REPORTAJ

Veselie pe datorie și julituri de la spirt, amin! / Video

Print Friendly, PDF & Email

Are 78 de ani, e în formă de seceră și vede lumea de undeva de jos. Cam de la 1,30 metri. Privește mai mult spre pământ decât la chipurile celorlalți oameni. Cu atât mai puțin spre cer. Ca să-l vadă, e nevoită să facă un efort fizic deosebit. Iar adevărul e cinic: la o astfel de vârstă, e normal să privești spre cel care te cheamă. Insistent.

Buf, buf, buf

E tipică. Are șorț, batic, ciorapi groși, de culoare închisă, fustă până la rotule, ilic. Are și papuci de gumă. Îi târșie. Are și baston. Bastonul e un prieten de nădejde. O ajută să nu se încovoaie și mai mult. A dormit prin vecini. Ne spune și de ce: cu două zile în urmă, a luat pensia, 400 de lei. Asta pe la amiază. Seara, nu mai avea decât jumătate din bani. E zăpăcită de cap, nu mai știe unde a pus restul banilor. I-o fi luată el, nu știu. El e băiatul acesteia. Și are 55 de ani. Iar mamaia se cutremură: Nu mai știu de frica lui, nu mai știu… Și ne spune cum o bate: cu picioarele pe spinare. Buf, buf, buf. Insistăm: Îmi zice fel de fel de vorbe, mânca-mi-ai, sugea-mi-ai, mă scuzați. Și se miră și ea: Păi așa se vorbește c-o mamă? Iar mama crede că noi suntem domnu’ șef, așa că ne spune tot: Mamă, îmi zice, eu vreau femeie. Și se oprește, dar insistăm: Spune tot, mămăiță! Și leagă greu cuvintele: Mi-e rușine, domnule, mi-e rușine. Înțelegem că, prin ianuarie, după ce a tuns-o într-un mod original, adică i-a tăiat părul cu cuțitul, s-a apucat să-i sfâșie cămașa de noapte. El, adică băiatul acesteia, avea chef de sex. E normal să-ți iubești mama. Cu foc! Mai ales când îți ia Dumnezeu mințile!

Antipsihotice cu vodkă

Mămăica se numește Tolea Sultana. E din satul Ștefan Vodă, un sat care a devenit celebru, în ultimele zile. Lumea de-aici a luat-o razna. Nu s-a mai pomenit de ani de zile să fie atâtea scandaluri. Săbii, cuțite, topoare în cap, sape agitate, de Lăsata Secului. Asta fiindcă niște amețiți au vrut să arate că fetele din satul lor nu au voie să fie curtate de băieții dintr-un sat vecin. Înainte, o femeie a fost sfâșiată de câinii pe care-i avea în arie. Cel mai feroce a fost cel din rasa pit bull. Îl creștea de pui. E vorba de Stela Boerescu, de 50 de ani. A stat zile bune prin spitale. Acum e fără o ureche și fără o parte din scalp. Zice mersi că încă mai e în viață. Pe strada Gladiolelor, Gătej Ilie s-a trezit în curte cu doi hoți. A scăpat cu o toporișcă dată-n moalele capului. Și el a supraviețuit. Are 81 de ani. În schimb, Craiu Constantin, în vârstă de 75 de ani, nu a avut nici o șansă. Locuia pe strada Libertății. Târziu, l-au găsit vecinii cu gâtul tăiat. Se bănuiește că un nepot i-ar fi făcut de petrecanie, Craiu Marian, îl tot căutau echipele de criminaliști. Imediat după asta, Dima Marian, 41 de ani, care avea obiceiul să amestece antipsihoticele cu vodkă, remediu universal pentru sila cronică, a fost găsit atârnând în streang. Satul merită o sfeștanie. Sau mai multe.

Tunsă cu cuțitul

Tot pe strada Libertății stă și Tolea Sultana. O duce acasă primarul, George Avram. O ține de mână. Ușor-ușor. Copăcel! Casa e de tule. E lipită proaspăt și dată cu var. Alb. Are și prispă. Primarul îl strigă pe frizerul de ocazie. Mihai! Mihai! Și-l ceartă pe golan: Tu crezi că eu nu am altă treabă decât să o aduc pe mama ta? De ce o izgonești, mă, de ce-o bați, mă? Mihai are fața spășită: N-a bătut-o nimenea. Are și brațele arse. Cică a folosit o cremă de gălbenele. Era expirată. Cum, mă, n-ai bătut-o, că are și răni! Iar golanului i se pare ceva firesc: Păi și eu am răni. Și dă să-și ridice cracii pantalonului. Iar pantalonul stă pe el ca pe ulucă. Spune că are răni pe picioare, dar nu fiindcă ar fi fost bătut de bătrână. Nu, nu mă bate ea. Nici nu ar avea cum, bătrâna abia se ține pe picioare. Dacă bați din palme oarecum mai aproape de ea, o pui la pământ. N-a găsit banii, bre. Și banii erau în ăla a lu’ matale, în pliant, în poză. Ea nu știe unde pune banii. În rest, nu a bătut-o nimeni. E o femeie bătrână, neputincioasă, vezi și tu cum arată! Dar Mihai e rămas de-aseară. A avut omul bani, doar a luat cea bătrână pensia, rahatul ăla de 400 de lei. Și pe cine am omorât? Ne edificăm: nu a băut decât trei beri. Și o sticlă de spirt medicinal. Și are o față de parcă ar vrea să se dreagă. Noroc!

E cu dus și cu întors

Despre viol, Mihai pare contrariat: Ce-ai făcut, fă? Bravo, fă! Păi știam că faci asta… Făi femeie, tu îți dai seama ce ai făcut acuma, că m-ai băgat în pușcărie? Bravo ție! Dar mămăica o ține pe-a ei: Mi-a zis din somn: mamă, eu vreau femeie. Mi-a cerut mie, ce mai încolo și-ncoace. Mihai, bețivanul, își face cruce: Doamne-ferește! Și-l ia drept martor pe primar, pe Georgică Avram: Știe și dom’ primar, m-ai băgat în pământ și pe mine și pe tata. Iar primarul asta știe: Păi știe, mă, că a mai venit la tine, ți-a atras atenția cu aceeași situație și tu nu te-ai îndreptat. Și-așa aflăm, iată, de ce s-a spânzurat Dima Marian, de 41 de ani, mai zilele trecute, ăla care amesteca antipsihoticele cu vodka. Aflăm de la Mihai: Păi așa a făcut și ăla, cum s-a spânzurat, că s-a culcat cu mă-sa! Vorbește gura vrute și nevrute, cine s-o astupe? Și se jură că nici nu o bate. Nu! Nu o bat, aseară mi-am dat cu spirt, că am mâinile arse. Dar îl contrazice mamaia, și-a dat un drac, l-a băut! Iar vecinii, ai dracu’, toți spun aceeași placă: Da, spun că o bat, că e ai lor. Da, da, recunosc. Iar vecinii spun asta nu pentru că au ceva cu el, ci doar că sunt răi: E cu dus și cu întors, e mai multe! Și de copiii mei ai râs, așa ai făcut toată viața! Ce-ai făcut, femeia lui Dumnezeu? Bravo, să trăiești!… Tu pentru mine nu mai ești mamă! Amin!

Fenobarbital de dus la notar

Nu e rost de discuții: Băi Mihai, tu ai o boală psihică. Și recunoaște: Păi am, că sunt tot, tot julit. Și-și arată mâinile. Dă să-și ridice din nou cracii pantalonului. Că așa se întâmplă când ești cu capul, îți apar julituri în coate. Și pe genunchi. Iar mămăica, de această dată, e decisă: nu vrea să-l mai vadă. E dusă de primar la postul local, să facă, iar, reclamație. Iar câteva ulițe mai la vale, fata Sultanei Tolea se vaită și ea. O cheamă Tudorița. Nu are cum s-o țină la ea în arie. Are soțul bolnav. E epileptic. Nu am cum. Eu dau banii pe medicamente. Eu mă internez. Ăsta se internează. Își pune mâinile pe piept: Eu nu am ce să-i fac! În viziunea ei, cel care trebuie să ia măsuri e primarul: Are două dosare la parchet, să facă primarul! Că ea nu poate, că are, normal, bărbatul bolnav. Ia fenobarbital. Ia carmazepină. Așa spune ea. Medicamentul, însă, se numește altfel. Nu stăm să-i explicăm. Pe scurt, e și ea o femeie cu o droaie de necazuri. E și ea terminată cu nervii. Și are și poliartrită. Trebuie să se interneze de nu mai poate. Sunt cu coloana, sunt cu circulația, sunt cu toate. Nu a mai fost așa când a dus-o pe bătrână la notar, să vândă din terenul de pe câmp. E mama ei, dar primarul să facă dreptate, că ea nu are ce să facă dacă Mihai vrea femeie și-și călărește mama. Care e și mama ei. Sunt cu toate alea. Sunt cu nervii la pământ. Eu nu mai pot. E mama mea, dar nu am nici o putere.

Pe datorie, ca binecuvântare

Iese și epilepticul. Le știe și el pe toate: Da, domnule, așa face. Ne arătăm noi curioși: Adică? Și vorbește rar: Trăiește-cu-maică-sa. Apoi e explicit: O fute pe mă-sa. Dar el e un tip normal, a fost bătrâna și la el, a ținut-o 5 ani, dar numai în vârful patului, însă el nu i-a făcut nimic, chiar dacă era soacră-sa. Nici n-am mișcat. Și uite ăla ce-i face! Mămăica e rămasă la postul de poliție. Asta în centrul satului. Nu se știe unde a dormit peste noapte. E amiază. Ne gândim că face 100 de metri pe oră. Pănă acasă, unde stă cu băutorul de spirt, ar ajunge în câteva zile. Tot în centru, e și crâșma lui Savu Mihai. Și ăsta se visează primar. De vreo 25 de ani. Dă de băut pe datorie. E cald, berea e o binecuvântare. Se bea pe o terasă improvizată. Georgică Avram, primarul, rămâne prin zonă, vrea să știe cum rămâne cu bătrâna. Bătrâna vrea să se ducă la spitalul de la oraș, să rămână acolo internată. Criminaliștii se rătăcesc prin sat, îl caută pe Craiu Marian, nepotul lui Craiu Constantin, bătrânul de 75 de ani găsit cu beregata tăiată. În schimb, șeful de post, Neacșu Gheorghe, aleargă după ăia care rup afișele electorale. Mai ales p-alea social-democrate. E de bine: e campanie electorală, iar un alt candidat, auzim, Ionel Zardova, a tăiat 60 de porci. A împărțit carne la toate ariile luminate. Să-i fie electoratului de bine și la vară cald.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp