BREAKING NEWS

Marcel Zăgărin, fostul primar al comunei Borcea, a fost trimis în judecată pentru omor din culpă / Video

Print Friendly, PDF & Email

După 4 ani a fost trimis la instanța de fond dosarul care-i vizează pe Marcel Zăgărin și Gheorghe Irimiaș, amândoi acuzați de ucidere din culpă. Primul este fostul primar al comunei Borcea, în vreme ce al doilea este fostul șef al Secției Drumuri Naționale, din cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța.

Nu a avut nici o șansă

În dimineața zilei de 7 ianuarie 2012, un bărbat a fost ucis după ce vântul a smuls o bucată dintr-un arbore uscat, chiar la intrarea în comuna Borcea, dinspre Fetești, pe Drumul Național 3B. În vârstă de 48 de ani, Iulian Țuțuianu nu a avut nici o șansă. Se îndrepta dinspre Fetești spre locul de muncă, la unitatea militară din localitatea Bărăganu, unde activa ca șofer. Tragedia nu a fost nici acum uitată. Un vecin își amintește: “Eu le-am zis o viață întreagă să taie plopul.” A fost tăiat după ce s-a întâmplat nenorocirea. S-a prăbușit peste șosea, deși putea să-i cadă peste casă. Se numește Costică Ilinca. Ne spune că, în zonă, mai mulți cetățeni au făcut adrese la Primăria Borcea, solicitând îndepărtarea pomilor de pe marginea drumului național, mulți dintre ei foarte bătrâni. “Puteau să cadă peste un autobuz plin cu copii”. Ne povestește întreaga întâmplare: “El mergea, săracu, cu Loganul, de la Fetești la Jegălia, ca să se împace cu soția. A căzut o cracă mare, cât mine de groasă, chiar peste mașină. S-a dus în elanul ăsta, nici în stânga, nici în dreapta, direct în podișcă”. Iulian Țuțuianu a fost declarat decedat de medicii sosiți la fața locului, după ce s-a apelat la sistemul unic de urgență 112. Pentru a fi scos din mașină, pompierii de la descarcerare au fost nevoiți să taie trunchiul copacului.

Se pasează pisica

La acel moment, Gheorghe Irimiaș, seful Secției Drumuri Naționale Călărași, afirma: “S-a întâmplat la kilometru 45, în interiorul localității Borcea, unde o cracă s-a desprins în urma furtunii și a lovit un autoturism care era în deplasare. Deci din cadrul localităților intră în incidența celor de la consiliul local pentru întreținere, defrișare, toaletare. Noi avem jurisdicția pentru ce avem în afara localității”. După 4 ani de la producerea acestei tragedii, procurorii călărășeni l-au contrazis, trimițându-l în judecată pentru omor din culpă. Contactat, fostul primar al comunei Borcea, Marcel Zăgărin, a declarat: “Eu, după toate legile, după tot ce există jurisdicție, nu am nici cea mai mică legătură. Tot ce înseamnă plantație de plopi, o să aduc dovada că tot ce e plantație de plopi, în intravilan sau extravilan, se face de drumurile naționale. O administrație publică locală nu are un aparat, o logistică care să poată întreține niște pomi de 10 metri înălțime. Faptul că eu am sesisat pe cei de la Secția Drumuri Naționale pentru defrișare, dar la un vânt de 80 de kilometri pe oră nu ai cum să prognozezi că se va întâmpla o nenorocire, nu ai cum să defrișezi un lucru care nu aparținea primăriei. Un drum național se compune din drum, rigole și plantații. În momentul în care tu spui că nu am defrișat înseamnă că eu trebuia să și întrețin drumul, să tai și copacii, să pot demola și rigolele”.

Capcane ale morții

zagarinCostică Ilinca, martor la acest eveniment, spune că fostul primar Zăgărin nu mai era un om de înțeles și că era mai tot timpul în stare de ebrietate: “Trebuia cineva tras la răspundere! De ce n-au reușit să taie, când toată lumea cerea asta? Am vrut să-i tăiem noi, dar nu ne-a lăsat. Toți copacii erau un pericol public. I-a tăiat după ce a murit omul ăla. Până atunci nu s-a putut, dar s-a putut după!” Și actualul viceprimar al comunei Borcea, Costică Zaharia, își amintește că s-au făcut mai multe adrese la Primăria Borcea, inclusiv în anul 2012, prin care cetățenii cu locuințe de-a lungul drumului național 3B au solicitat tăierea arborilor, care constituiau adevărate capcane ale morții. Țuțuianu Viorica Rădița, soția victimei, știe doar că s-a încheiat urmărirea penală în acest caz scandalos de omor din culpă. “Zăgărin spunea sus și tare că nu e vinovat, că el i-ar fi anunțat pe cei de la drumuri să taie pomii.” În urma lui Iulian Țuțuianu, un băiat de 14 ani a crescut, de atunci și până acum, fără tată, cu o pensie de urmaș de 400 de lei lunar. “A murit degeaba, iar cineva trebuie să plătească. N-au putut să taie pomii ăia de 80 de ani!” Văduva lui Țuțuianu asta spune: “Dacă l-aș vedea pe Marcel Zăgărin față în față, aș ști eu ce să-i spun!”

Conflict de interese

La Borcea, fostul primar Marcel Zăgărin, printre altele, a fost acuzat de conflict de interese, asta după ce fata acestuia, Mădălina Zăgărin, în calitate de proiectant, a executat Planul Urbanistic General. În urma acestei activități, Mădălina Zăgărin ar fi încasat o sumă consistentă, de câteva sute de milioane de lei vechi. Până la acest moment, nu s-a depus o plângere la Agenția Națională de Integritate.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp