ACTUALITATE

Circ și fake news la Consiliul Județean Călărași

image_pdfimage_print

O simplă postare pe o rețea de socializare, pe care ne-o asumăm, a stârnit indignarea unor indivizi care au ajuns în funcții publice în urma unor așa-zise concursuri și pe baza unor documente falsificate. Indivizii, care administrează pagina oficială a Consiliului Județean Călărași, afirmă că postarea, despre care repetăm că ne-o asumăm, ar fi o știre falsă, menită să stârnească panica în rândul populației.

Postrea, ștearsă de noi la rugămintea unui prieten, cuprindea o captură de ecran și câteva cuvinte, ceva de genul “S-a băgat marfă la spital. Bravo, Vasile!”. Captura de ecran a fost făcută de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Cuprinde o achiziție de 100 de saci de cadavre, efectuată de Spitalul Județean de Urgență Călărași.

Consiliul Județean Călărași, o instituție care înțelege să disemineze numai acele informații care nu-i aduc prejudicii de imagine președintelui Vasile Iliuță, spune că această captură de ecran este un fake-news.

Cităm: “Vă informăm că Serviciul de Medicină Legală necesită aprovizionarea periodică, de cel puțin 3 ori pe an, cu saci de cadavre, aceștia fiind necesari pentru transportul decedaților, conform legii, de la fata locului la sediul SML în vederea efectuării autopsiei medico-legale atunci când aceasta este solicitată de organele de urmarire penală ( parchet, politie, etc). Serviciul de Medicină Legală achiziționează pe an aproximativ 600 de astfel de saci. Informați-vă din surse oficiale!”

Reprezentanții Consiliului Județean Călărași mint, această achiziție nefiind efectuată în mod uzual, pentru activități specifice Serviciului de Medicină Legală, pentru acele cazuri care implică cereri ale organelor de urmărire penală.

Postarea respectivă, de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, este una care poate fi accesată de oricine care deține un device conectat la o sursă de internet.

Descrierea achiziției este mai mult decât clară, numai reprezentanții Consiliului Județean Călărași înțeleg să disemineze, în spațiul public, informații mincinoase.

Achiziția a fost efectuată conform reglementărilor Ordinului nr. 436/13.03.2020, acesta fiind unul pentru aprobarea protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus. Nu are absolut nici un fel de legătură cu achizițiile uzuale, pentru Serviciul de Medicină Legală, “pentru transportul decedaților, conform legii, de la fata locului la sediul SML în vederea efectuării autopsiei medico-legale atunci când aceasta este solicitată de organele de urmarire penală ( parchet, politie, etc)”.

Evident, achiziția este una preventivă.

Dar ea există și a fost făcută în acest scop, nu în cel declarat, în mod oficial și mincinos, de Consiliul Județean Călărași. Achiziția a avut, printre altele, drept criteriu PREȚUL CEL MAI MIC.

Consiliul Județean Călărași își motivează postarea, amenințând (nu e prima dată!) cu sesizarea organelor de cercetare penală. “A apărut în spațiul public o informație trunchiată, noi am reactionat. Între timp, postarea respectivă a fost ștearsă”, afirmă cei care administrează, în mod iresponsabil, pagina de socializare a Consiliului Județean Călărași. Informația nu era trunchiată: sacii respectivi sunt destinați posibililor decedați din cauza noului coronavirus, conform descrierii achiziției postate și care poate fi accesată de oricine, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Nu am fi venit cu astfel de precizări, aici, dacă nu ni s-ar fi blocat accesul la pagina de socializare a acestei instituții, fapt evident ilegal.

În plus, reprezentanții Consiliului Județean Călărași, mulți dintre ei cu numeroase dosare de cercetare penală și ca urmare a dezvăluirilor de presă făcute de noi, au crezut că au găsit, astfel, o posibilitate ideală de a se răzbuna. Din păcate, nu fac altceva decât să se facă, în continuare, de râs, cu postări absolut mincinoase, menite să inducă populația în eroare. În acest context, ar fi fost indicat să se comunice, public, și care sunt arieratele Spitalului Județean de Urgență Călărași, de ce nu s-au mai achitat, din luna noiembrie 2019, facturile la utilități, apă, canalizare, energie electrică, gaze, sau cele pentru oxigen.

În altă ordine de idei, Spitalul Județean de Urgență Călărași abia în data de 16.03.2020 a achiziționat 400 de măști de protecție respiratorie, folosite în caz de riscuri biologice, la un preț de 50 de lei/buc.

Achiziții de măști medicinale au mai fost efectuate și în data de 13.03.2020, mai precis 2.500 de bucăți.

În Spitalul Județean de Urgență Călărași, angajații din cadrul biroului financiar-contabil fac deja poze cu noile măști. Fotografiile numitei Valerica Păun Barbu sunt mai mult decât elocvente: parcă suntem la circ!

În tot acest timp, și accesul la biroului managerului interimar, Daniela Mihai, o persoană cunoscută cu tulburări emoționale, arată astfel:

Precizăm că nici până la acest moment, reprezentanții Consiliului Județean Călărași nu ne-au precizat de ce președintele acestei instituții, Vasile Iliuță, care are calitatea de vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, nu a participat la absolut nici un fel de ședință.

27.02.2020 este data la care, în România, se anunță primul caz de coronavirus. Este și data la care se solicită, pentru secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Călărași, o cantitate suplimentară de măști medicinale. Se solicită 300 de bucăți și se aprobă 50. Eficiența unei astfel de măști, conform datelor, este de circa 2 ore.

După cum vedeți, cele două bonuri de consum au serii identice, deși ele sunt diferite!

Ca o concluzie: Cum Consiliul Județean Călărași vă îndeamnă să vă informați din surse oficiale, diseminând, în același timp, în spațiul public informații mincinoase, vă precizăm că noi rămânem, în continuare, o sursă absolut responsabilă și credibilă pentru toți cititorii noștri. Nu am fi venit cu aceste precizări dacă reprezentanții Consiliului Județean Călărași, unii dintre ei foști condamnați la pușcărie și aflați într-o permanentă campanie de dezinformare electorală și nu numai, nu ar fi emis astfel de date absolut mincinoase.

Pentru cei care nu cunosc acest aspect, Spitalul Județean de Urgență Călărași se află în subordonarea Consiliului Județean Călărași.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp