DOSAREFollow the Money

În 3 ani, peste 4 milioane de euro, din bani publici, pentru fotbalul jucat cu comision de 10 la sută

Print Friendly, PDF & Email

A raportat câștiguri de pe urma pariurilor sportive, iar acum e președintele Asociației de Fotbal Dunărea 2005 Călărași.

Este vorba de Cristian Daniel Zanfir, la acel moment ofical al clubului, având calitatea de vicepreședinte, conform declarațiilor făcute de Cătălin Nițu, purtător de cuvânt.

Pentru anul 2018 și pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 30 aprilie 2019, din bani publici, Consiliul Județean Călărași a alocat, către AFC Dunărea 2005 Călărași, suma de 86,62 miliarde lei vechi (1,95 milioane euro).

În schimb, la data de 31.03.2019, Asociația de Fotbal Dunărea 2005 Călărași înregistra datorii, pe termen scurt, în sumă de 4.305.847 lei, însemnând aproape 1 milion de euro.

Banii publici au fost asigurați ca urmare a unui contract de finanțare conform Legii nr. 350/2005, pe baza unui proiect intuitulat „100 de ani de fotbal pe malul Borcei”, cu scopul declarat de a populariza sportul de performanță, declara Florin Brișan, la momentul numirii sale ca președinte al AFC Dunărea 2005 Călărași.

În schimb, banii nu au fost primiți pe baza unui criteriu de performanță sportivă.

Pentru sezonul 2018 – 2019, AFC Dunărea Călărași a declarat un lot format din 28 de jucători, cu 14 transferuri înregistrate la începutul sezonului. Pentru partea a doua a sezonului, s-au înregistrat alte 12 transferuri, eliminându-se nu mai puțin de 17 jucători.

Se încheie contracte cu jucători care nici măcar nu au intrat în teren vreodată, pentru sume lunare colosale.

Jucătorii sunt aduși cu ajutorul unui intermediar, Anamaria Prodan Reghecamp, fără ca aceasta să dețină calitatea de agent de jucători în baza de date a Federației Române de Fotbal.

Pentru fiecare nou jucător „transferat”, agentul care a făcut intermedierea între club și jucător percepe un comision de 10 la sută din drepturile salariale anuale ale fotbalistului.

În contractele de reprezentare încheiate cu fotbaliștii, calitatea intermediarului – Anamaria Prodan Reghecamp – este aceea de mandatar, în baza art. 2014 ș.u Cod Civil. Deci impresarierea nu se realizează prin intermediul unei firme, mandatarul primind, anual, 10 la sută din banii fotbalistului, aceștia fiind înregistrați ca venituri realizate de o persoană fizică, din activități independente. Cum ar veni, nu există o urmă a banilor, aceștia intrând în contul unei persoane private.

Fără a avea vreo calitate în cadrul Asociației de Fotbal Dunărea 2005 Călărași, la semnarea așa-ziselor contracte de transfer participă inclusiv directorul Direcției de Dezvoltare și Relații Externe din cadrul Consiliului Județean Călărași, E. Grama, un individ condamnat, în trecut, la pușcărie. Astfel de lucruri se petrec în cursul lunii decembrie 2018.

Fără a juca vreun minut, sunt transferați, în acest mod, zeci de jucători, pe bandă rulantă. Sunt plătite salarii de 400.000 de euro, numai acestor jucători care nu au evoluat vreodată pentru Dunărea Călărași, pentru o perioadă contractuală de 6 luni. Explicația rulajului acestor jucători constă în aceea că mandatarul Anamaria Prodan Reghecamp își primea partea, din drepturile salariale ale jucătorilor, drepturi plătite de clubul Dunărea 2005 Călărași, bani care proveneau și din bugetul public al județului Călărași.

La 18 mai 2019, au loc primele descinderi ale organelor legii la AFC Dunărea 2005 Călărași, fiind vizată perioada 2014 – iulie 2018.

În mediul public, AFC Dunărea Călărași diseminează comunicate mincinoase, false, afirmând, printre altele, că nu înregistrează datorii. Acestea, conform bilanțului contabil depus la data de 31.01.2019, erau de aproape 1 milion de euro.

Ulterior, într-un alt articol, relatam cum banii publici s-au scurs prin această metodă de a legitima jucători neutilizați vreodată în vreun meci, dar veneam și cu precizări legate de datoriile uriașe înregistrate, într-un timp foarte scurt, de AFC Dunărea 2005 Călărași.

În cursul anului 2019, zeci de jucători care au evoluat la Dunărea Călărași depun memorii la Federația Româna de Fotbal, pentru obligarea clubului la achitarea salariilor restante.

Se deschid procese de executare silită împotriva AFC Dunărea 2005 Călărași, asociația înregistrând debite către terți – societăți comerciale, de mai bine de 100.000 de euro.

Ultima decizie de executare silită a clubului este dată de Judecătoria Călărași, în ziua de 13.03.2020, în favoarea firmei D Play Global Proiect SRL Brașov, pentru suma de 54.065 lei, pentru facturi emise și neachitate din perioada 2018 – 2019. Către firma Telpron Comex, pentru lucrări executate în cursul anului 2018, AFC Dunărea 2005 Călărași înregistra debite de 148.813,75 lei.

Pentru anul 2020, de data aceasta prin fentarea Legii 350/2005, se proiectează un plafon de finanțare, sub formă de cotizație și nu în baza unui proiect sportiv, în sumă de 86 de miliarde de lei vechi (aproximativ 1,75 milioane euro), sumă destinată acoperirii datoriilor restante și de 2 ani sau pentru plata restanțelor salariale către jucătorii care și-au depus memorii la Federația Română de Fotbal, în cursul anului 2019, pentru acoperirea salariilor restante din cursul lunii decembrie 2019 pentru jucători, staff și personal auxiliar.

Consiliul Județean Călărași crede că a găsit o portiță legală pentru direcționarea banilor publici pentru plata datoriilor restante ale AFC Dunărea 2005 Călărași, virând bani publici, sub formă de cotizație, o chichiță a cărei legalitate urmează să fie clarificată de organele statului.

Dacă ar fi virat banii publici în baza legii privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, AFC Dunărea 2005 Călărași nu putea să-și achite datoriile restante și de 2 ani, în caz contrar vorbindu-se de comiterea infracțiunii de deturnare de fonduri.

În plus, dacă banii erau virați tot în baza unui proiect sportiv, conform Legii 350/2005, sumele intrate în conturile AFC Dunărea 2005 ar fi fost executate silit, în baza zecilor de titluri executorii, fapt care ar fi dus automat la încălcarea legii penale.

În 3 ani, peste 4 milioane de euro s-au scurs, din bugetul public al județului Călărași, către această asociație sportivă, controlul sumelor alocate fiind unul deficitar. Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu această sumă.

Deși fondurile date de Consiliul Județean Călărași către AFC Dunărea 2005 sunt publice, tăcerea suspectă și complice care domnește atunci când se solicită inclusiv oficial date legate de modalitatea de cheltuire a acestor bani, ne conduce la ideea că la AFC Dunărea 2005 Călărași avem de-a face cu un jaf generalizat.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp