NEWS ALERT

CL 8 – cifre, necesitate și pâini

Print Friendly, PDF & Email

Pentru călărășeni, CL8, cum este cunoscută lucrarea de extindere și reabilitare a rețelelor de distribuție și a sistemului de canalizare, înseamnă o investiție de 38.893.596,56 lei, la care se adaugă taxa pe valoare adăugată în sumă de 9.934.453,17 lei. Pe total, echivalentul în euro al acestei investiții este de 10.806.407,57, la cursul din ziua de 9.03.2016. Este cea mai mare investiție realizată în Călărași, în ultimii 10 ani. Spre comparație, Saint Gobain, în fabrica de la Călărași, deși raportează pierderi, încearcă să investească suma de 4.000.000 euro în tehnologii de protecția mediului și în creșterea capacității de producție, în cursul acestui an.

Efort financiar de 3,18 euro pentru călărășeni

Pentru CL 8, din totalul sumei de 10.806.407,57 euro, 9.185.446,43 euro reprezintă fonduri venite de la Uniunea Europeană. La această investiție, participarea călărășenilor, prin bugetul local, este în sumă de 207.483,02 euro. În lei, este vorba de suma de 925.975,96. La anul 2011, conform datelor statistice, populația municipiului Călărași avea un număr de 65.181 locuitori. Din acest unghi, efortul financiar pentru susținerea acestei investiții, pentru fiecare locuitor al municipiului Călărași, este de 3,18 euro, în vreme ce Uniunea Europeană a alocat fiecărui locuitor din Călărași, în cadrul acestei investiții, suma de 140,92 euro. Diferența este reprezentată de bani investiți de operator, în fapt Ecoaqua SA, dar și fonduri venite de la bugetul național. Cota operatorului este de 3,72 la sută din valoarea proiectului, adică 401.998,36 euro. Cota bugetului național este de 9,36 la sută, însemnând 1.011.479,74 euro. Până la data de 31.12.2015, stadiul valoric al lucrărilor era într-o cotă de 72,96 la sută, adică antreprenorului general, firma SC Hidroconstrucția SA, i s-a decontat suma totală de 35.624.945 lei. Stadiul fizic al lucrării, la aceeași dată, era în cotă de 75,53 la sută. Între cele două, exista o diferență de 2,57 la sută, ceea ce exprimat în lei înseamnă sume nedecontate de 1.254.880,87 lei.

725.985 euro în salarii pentru muncă necalificată

Între operator și constructor, contractul de executarea lucrărilor a intervenit la data de 29.12.2014. Are termen de finalizare 1.06.2016. Se estimează că lucrările vor fi încheiate, însă, la data de 30.04.2016, cu circa o lună de zile mai devreme decât data scadentă prevăzută în contract. În cadrul acestei investiții, Hidroconstrucția a apelat și la subantreprenori, în număr de 15. Din cele 15 firme care execută lucrări în cadrul acestui proiect, 12 sunt din Călărași, cu un număr mediu de 15 angajați. Se estimează cheltuieli totale de salarizare de 1.600 lei lunar, pentru fiecare angajat, la un venit estimat la 1.000 lei, câtă vreme mare parte din activitate a constat în cea de tip necalificat. Până la finalizarea întregului proiect, suma de 725.985 euro se duce direct în buzunarele călărășenilor care au derulat activități necalificate în cadrul firmelor subantreprenoare. Este echivalentul a 4.049.998 pâini. Se adaugă, însă, alte venituri pentru firmele călărășene care dețin parcuri cu utilaje de profil, însemnând buldoexcavatoare, încărcătoare, mașini de transport, la care se adaugă și personalul de deservire. S-au asigurat locuri de muncă și pentru topometriști, instalatori, fierar-betoniști, sudori în polietilenă.

60.000 de metri cubi excavați

Lucrarea prevede: a) înlocuirea rețelei de apă potabilă pe o lungime de 16,307 kilometri și extinderea acesteia pe 3,461 kilometri; b) înlocuirea rețelei de canalizare pe o lungime de 6,470 kilometri și extindere pe 12,747 kilometri; c) contori apă – 1.500; d) branșamente apă – 1.072; e) cămine vane – 109; f) hidranți – 191; g) racorduri canalizare – 1.944; h) cămine vizitare canal – 485; i) cămine de monitorizare – 23; j) stații de pompare apă uzată – 4. S-au făcut săpături de aproape 60.000 metri cubi. Pentru rețeaua de distribuție a apei potabile, s-au înlocuit conducte din oțel, unele vechi de 80 de ani, cum este cazul instalației de alimentare cu apă potabilă pe strada Ion Heliade Rădulescu. Actualele conducte sunt din polietilenă de înaltă densitate. Rețele de alimentare cu apă potabilă vechi de minim 30 de ani erau pe străzile Plevna, Grivița, Rahova, în centrul vechi, o parte din cartierul Măgureni, în zona blocurilor din zona comercială, toate conductele fiind metalice. Pe vechile conducte, se înregistrau depuneri de material rezidual, care conduceau la influențarea parametrilor calitativi ai apei, în sens negativ. Prin înlocuirea rețelei metalice cu cea de conducte din polietilenă de înaltă densitate, apa potabilă se încadrează în partea superioară a indicilor de calitate, față de stasul uzual prevăzut de Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile. Rețele noi de alimentare cu apă înseamnă branșamente pentru cartierul Obor, Măgureni, Varianta Nord. Este de precizat că, la scările de bloc, se efectuează un singur branșament, dar numărul apartamentelor branșate poate fi și de 40. Luat ca număr de gospodării / apartamente, legăturile noi la rețeaua de alimentare cu apă sunt de 2.500. Rețeaua de canalizare înseamnă introducerea unei astfel de rețele pentru tot cartierul Mircea Vodă, cu excepție pentru două străzi. În această zonă, alimentarea cu apă s-a făcut prin Programul Samtid.

Conductă metalică, de azbociment și tip Premo

Se asigură, astfel, circuit complet – alimentare apă apă potabilă – colectare apă menajeră, pentru această zonă. Cartierul Mircea Vodă înseamnă un număr de aproximativ 1.000 de gospodării. Introducerea acestei utilități urbane conduce nu numai la creșterea gradului de confort al locuitorilor, ci și la creșterea valorii proprietăților. Canalizarea stradală elimină fosele, acolo unde există, dar și grupul sanitar din fundul curții. Pentru locuitorii din zonă, înseamnă grup sanitar normal, duș sau cadă, dar și mașină de spălat. Se extind rețele de canalizare și în zonele Măgureni și Locomotivei, dar și la zona blocurilor J, în zona Bărăganului, în zona Orizont, în zona blocurilor N, din cartierul 5 Călărași, dar și pe strada Grivița, în zona Școlii generale nr. 9. Rețeaua de canalizare, până la această investiție, însemna conductă metaliză, de azbociment și tip Premo. Rețaua era veche de cel puțin 35 de ani. Se schimbă, la acest moment, și rețeaua de alimentare cu apă și cea de canalizare pe principala arteră a orașului, strada București. Pe aceeași stradă, conductele de tip Premo, cu diametrul de 2000, situate la 5 metri sub nivel, reprezintă canalizarea pluvială. Datează din anul 1976. Se delimitează astfel conductele colectoare pentru apa de ploaie, așa-numita canalizare pluvială, de conductele de colectare a apei menajere, deci separarea operării de apă menajeră de cea pluvială prin stațiile de epurare. Costurile, astfel, sunt altele. Procesul de decantare al apei pluviale este unul mai simplu și mai ieftin față de cel al apelor reziduale.

Fără creștere a cifrei de afaceri la service

Un simplu contact cu un service auto din Călărași ne relevă, în același timp, o situație ciudată. Introducerea/schimbarea de rețele de apă și canalizare, în oraș, înseamnă, însă, și trafic derulat în condiții grele, dar se vehiculează și ideea conform căreia autoturismele suferă numeroase avarii din cauza gropilor din carosabil. La firma EL Greco, din Călărași, strada Celulozei nr. 9, firmă care datează din anul 2005, ni se spune că anului 2015, când CL 8 s-a derulat la capacitate maximă, nu a însemnat o creștere a cifrei de afaceri și, implicit, a profitului. Șoferii care au venit cu autoturismele la acest service, ni se spune, nu s-au plâns că au înregistrat defecțiuni la mașinile proprii din cauza derulării acestui proiect.

Arată mai mult

Articole similare

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp