii. E cald în odaie. Și e și curat. Curat-curat! Cea mare, Diana Iuliana, în vârstă de 9 ani, e plecată după mă-sa. Că iar e plecată femeia. Prin sat, la o verișoară, pe strada Florilor, în satul Independența. Verișoara e de-alde a lui Janeta, care a fost a lui Vagabontu. Fetițele nu sunt rușinoase. Maria Mihaela are 5 ani, ta-su o contrazice. Ba nu, 6. Apoi se răzgândește: Are 5, dar merge pe 6. Delia are 3 ani. Îi merge și ei gura. Delia și Ancuța. Delia Ancuța. Cea mică e înfășată. Scâncește. E Laura Nicoleta și abia a făcut 9 luni. Nu sunt îngeri, sunt răsărituri. Prostul e mândru de copile. O întreabă pe Maria Mihaela. Hai, spune, ce-a făcut tati? A băut, nu?! Și apoi se laudă că nu bea des, dar când bea, bea temeinic. Și face urât. Nu știe să ne spună de ce face asta. Nu știu, m-am trezit așa. N-am găsit-o pe ea acasă. Ne-am luat de la niște cartofi și o sticlă de ulei. Că de unde i-ai adus, fă? Femeia s-a dovedit îndărătnică: nu a vrut să-i spună de unde are bunătățile. I le-a dat cineva, probabil, ne lămurește el, tot cu o umbră de gelozie-n glas. M-am gândit că s-a futut pe cartofi. De fapt, dragostea începe abia când se sfârșesc cartofii.

Botoși

La bunică, aria arată ca un pahar, după ce a fost lăsat în gura izvorului. Crizanteme bătute. Apoi din cele piticuțe. Bănuți galbeni ițiți liniar. Un șir de trandafiri pregătiți de iernat. În spate, șoproane, găini, cotețul purcelului și hambarul. Cea bătrână, bunica, se vaită. Că așa e el, așa a făcut mereu. Până acum două luni, toți au stat aici, dar femeia, Ionela a lui Ciutu, era luată des la rost de soacră, fugea femeia și asta bătrână îi cam ținea socoteala. În cele din urmă, și-a luat catrafusele, fetele și bețivanul și s-au mutat toți, în căsuța de la Potcoava, să înceapă o viață nouă. Iar viața nouă se naște din cenușa celei vechi. Și cenușă nu poți face decât dacă dai foc casei. Cea bătrână nu știe ce să-i facă băiatului: A mai lucrat și el, maică, mai pe la Brăila. Se mâhnește: Îl bagă la pușcărie, maică? Îi spunem că nu. Lasă-l, scapă cu suspendare. Că Marian Enache a mai fost pe la bulău, în urmă cu câțiva ani. Pentru furt. Dacă are capul prost, maică, asta face băutura! Bătrâna spune că orice ajutor e binevenit. Pentru copile, maică, au rămas și fără căciulițe, fără botoși, fără nimic. Știm că până acum s-au strâns niște lucrușoare, vreo 3 saci, prin Crucea Roșie. Că mâncarea-i fudulie!

Pe vrej

Îl certăm. Treaba ta, dar cresc fetele fără tine! Știu, șefule, nu mai fac. Promit! De peste drum, o băbătie, cu gura cât toată ulița, le știe pe toate. Neea, beutura, bre. Ne spune că e fudulă de urechi. Se laudă că ea muncește pe rupte, deși e adusă de spate. Păi cât muncesc eu și cu băiatul meu, ă? Păi le dai la bețivii ăștia?! Și ne explică: Bea și el, bea și Costela, bea și mă-sa, bea și toți. Mămică, de ce le dă lumea?! Că nu merită, nu merită! Mămicăă, io o dau la televizor! Și ne spune de Costela, eea, se bagă în așternuturi, la alții. Vă spun cu toată credința, că mie mi-e frică de Dumnezeu! Asta înțelegem, mama fetițelor e cea rea, că își bătea soacra. Bătea la ea ca la fasolea pe vrej. Și-i și înfierbântă pe bărbați. Iar mămăica e supărată pe Marian Enache, zis și al lui Godinacu, fiindcă în urmă cu câțiva ani i-a furat 15 saci cu grâu. Da, maică. Și i-a vândut pe băutură! Știe că și azi-noapte a fost la ciordit, prin sat, chiar dacă e arestat la domiciliu. Nu mai știu ce a furat. Apoi se răzgândește. Ba nu a furat, nici nu a ieșit la poartă. Și dă vestea la toată ulița: Măă, n-are voie Marian să iasă din curte!

Roșuîmpărat

Casa lui Petrică Oprea, cunoscut drept Roșuîmpărat, a ars în urmă cu două săptămâni. E într-o fundătură, pe strada Bărăganului, în satul Independența. A fost molimă de case arse, în zonă. A rămas cea bătrână singură, a făcut focul în odaie și a lăsat ușa de la sobă deschisă. Suficient cât să sară un tăciune și să acopere de vâlvătăi bojdeuca. Sunt câțiva meseriași, meșteresc la acoperiș. Mai o teslă, mai un ciocan, câțiva sulinari, niște scânduri vechi. Unul dintre ei e numai zâmbet: Visuri la cheie, șefule! Căsuța e o prăpădenie. Două odăi pline de funingine. Asta e toată agoniseala rămasă. Roșuîmpărat doarme acum la o mătușă, băiatul acestuia pe la prieteni, aia bătrână pe unde apucă. Deși, peste gard, șade nepoata acesteia. Măritată și cu doi plozi. Roșuîmpărat, la 48 de ani, e băiat muncitor. Are loc de muncă, pe mașina de gunoi. Nu crede că iarna asta va apuca să doarmă pe perna lui. Îl întrebăm pe Roșuîmpărat de ce nu doarme la fată. Nu e loc, șefule. Ne spune o vecină: Nu se înțelege cu soacra. Și ne spune și de ce. Ne face semnul universal al autostopistului, dar îndreptat spre gură. Bea de rupe! Iese la uliță și fata. Nu suntem certați. De ce minți, mă, că suntem certați? Încă e bine, deși a dat bruma. Iar la vară va fi și cald.

Arată mai mult

Articole similare

Comentarii

  1. Totul este corect in articolul dumneavostra cu o exceptie. Porecla lui nu este Trandafir ci Godinacu’. Trandafir este numele fratelui sau… Chiar daca pare o greseala minora il bagati in gura lumii pe frac’su…

    1. Eu am fost prieten cu cei 2 sunt tot din valea popii copii au fost niste copii fenomenali dar Gabriel (gabita cum ii spuneam noi) nu stiu ce sa intamplat mai exact dar Gabita mergea de obicei la arges a fost un copil care facea ce vroia el odata iam vazut pe pod la calasi dumnezeu sa ii ierte erau niste copii fenomenali frumosi si cu simtul umorului daca scriu gresit imi tremura mana imi aduc aminte cand mergeam la gradinita si ne dadeam impreuna cu mai multi prieteni in leagane si in invartitoare si el ne impingea si noi strigam hai gabita hai gabita

      Dar astea au fost amintiri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp