Pe raza județului, prima suspiciune de infecție cu coronavirusul Covid 19 a fost înregistrată în data de 25 februarie. Angajații SMURD au descins la o adresă, sitiată pe strada Nicolae Titulescu, din municipiul Călărași, de unde au preluat, în stare de izolare, un bărbat. Suspiciunea nu s-a confirmat.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Barbu Știrbei Călărași nu ne poate comunica, la acest moment, care este numărul acelor izolete, aflate la dispoziția autorităților. Din date neoficiale, numărul este următorul: 1!
Comunicarea datelor de interes public, la acest moment, se realizează într-un sistem oarecum netransparent. Pe site-ul Instituției Prefectului Județului Călărași, astfel de date lipsesc.
Informații într-un format dificil se pot găsi pe siteul Direcției de Sănătate Publică a Județului Călărași, acestea fiind aproape imposibil de diseminat în mediul public, fiind redactate într-un format care permite cu greu acest fapt.
La data de 29.02, pe raza județului Călărași se aflau în monitorizare 40 de persoane, acestea aflându-se în autoizolare la domiciliu. Nu existau persoane carantinate.
În aceeași zi, prin Serviciul județean de Ambulanță Călărași, s-a sesizat că un pacient adult, venit în țară la data de 23.02, dintr-o regiune care nu se afla sub stare de carantină, din Italia, prezenta febră. Ulterior, diagnosticul de infectare cu Covid 19 a fost infirmat.
La data de 2.03, pe raza județului Călărași, 82 de persoane se aflau în stare de monitorizare la domiciliu, dintre care 41 de membri de familie, la care s-a adăugat persoana ale cărei rezultate au fost infirmate la testul de infectare cu Covid 19.
Abia după 9 (nouă) zile, Direcția de Sănătate Publică a județului Călărași vine cu o nouă informare publică prin care se comunică faptul că, la data de 11.03, pe raza județului Călărași nu există nici un caz confirmat de infecție și că nu sunt persoane suspecte pentru care probele sunt în lucru.
Pe data de 10.03, prin Comandamentul Local pentru Situații de Urgență, aflat în subordinea primarului municipiului Călărași, s-au luat următoarele măsuri:
- Dezinfecția periodică a locurilor de joacă pentru copii din parcurile municipiului Călărași
- Închiderea în perioada 11-22 martie inclusiv, cu posibilitatea prelungirii în funcție de evoluția epidemiologică, a Centrului de zi pentru persoane cu handicap, Creşei, Centrului comunitar Oborul nou
- Efectuarea dezinfecției în cele trei unități menționate, subordonate Direcției de Asistență Socială, dar și în toate școlile și grădinițele din municipiul Călărași
- Verificarea modului de aplicare al măsurilor preventive la operatorul de Transport Public Local, magazine, supermarketuri, piețe şi instituțiile publice care lucrează cu publicul, măsuri dispuse de CNSSU în ședința din 9 martie, de către Corpul de control al Poliției Locale împreună cu asistenții medicali din subordinea Direcției de Asistență Socială
- Obligativitatea luării măsurilor de dezinfecție periodică în taximetre și locuri de joacă închise (private).
Măsurile dispuse au fost comunicate, după cum puteți observa, inclusiv într-un mod agramat. Nu au existat comunicări ulterioare prin care să se precizeze și care au fost consecințele acestor măsuri dispuse sau dacă acestea s-au și aplicat efectiv.
Din 11.03, școlile au fost închise, anunțându-se că acestea vor fi redeschise în data de 22.03, lucru foarte puțin probabil, la acest moment.
Tot în data de 11.03, fără să se precizeze și numărul persoanelor, s-a comunicat că există cazuri pentru care s-a luat măsura izolării, în locații stabilite de autorități.
Fără să existe bază legală, 28 de persoane au fost introduse în carantină, în hotelul Sport aparținând Clubului Sportiv Municipal Călărași, situat în centrul municipiului Călărași.
Cezar Cristain Rădulescu, directorul Direcției de Sănătate Publică a județului Călărași, ne-a precizat că masa acestora este asigurată, în sistem catering, de o firmă privată aflată în proprietatea unei rude a managerului Spitalului Județean de Urgență Călărași.
Singurul considerent a fost acela că unitatea respectivă „face mâncare bună”, explicația fiind una halucinantă.
În 11.03, au fost primele cazuri de persoane carantinate, numărul acestora fiind de 16, toate asimptomatice.
Din 13.03, instituțiile publice și-au sistat programul de lucru cu publicul. Muzeele, cinematografele, teatrele, gradinile publice au fost închise.
Sâmbătă, 14 martie, la ora 13.00, la nivelul municipiului Călărași, situația epidemiologică se prezinta astfel:
- 38 de persoane autoizolate la domiciliu
- 28 de persoane se află în carantină, dintre care 16 au primit rezultat negativ, iar 12 persoane așteaptă rezultatele.
La data de 12.02, 97 de persoane se aflau în monitorizare, la domiciliu, toate asimptomatice. La Spitalul Județean de Urgență Călărași, pe secția de boli infecțioase, existau 2 persoane internate, cu teste trimise la Institutul Matei Balș. La aceeași dată, nu existau cazuri confirmate.
La data de 13 martie, prin intermediul Crucii Roșii, cu ajutorul polițiștilor locali, se distribuie pliante de informare. Ilaritatea se află la apogeu!
Tot din aceeași dată, edilul municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin, se află în autoizolare la domiciliu, după ce a participat la o întrunire politică unde a fost prezentă și o persoană diagnosticată cu Covid 19. În aceeași situație se află alți doi politicieni locali, Valentin Barbu și Răducu George Filipescu. În cursul zilei de azi, au venit și rezultatele testelor: sunt negative! Aceștia sunt obligați, însă, să rămână, în continuare, în stare de izolare.
Sâmbătă, 14 martie, la ora 13.00, la nivelul municipiului Călărași, situația epidemiologică era următoarea:
- 38 de persoane autoizolate la domiciliu
- 28 de persoane se află în carantină, dintre care 16 au primit rezultat negativ, iar 12 persoane așteaptă rezultatele.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru aceeași zi, comunică următoarele date.:
- persoane diagnosticate – 0
- persoane vindecate – 0
- persoane în carantină – 31
- persoane monitorizate la domiciliu – 138
- teste cu rezultat negativ – 26
La Spitalul Județean de Urgență Călărași s-a amplasat un cort în vederea asigurării unui spațiu corespunzător pentru trierea pacienților. Nu au fost comunicate alte date referitoare la:
- numărul de paturi disponibile pe secțiile ATI si Boli Contagioase
- numărul medicilor epidemiologi
- dacă exisă materiale de suport sau pentru protejarea personalului medical
- dacă există materiale dezinfectante
Spitalul Județean de Urgență Călărași înregistrează, conform unor date, restanțe de minim 3 luni la plata utilităților, însemnând energie electrică, gaze, apă și canalizare, inclusiv oxigen. Pentru neplata unor echipamente medicale, acestea au fost retrase de firmele distribuitoare.
A fost alocat un post telefonic permanent disponibil persoanelor aflate în carantină sau în izolare. S-au interzis activitățile colective pentru un număr mai mare de 50 de persoane
Se constată, în mediul public, un aflux de persoane venite de peste hotare, fără ca autoritățile să comunice date despre acestea.
Sâmbătă, 14 martie, la ora 21.00, la nivelul municipiului Călărași, situația epidemiologică se prezenta astfel:
- 43 de persoane autoizolate/monitorizate la domiciliu
- 31 de persoane se află în carantină
- 26 testări cu rezultat negativ
Pentru zonele urbane, la nivel local ni se recomandă să folosim, ca mijloace de deplasare, inclusiv trotinetele! Situația devine absurdă!
În tot acest timp, prețul măștilor medicinale a devenit de necontrolat. De la un preț cuprins între 8 și 15 lei / cutie de 50 buc., la acest moment, o mască medicinală se vine cu cel puțin 7 lei/buc. Rafturile supermarketurilor sunt goale.
Se constată, în continuare, același mod extrem de defectuos în comunicarea datelor de interes public. O pagină de pe o rețea de socializare, denumită Prefectura Călărași, oferă date într-un mod extrem de lapidar.
Se poate constata foarte ușor starea de tensiune existentă în toate mediile.
În tot acest timp, la nivel local, politicieni lipsiti total de discernământ folosesc această situație de criză pentru a puncta electoral. Reprezentanții Partidului Social Democrat fac acest lucru într-un mod absolut cinic. Și grotesc, uneori, așa cum o face fostul prefect al județului, George Iacob. Așa-zisa presă locală diseminează, pe bani publici, astfel de mizerii, poreclite articole.