NEWS ALERT

Niște E-coli scăpați în spațiul public / Video

Print Friendly, PDF & Email

E prima și ultima oară când îi băgăm în seamă! Niște indivizi, care încă nu au terminat alfabetizarea, se visează ziariști, deși lipsa lor de educație e acoperită, în mod paradoxal, cu diplome. Este vorba de un smucit, pe numele din buletin Marian Pârloagă, și de un nevinovat, veșnic aspirant politic, Leonida Je cratimă cu. Le-am tot explicat, în repetate rânduri, că a face presă înseamnă cu totul altceva decât a scrie substantivele comune, cu literă mare, în interiorul frazei. Le-am tot spus că nu e corect, după ce ai tipărit 4 numere de ziar, să-ți arogi dreptul de a te numi gazetar. Le-am tot spus că nu au calitatea morală să emită judecăti de valoare despre rolul presei câtă vreme ei nu au habar care e unitatea de măsură pentru corpurile de literă. I-am bătut la cap că nu e corect să emită texte inepte despre redactorul șef de la publicația Jurnalul de Călărași, Sorin Danciu, câtă vreme acesta are mai multe cărți scrise decât au reușit ei să citească până acum. Le-am tot cerut ca, atunci când emit texte critice despre cineva, oricine ar fi acela, în același “articol” e absolut necesară consemnarea opiniei celui vizat. Concluzia e că ori sunt rău-intenționați, ori nu au capacitatea intelectuală să priceapă lucruri elementare.
Presa nu înseamnă șmecherie de cârciumă. Nu înseamnă să contabilizezi numărul de like-uri de pe rețelele de socializare. Nu înseamnă consemnarea frustrărilor clocite în minți veșnic odihnite. Presa nu înseamnă consemnarea sferturilor de adevăr, care devin, în mod automat, minciuni, tocmai prin lipsa celorlalte elemente din întreg. Presa nu înseamnă a pune poze cu ceva ce toată lumea știe sau vede zi de zi. Presa, bai smucitule Marian Pârloagă și dragă Leonida Je cratimă cu, înseamnă responsabilitate. Responsabilitate în primul rând față de cititori. Înseamnă să ai suficientă capacitate intelectuală în așa fel încât să poți discerne o știre proastă de una bună, o știre falsă de una adevărată. Să poți discerne adevărul de minciună. Măcar în proporție minimă, câtă vreme adevărul e ceva absolut relativ. Presa înseamnă, mai ales, implicare. Iar implicarea trebuie să aibă un profund caracter social. Presa nu se face pentru bani. Nu se face strict în scopuri politice. Presa nu se face doar pentru că un aiurit, cum este Virgil Marian Dumbravă, umblă cu niște hârtii prin buzunare și urlă peste tot că el este viitorul primar al municipiului Călărași, că așa spun niște sondaje falsificate. Pe care le falsifică la fiecare campanie electorală. El și nimeni altcineva. Sau pentru că ați mâncat o chiftea de la el. Sau de la Marius Dulce, un alt aspirant la funcția de primar al municipiului Călărași , când ăsta, deși a lucrat prin fabricile evazioniste cu alcool, nu a condus la viața lui nici măcar un alambic. Presa nu înseamnă să te uiți în gura unor indivizi care nu au realizat nimic, absolut nimic în viața lor. Și să promovezi astfel de specimene. Și nu înseamnă critică doar de dragul criticii.
Presa înseamnă să bați la ușile oamenilor. Să îți asumi, cu subiect și predicat și sub semnătură, ceea ce emiți. Și să emiți texte corecte, cât se poate de corecte. Din punct de vedere uman, din punct de vedere moral, din punct de vedere civic. Înseamnă, mai ales, consecințe. De orice natură. Rolul social al presei este dat de consecințele rezultate în urma activității acesteia. În plus, presa nu se face numai în campaniile electorale. Nu se face doar atunci când cineva îți finanțează elucubrațiile, de dragul unor câștiguri facile. Tot în plus, presa e corectă atunci când vede și diseminează imaginea de ansablu. Istoricul complet. Cum istoricul complet înseamnă, spre exemplu, a nu lăsa cititorul fără să aibă acces la toată informația. Municipiul Călărași, iată, nu înseamnă ce este de la cota 0 în sus, ci și ce este de la cota 0 în jos. D-aia se schimbă rețeaua de canalizare în tot orașul, veche de 50 de ani. Iar asta nu o spuneți, nemernicilor! Asta ca să dăm un exemplu absolut aleatoriu. Tot cu titlu de exemplu, PSD nu înseamnă pensii și salarii pentru cei săraci, ci înseamnă un lung șir de asasinate. Ultimul fiind la clubul Colectiv. Și nici asta nu o spuneți, nemernicilor! Lipsa de discernământ naște astfel de specimene, de tipul smucitului de Marian Pârloagă și al numitului Leonida Je cratimă cu, amândoi autointitulându-se deja ziariști.


Ar fi de-a dreptul scandalos ca aceștia să se complacă în astfel de manifestări civice nu din prostie, ci dintr-o nemernicie bine pusă la punct. Iar nemernicia e deplină atunci când realizezi consecințele actelor tale. Când le urmărești. Când le promovezi doar din calcule meschine. Electorale sau pecuniare.
Nu oricine emite o frază devine automat scriitor. Nu oricine se înscrie într-un partid devine automat și politician. Nu oricine însăilează un text devine automat și ziarist. Lipsa de rușine a celor doi e, însă, molipsitoare. Ziariștica de campanie e o boală. O boală socială. O consecință a lipsei de discernământ. O consecință a lipsei bunului-simț. E o diaree a democrației când democrația e infestată cu E-coli. Căci asta reprezintă cei doi: niște E-coli scăpați în spațiul public. Ei și alții ca ei. În fond, cei doi nici măcar nu înțeleg care este menirea presei. Că presa normală la cap este într-o continuă contradicție cu puterea politică și într-o continuă contradicție cu structurile de forță ale statului. Smucitule Marian Pârloagă și dragă Leonida Je cratimă cu, ăsta e rolul primordial al presei. Rolul ei social! Rolul presei e acela de a apăra valorile civile. De deraierile politice. De deraierile structurilor de stat. Iar voi, iată, după ce ați pus virgula între subiect și predicat, pe niște foi tipărite, inepte, aveți nerușinarea să dați altora lecții de presă. Ce vă recomandă, ma, să faceți asta? Ce? Câți ani de activitate aveți în spate? Câte milioane de texte publicate? Câte consecințe de ordin juridic au avut inepțiile debitate de voi?
Noi nu-i luăm partea lui Sorin Danciu. Doar ne minunăm de impertinența acestor doi sfertodocți, acestor doi indivizi care se află într-un continuu război cu limba română. Cu bunul-simț. Cu logica. Și nu în ultimul rând cu onestitatea.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp